Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 decembrie 2024
Recomandări
De ce să mergi (sau nu) la vernisaje
(Viață)
In ziua de azi, imaginea e totul. Nu conteaza cine esti cu adevarat, ci care este imaginea ta in societate.
Am devenit adevarati experti in faurirea unor armuri false si stralucitoare pe care le afisam cu seninatate de fiecare data cand iesim din casa. Pe langa calitatile fizice obligatorii, cum ar fi un corp suplu, tonifiat, mereu tanar, un zambet larg cu dinti perfecti, un par stralucitor, bine tuns si vopsit, o tinuta la moda, dar plina de originalitate, trebuie sa dovedim si anumite calitati intelectuale. Suntem cu totii oameni culti, cititi, informati. Ne plac filmele vechi (dar lasam totul pentru un episod din Gossip Girl), ne place sa citim cat mai mult, de fapt suntem dependenti de lectura, plimbam cartile cu noi peste tot, in parc, in tramvai, in metrou, la scoala si la serviciu (chiar daca avem acasa rafturi intregi de carti nou-noute, neatinse de manuta noastra). Ne place sa calatorim, sa vizitam locuri noi, sa cutreieram muzeele din toata lumea, chiar daca ne surprinde inserarea iesind din magazine cu plasele pline de haine. In orice caz, suntem interesati de arta si cultura si sustinem acest lucru cu orice ocazie.

Nimeni nu ne opreste sa iesim la bere/limonada/cafea cu prietenii, sa topaim nopti intregi in cluburi sau sa colindam mall-urile pana la epuizare, atata timp cat bifam animite activitati culturale: piese de teatru, spectacole de opera, lansari de carte, vernisaje. La teatru si la opera e simplu sa mergi, iti iei bilet, te amesteci in multime, stai pe scaun si privesti. Cel mai dificil e sa te afisezi la vernisaje, mai ales daca nu prea le ai cu arta. Totusi, daca vrei, poti. Iata cateva sfaturi si informatii utile:

*** In primul rand, poate nu stii exact cu ce se mananca un vernisaj. Nu-i nimic, nu trebuie sa-ti fie rusine. Sigur stii ce-i aia o expozitie. Vernisajul e un eveniment monden care marcheaza deschiderea unei expozitii. Se intampla deci la o galerie sau la un muzeu  (in salile dedicate expozitiilor temporare).

***Cine vine la vernisaj? in general poate veni  oricine. in anumite situatii, doar cine este invitat.  Peste tot vei gasi oameni din domeniul artei si culturii: artisti, istorici de arta, critici de arta, studenti la arte, dar si oameni din presa si televiziune, in functie de importanta evenimentului.

***Cum aflii cand si unde au loc vernisajele? Internetul iti vine in ajutor. Cel mai simplu e sa urmaresti site-urile de specialitate (ex. vernisaje.com). Poti sa urmaresti si afisele, dar asa risti sa ratezi multe evenimente. Poti sa te inscrii la newsletter pe site-urile galeriilor. Sau poti intreba un prieten.

***Cum sa te imbraci? Rochia de seara sau papionul e bine sa ramana in dulap. Totusi nu e indicat sa porti blugi, cizme de iarna si geaca de fas, asa cum am facut eu ultima data, pentru ca vei simti din plin privirile critice ale celorlalti si nu e placut deloc. imbraca-te decent si cu gust. Nu miza pe faptul ca o tinuta nebuneasca, originala, iesita din comun va fi apreciata. Chiar daca e vorba despre un mediu artistic, exista foarte putina toleranta. Numai daca esti artist, poti purta orice, oricand, oricum.

***O galerie poate parea un spatiu rece, impersonal, inspaimantator. De obicei locul este mic si se produce inghesuiala. Nu miza pe faptul ca te vei putea ascunde in spatele cuiva pentru a-ti trage sufletul si pentru a te obisnui cu atmosfera. De cand intri pe usa pana cand parasesti galeria esti expus. Toate privirile sunt atintite asupra ta, chiar daca nu intr-un mod evident. Orice miscare gresita este detectata si notata in mintile tuturor. Daca esti tanar, fara experienta in ale vernisajelor si, mai rau, fara cunostinte de arta, nu te chinui sa ascunzi asta. Expertii te vor mirosi de la o posta. La primele vernisaje te vei simti incomod. Resemneaza-te.

***Odata intrat pe usa galeriei, nu vei stii ce sa faci, unde sa te duci. Sa iesi rapid afara nu mai poti, dar nici sa stai nemiscat intr-un colt nu da bine. Oamenii importanti din domeniu vor fi intampinati cu imbratisari si pupaturi de catre proprietarul galeriei si de catre altii oameni importanti. La vernisaje oamenii se pupa foarte mult. Cu cat esti mai pupat si mai imbratisat, cu atat detii un statut mai important. Vei vedea multe zambete false si multe prietenii lipsite de sinceritate. Daca nu cunosti pe nimeni, gaseste-ti un loc mai retras si asteapta discursul de inceput. Dupa ce se termina, plimba-te prin galerie si uita-te la lucrarile expuse, chiar daca nu intelegi nimic. Nu incerca sa-ti ascunzi nedumerirea, se va vedea oricum pe fata ta. Daca vrei sa pari mai relaxat si sa ramai cu o mica amintire, ia cu tine aparatul de fotografiat. Te ajuta in situatiile cand nu mai stii ce sa faci.

***Ai grija sa nu atingi nimic si sa nu calci pe nimic. Tot ce nu e fiinta umana e opera de arta.  

***Ca sa eviti situatiile stanjenitoare care apar atunci cand esti singur, ia cu tine un prieten. Un mare plus daca prietenul e cunoscator de arta. Puteti astfel schimba pareri si ai mereu pe cineva langa tine. Totusi trebuie sa tii cont de faptul ca prietenul te poate lasa foarte usor singur, fiind cuprins de febra ritualului de socializare. Roaga-l sa iti faca cunostinta cu cateva persoane din domeniu, desi nimeni nu se va stradui sa iti retina numele sau figura.

***Regula de aur: daca esti o persoana mai putin importanta, e de datoria ta sa-i abordezi pe ceilalti. ii saluti, schimbi doua vorbe si te retragi. Altfel nimeni nu te va baga in seama si vei fi considerat nepoliticos.

***Nu spera ca vei manca pe saturate la vernisaje. Daca ti-e foame, du-te la restaurant. Chiar daca se servesc cateva aperitive, oricum nu le vei gusta de frica sa nu te patezi.

***Sa spunem ca ai ambitie si chiar vrei sa intelegi chestiile ciudate care sunt expuse. Ce sa faci, cum sa faci? Arta e o problema complicata. iti trebuie timp si rabdare ca sa-i patrunzi tainele. Cumpara-ti carti de istoria artei si pune-te pe citit. Uita-te la imagini. Aprofundeaza arta moderna si contemporana. Bate-ti la cap prietenul atotstiutor sa iti explice una, alta. Citeste site-uri si reviste de specialitate.  Munceste-ti mintea. Apuca-te de desenat, de pictat si de fotografiat. Continua sa mergi la vernisaje. Chiar si asa vor fi situatii cand nu vei intelege nimic. Timpul le rezolva pe toate. Nu te chinui cu discursurile criticilor de arta. Au un limbaj incifrat, la care doar cei alesi au acces.

***La fiecare vernisaj se dau cataloage cu infomatii despre expozitie. De multe ori nu ajung pentru toata lumea, deci pune mana pe unul cat de repede poti. 

***Pe langa evenimentul monden, la care toata lumea se saluta cu toata lumea, care e rostul vernisajului? De multe ori oamenii nici nu se prea uita la lucrari, ci vin in alta zi sa le contempleze in liniste. Partea frumoasa e intalnirea fata in fata cu artistul. Poti sa il vezi de aproape (sa ii studiezi mimica fetei, gesturile si stilul vestimentar) si sa il auzi, ceea ce e o experienta interesanta. Poti sa si vorbesti cu el daca ai curajul, desi ma indoiesc ca vei fi in stare sa il abordezi. Oricum, arta e un fel de elixir al tineretii. Toti artistii mi s-au parut mult mai tineri decat in realitate. De fiecare data am avut un mic soc cand am citit in catalog anul nasterii. Deci, cine se apuca de pictura?
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate