Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
5 iulie 2022
Recomandări
Ministre, ai văzut ce mic e sicriul din Vişeu?
(Editoriale)
Am evitat sa scriu repede-repede editorialul despre femeia moarta in sala de nastere la Viseul de Sus – incerc sa o las mai rar cu mama ma-sii si gatii ei si futu-i, de-aia. Ma gandeam ca ma iau cu treaba si uit, ca ma uit la televizor sau aduc apa de la izvor.
 
Azi ar trebui sa fie inmormantate si femeia si fetita ei nenascuta. Ancheta interna evita sa spuna ca spitalele din Viseu si Sighet imparteau acelasi anestezist, dupa ce au fost desfiintate posturi la gramada. Aceeasi ancheta spune ca nu-i treaba ministerului finantarea sanatatii: un fel de: acum e descentralizare, fiecare sa se gospodareasca.
 
Nu-i asa – si cretinii din fruntea ministerelor mint ca porcii. Au descentralizat responsabilitati, nu si resurse. Au aruncat spitale si scoli in spatele primariilor si acelorasi primarii li se iau catre 70% din banii colectati. Daca vor primariile sa faca ceva, tot cu stampila si spaga la Bucuresti se rezolva. Daca inmatriculezi o masina, banii de pe chitante merg la Bucuresti. Daca faci o afacere mare, legea te obliga sa muti sediul fiscal tot la Bucuresti. Daca vrei sa cumperi un lift, la ISCIR Bucuresti ajungi – si apoi toate loazele guvernamentale se ocosesc ca, vezi tu, Kapitala asigura 27% din PIB.
 
Daaa, o sa spuna unii: iar l-o apucat pe Gherman cu regionalizarea. Da, m-a apucat si vreau regiuni istorice si bugete separate si mai vreau Transilvania mea si inca o gramada de alte chestii de-ti sta mintea-n loc, no. Dar: intreaba-l un pic pe Cuibus, directorul de la Palatul Copiilor Cluj, despre cum asteapta o semnatura de la putorile din Ministerul Educatiei – vrea sa investeasca, din banii copiilor si fonduri proprii, intr-o baza sportiva. Si proiectul si aprobarea, mama ei de aprobare, sunt blocate la un domnu' Popoviciu de la minister. Intreaba-l: de doi ani asteapta.
 
Mi-e frica de ziua in care ne vom obisnui cu vestile proaste – si nu e departe. De curiozitate uita-te la crucile noi din tintirime: am facut asta sambata, la tara: sunt o multime de morti tineri. Da o raita prin casele batranesti din satul tau: o sa auzi larma de copii crescuti de bunici. Asculta in crasma cu mese de fier povestile: invidiati sunt cei plecati prin spanii, ne-intorsii.
 
E Postul Craciunului si eu injur – popii se feresc din calea-mi. La televizor niste tineri sunt luati pe sus de jandarmi, pe online citesc despre cel mort in fata spitalului din Sibiu. Incerc sa-mi regasesc indemanarea spunerii de bine, ma screm si caut consistenta locului unde traiesc si respir: ce destept era Byron cand zicea ca poate asta-i iadul si cand credem ca murim atunci renastem.
 
Nu se pune la noi, ne frige la deste romanitatea afunda, pute a formol si a morga, a lumanari si tamaie – ca la copiii ucisi nebotezati. Cei cu sicriu de-o palma.
 
Stiu, ministre, nimeni nu crede ca ai putea omori o musca, cum sa fii ucigas? Criminal, tuuu?
Dar v-as duce legati, pe voi, din ministere, la inmormantare. Sa va uitati in ochii barbatului si ai celor trei copii ramasi brusc orfani. Sa va judece amarul lor, privirea fixata-n bumbii de la sfetarul negru. As colinda apoi cu voi, tot legati, pe coridoarele din spitale, si-n ala din Viseu si-n ala din Sighet.
Da, unii spun despre mine ca-s isteric si rau: de-aia v-as obliga sa mancati doar din bucataria spitalelor din categoria a patra, sa va tratati doar aici si sa va cumparati aspirina si fasa sterila din colt. Purtati prin tara v-as pierde, pe la mormintele nenascutilor cu zile, ale mamelor intoarse din drum.
Da, ministre, da, loaza, eu sunt un om bun:
intr-o marinimie fara precedent
v-as reda sentimentul rusinii de sine,
mama mamii ei de tara mea.

.

bogdan10:55 / 25.12.2011DOAMNE,CAT ADEVAR IN CELE SCRISE DIN PACATE!
Anca Tanase11:49 / 12.12.2011Nu esti isteric si rau, ai perfecta dreptate! O zi buna !...pe cat posibil
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate