Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Bucătarul mitropolitului
(Viață)
- Eu am un mare cult pentru Cuza-Voda - mi-a spus pictorul Honoriu Cretulescu, la un pahar cu vin rosu, intr-una din serile noastre de taina - pentru toate reformele lui si bunavointa aratata unui inaintas de-al meu, care nu era totusi moldovean ca marele domnitor si ca mine!

- Si eu am acelasi mare cult pentru el si reformele lui, cat si pentru grija aratata invatamantului public - dar admiratia asta n-o am numai ca dascal ci si ca elev, zambii eu. 
- Ei, cum asa, ma faci curios! zambi interesat Cretulescu, care in tinerete fusese invatator, iar mai tarziu, la maturitate, profesor universitar la Scoala de belle arte din Iasi.
 

- Foarte bine! Putini stiu ca mare nostru domnitor Alexandru Ioan I. Cuza a fost si un mare proteguitor al scoalelor. Sa-ti dau un singur exemplu, care cuprinde, de fapt, trei. Chiar in primul sau an de domnie, 1859, a dat un decret, in care hotara ca vechea si vestita scoala de la "Sf. Sava", unde predase Gheorghe Lazar si se luminasera atatia mari romani si care avea opt clase, sa poarte numele de "Gimnaziul Sf. Sava". Totodata, si acest fapt e mai important, infiinteaza in Bucuresti inca doua gimnazii cu cate partu clase si anume "Gimnaziul lui Lazar" si "Gimnaziul lui Matei Basarab", care s-au deschis in anul scoalar 1860 - 1861. 
Or, eu, care am fost timp de opt ani de zile incheiati credincios elev al liceului "Gheorghe Lazar" ii port adanca recunostinta lui Cuza - Voda, care i-a dat fiinta!
- Da... ai dreptate! incuviinta pictorul Cretulescu.
- Dar eu te-am intrerupt, iubite maestre; mi se pare ca ai fi dorit sa-mi povestesti ceva in legatura cu Cuza-Voda!
- (...)

- Ei, Cuza-Voda nu era un om bigot. El respecta posturile din doua motive: mai intai ca il tinea din scurt Elena-Doamna sa nu calce posturile sfintelor sarbatori ale anului, si, al doilea, pentru ca isi dadea seama ca e sanatos pentru organism, ca, din cand in cand, sa lase la o parte: carnea, grasimile, branzeturile grele... si asa mai departe. Numai vinul n-avea rost sa-l lase ca acesta nu era de dulce! Asa ca respecta toate posturile, cum se spune, cu sfintenie.
Odata, in postul Craciunului, a fost invitat la masa la Mitropolitul Primat al Tarii... Si, printre altele feluri de post ca: pilaf cu manatarci, tocana sarbeasca cu legume si ce-o mai fi fost acolo, s-a adus la masa si o ciorba de linte cu salata de varza acra, in zeama, taiata fidea, dar si sferturi intregi, dupa gust, stropite cu ulei de nuca si presarata cu boia de ardei iute. Lintea era mancarea favorita a lui Cuza-Voda.
A mancat domnul cu o pofta grozava. Ba, la sfarsit, i-a spus mitropolitului care era tare bucuros c-o nimerise:
- Inalt prea sfinte, iarta-ma si lasa-ma sa sorb din strachina zeama asta grozava de varza acra, sa-mi fac pofta, macar ca stiu ca nu se cade asa ceva!
- Maria-ta, i-a raspuns mitropolitul, esti stapan sa faci totul cum ti-e voia... Si, ca sa nu fii singur la aceasta trebusoara, iata ca am sa fac si eu la fel!
Si deodata se auzira in sufrageria linistita, doua sorbituri puternice de parca ar fi bazait doi bondari uriasi, de ramase sarmana Elena-Doamna ametita si fara cuvant!
Apoi Voda zambi, se sterse cu servetul la gura si spuse:
- Ei, dar sa stii, inalt prea sfinte, ca mi-a placut combinatia asta de linte cu varza acra, cum nu pot sa-ti spun. Si celelalte mancaruri mi-au placut, de ce sa nu recunosc? Dar asta din urma le taie pe toate... Si-acuma, ce ne mai dai... ceva dulce care sa nu fie de dulce, ca se supara Elenuta pe mine!
- Ferit-a Sfantul, maria ta. Nu face bucatarul meu asa ceva, cade el cel dintai in pacat si-i om cu frica lui Dumnezeu. Acum urmeaza baclava cu nuci si alune, inaclaita in miere!
- Minunat! striga Cuza-Voda plin de incantare.
- Nu cumva o fi lucrata in unt! sari Elena-Doamna.
- Vai de pacatele mele, marita doamna, s-ar putea una ca asta la masa mea in zi de post? Numai ulei de nuca!
- Dar, apropo, inalt prea sintite. Bucatarul... aista tot asa de bine gateste si mancarurile de dulce? voi sa stie domnul.
- E de neintrecut in toate!
- Ce spui? Si te-ar supara sa mi-l imprumuti si mie, din cand in cand, asa, mai cu seama in posturile mari? Mi-a placut lintea aceea de neinchipuit de mult si parca as mai manca de cateva ori.
- Cu toata dragostea, maria ta! Dorinta mariei tale e lege! Vine cand poftesti!
- Si la bucataria mitropoliei, cine-ti ramane?
- Ajutorul lui... invatat de el, nici o grija!
- Atunci, rogu-te, poimaine, fii bun si trimite-mi-l la palat, dis-de-dimineata, si-l rogi sa-mi gateasca din nou toate mancarurile de azi!
- Si baclavaua? zambi mitropolitul cu siretenie.
- Si! Mai e vroba?! ii intoarse domnul surasul. 
- Atunci, ca sa fie toate, precum au fost in aceasta zi, poata c-ar fi bina marite doamne, sa-l trimit si cu vreo cateva sticle pecetluite din tamaiosul de azi?
- Nu poate, ci sigur! Numai sa nu greseasca sa-l puna la gheata, ca-i stinge buchetul. Sa-l lase asa, ca acum e iarna!

Si l-a trimis mitropolitul pe bucatarul sau, aproape in toate zilele de posta mare si in zilele de post mai mic, timp de un an incheiat, sa-i gateasca mariei sale dupa datina din strabuni, pana intr-o zi cand...
Cuza-Voda si Elena Doamna erau multumiti ca respecta cu sfintenie randuielile bisericesti si-n acelasi timp se hranesc cu mancaruri gustoase, asa cum ei nu mai manacasera pana la acest iscusit bucatar. Si, intr-o zi, dupa ce incheiasera masa, ce-i vine domnului, nu stiu, ca puse sa-l cheme pe bucatar sa ciocneasca un pahar cu vin cu el si sa-i multumeasca pentru osteneala ce si-o da spre a le gati bucate atat de bune!
Bucatarul veni, Cuza-Voda ii umplu paharul cu vin si-l intreba satisfacut:
- Spune-mi, rogu-te, mestere, cum faci de iese atat de gustoasa, de pilda, ciorba aceasta de linte pe care-o gatesti tu? Ca-ti marturisesc cinstit: eu de multe ori am mancat, la viata mea, linte, ca-i mancarea mea preferata, dar asa de buna ca pana la tine, nu! Cum o faci?
Intre timp, bucatarul, fericit ca domnul tarii sta de vorba cu el, asa ca-ntre vechi prieteni, daduse vinul baldabac peste cap si se ametise dintr-o data, prinzand chef de vorba.
- Maria ta, eu iti spun, da` sa nu afle Inalt prea sfintitul ca-mi gasesc beleaua cu el. Nu ma mai spala toata Dambovita!
- De ce sa-ti gasesti beleaua, cum spusesi, cu sfintia sa? Fiecare meserie are secretele ei! Spune dara!
- Apai, maria-ta, sa stii ca mare lucru nu e, zau, asa. Eu, la fiecare mancare de post, pun la fiert si cate o halca buna de slanina de porc... Si aia-i da tot gustul!
- Vai de mine! tipa Elena Doamna. Cum ai putut sa faci o asemenea nelegiuire, paganule?
Dar Cuza-Voda isi dete drumul la un rad d-alea de te-apuca, sughitul... Si razi, si razi, de nu se mai putea stapani!
- Zii... asta a fost postul mitropolitului dintotdeauna, ai, proclet afurisit?
- Chiar asa, marite doamne!
- Ei! Fie, ca mi-a placut! mai icni Cuza scurt, odata!
- Pentru Dumnezeu, ce ti-a placut, Alexandre? intreba Doamna tarii indignata.
- Si postul, Elenuta, dar si reteta de bucate ale acestui ipochimen. Dar tu, mestere, trebuie sa te duci neaparat la sfintia sa, sa i te marturisesti, sa-l rogi sa-ti citeasca si sa te izbaveasca de pacat, ca pe capul tau cade! il ameninta domnul, zambind. 
- Las-sa cada, maria ta! Au fost bune toate cele ce vi le-am gatit? Au fost! Le-ati mancat cu mare pofta? Atunci sa va fie de bine si gata. Ca la mancare de post, daca nu-i pui si ceva de dulce, apoi n-are nici un gust! Asa sa stiti!

sursa: G. Bajenaru - Mici povestiri despre oameni mari
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate