Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
5 iulie 2022
Recomandări
Dumnezeu nu e niciodată ministru
(Editoriale)
Eu nu stiu daca o Catedrala a Mantuirii Neamului isi are rostul au ba.

Dintre toti popii pe care-i cunosc, putini imi plac – si-s si ortodocsi si catolici si reformati; dar poate ca restului nu le gasesc rostul din cauza mea, nu dintr-a lor: uneori, e drept, sunt cam ciufut si nedrept.

Dar: in fiecare saptamana, pe facebook sau in paginile ziarelor, vezi cam aceleasi apeluri, ultimul suna asa: Fii bun, ajuta-l pe Daniel (cancerul sau este sub ureche) – e vorba de un copil de trei ani sau mai putin (stiu, e urat ceea ce scriu acum: citesc in fuga apelurile astea, nu retin mare lucru, ma doare stomacul ca naiba dupa). Sute de copii asteapta nu-se-stie-ce pe paturile de la Oncologie, alte sute stau cu poza, fisa medicala si cnp in sertarele ministrului Sanatatii – poate li se aproba operatia in strainatate.

In '90 – nu uit – in Romania a murit de foame primul om. Ziarul zicea ca „s-a asezat pe pat si a asteptat sa moara, dupa o saptamana in care facuse rost de ceva mancare doar pentru copii”. Cine-si mai aminteste de el? Prin '97, doi copii din Hunedoara, de 7 si 10 ani, s-au stins pentru ca n-au mai fost bani la minister si pentru tratamentul lor. Mai bine tac, decat sa scriu acuma si de incendiul de la Giulesti.

N-as putea sa fiu prea fericit nicio clipa, doar gandindu-ma la copilul Daniel si al sau cancer de sub ureche. Si la ceilalti pe care nu Dumnezeu ii va lua, ci noi o sa-i trimitem catre El, dupa buget.

Nici nu cred ca Dumnezeu e un hraparet, ca nu mai poate dormi in Ceruri de grija bca-ului pentru Catedrala Mantuirii. Ok, avem nevoie de un spatiu de reprezentare spirituala: ala unde navalesc hoarde muieresti pentru sarmalute? Ala unde fac jandarmii lant in jurul cazanului cu fasole?

Daca vrei sa repui pe picioare tara asta, atunci reformateaza-i aspiratiile. Umbla la esentele ei bune, alea de care doar popii de tara, unii, mai vorbesc. Impac-o cu sine, povesteste cu ea despre lucrurile cu adevarat importante – si pentru asta nu ai nevoie de 600 de milioane de euro.

Nu stiu cat e de musai Catedrala,

macar de frica mi-l inchipui pe Dumnezeu ca pe un batranel modest si dezamagit de cati burtosi fericiti

sar sa-i pupe ghiulul sau chipul sa i-l puna in foita de aur

- sau: poate un copil de trei ani, cu poza, fisa medicala si cnp, PreaFericite?
.

luminita16:22 / 02.02.2012Perfect de acord!!!!!!!!!!!
clauss11:25 / 29.01.2012Puterea divina nu trebuie amestecata in politica ! Lumea si-a facut politica ei ,naravul ei,pacatele ei !
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate