Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
5 iulie 2022
Recomandări
Cui îi e frică de Rege?
(Editoriale)

Va veni pana la urma sa tina discursul in Parlament. In loc sa fie intampinat ca un personaj care apartine istoriei, e un fel de invitat-parerist.
Parlamentarii au votat taras-grapis, cu abtineri garla, pentru prezenta Majestatii Sale.
 
De fapt, la mijloc e spaima – cred. Alesii nostri nationali inca nu au invatat ca varuirea unui podet o poate face si un consilier local un pic mai gospodar. Ca numirea nepotului de frate intr-o companie de stat n-are nimic de-a face cu Romania pe termen lung.
 
Spaima?: Regele va veni si le va spune de la obraz. Deja, intr-un interviu in presa nationala, Mihai I le-a pus oglinda in fata: A durat 140 de ani sa construiesti Romania si 40 s-o faci praf. E ceea ce gandeste orice om de buna credinta din tara asta. Faptul ca Regele are aceleasi dezamagiri ca si noi e razbunarea cea mai crunta a istoriei. Intr-o parte sunt parlamentarii si guvernantii, cei de doua-patru-cinci decenii incoace, pe de alta suntem noi si regele.
 
Nu pun problema revenirii la monarhie, aici: fiecare avem argumente pro si contra. Ma intreb insa de cata josnicie e nevoie sa te abtii cand e vorba de istoria tarii tale. Pentru ca rolul Regelui Mihai a fost recunoscut inclusiv de comunisti, in manuale – n-au indraznit sa supuna la vot intamplarile razboiul al doilea mondial. In strainatate, iarasi – Regele apare printre cei cu adevarat importanti: a preferat destinul tragic, latin prin excelenta, al sau, ca sa scurteze razboiul sau sa salveze o mie de vieti.
 
Ma indoiesc ca sunt multi alesi care sa priveasca Romania prin cheia istoriei. Oameni care sa munceasca aplicat, nemteste, pentru tara asta. Cu termene si responsabilitati, gestiune de resurse, atitudini pe termen lung. Morala.
 
In Belgia am vazut: regele lor nu e nici garant al salariului minim, nici al ratelor mai mici la banca. Nu face monarhia uleiul mai ieftin in magazine, nici nu aduce ploaia peste cucuruz cand e seceta. Dar: garanteaza ca tara nu-i prada a conjuncturii. Ca valorile raman stabile si de-i greu si de-i bine.
 
Or noua asta ne lipseste: romanitatea pe termen lung – ca-i monarhie, ca-i republica.
 
Sunt convins ca Regele va vorbi asa cum o facea altadata la Europa Libera, de Sarbatori. Poate ca asta ne va da de gandit sau ne va trezi, poate ca imnul iara cu adevarat important va fi, ca atunci cand te trezeste desteptatorul pentru o noua zi de munca.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate