Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
5 iulie 2022
Recomandări
Vremuri cu oase de sticlă
(Editoriale)
Daca dai un click pe citynews.ro, pe stirea cu batranul gasit la coltul spitalului, te asigur ca, dincolo de textul documentat si bine urmarit, cateva poze te vor pune pe ganduri.
Aratarea chircita e dincolo ce ai putea sa povestesti in cuvinte.

Cand locuiam in centrul Clujului, aveam ca vecin un batran evreu scapat de la Auschwitz, asa-si zicea, scapat. Pastra in susul incheieturii numere si cifre, un fel de al doilea cnp. Prin 2000, fara sa spuna nimanui, a baut verde de Paris, s-a catarat pe balustrada si noi, vecinii, am auzit doar o bufnitura, de parca un zugrav beat ar fi aruncat un sac de ciment. Salvare, medici: s-a dus cateva ore mai tarziu. 

Trupul batranului chircit langa spital de celalalt batran imi aduce aminte, de cel scapat.

Pe caldaram, aproape de spitalele noastre, sta ascunsa o lume foarte mica – nu poate vorbi, de foame, in tara care se lauda ca are mancare pentru 80 de milioane de suflete.

Daca reporterul citynews nu-l gasea pe batran? In afara de-o stire ca exista un cadavru si ca-i depus la morga - era ceva? Nicio idee cat de foame sau sete i-a fost, doar o statistica in teoria sporului natural.

Cred, am mai spus: in marile orase, masinile sunt mai frumoase decat oamenii. Mai curate, mai pretuite. Pentru oameni nu plateste nimeni rate la banca, nici un inspector de leasing nu intreaba cat dracu' mai costa un om. Un bec sa se aprinda la rezervor si dai buzna-nfricat sa faci plinul, o placuta de frana sa-ti zuruie. Ceruieste, siliconeaza, samponeaza sa puta frumos. Mai des intrebi cum iti mere motoru'? decat ce mai fac batranii tai?

Intr-o vreme visam sa ma fac gunoier, ma dadusera afara din TVR cand cu regionalizarea. Sa strang gunoaiele, aproape de zero, fascinat ca o coafeza de sobolanii care sar la coaie, ai lui Preda. Imi paream inept, gustasem din icra portocalie far' sa miros macar zgarciul de parizer. Intr-o vreme visam sa vorbesc cu batranii cazuti.

Oamenii astia par orbiti de singuratate, un soare viclean intra in ei, le lumineaza oasele ca atunci cand pui palma pe becul lanternei. Cand numesti un om al nimanui, cu siguranta cu ei seamana. E lectia de umilinta pe care si-o iau si ne-o dau la plecare:

nici un inspector de leasing nu le mai tine socoteala:

ei de fapt nu exista decat atunci cand apar la stiri. Adica prea tarziu.

sursa foto: ddmcdn.com
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate