Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 ianuarie 2025
Recomandări
Futurotextiles - Ultimele inovaţii în domeniul textilelor
(Arte vizuale)
Proiectul Futurotextile s-a nascut in urma avantului tehnic si cultural al orasului Lille, din nordul Frantei. La initiativa asociatiei lille3000, cea care a coordonat activitatile culturale pe parcursul anului 2004, cand orasul Lille a fost Capitala Culturala Europeana, expozitia propune o viziune de ansamblu a numeroaselor intrebuintari ale textilelor contemporane, de la creatia artistica la stiinte aplicate.
 
De la prima editie, in 2006, Futurotextile a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea intreaga (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). Dupa primele doua editii, expozitia actuala include noile descoperiri si pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer si pe inventii demne de autorii de SF. In aceasta a treia editie a expozitiei Futurotextile inovatia tehnologica atinge uneori cote SF si se-mbina cu arta si cu moda haute couture. Puteti vedea, printre altele: un pulover care iti verifica permanent starea de sanatate, dantela din radacini de capsune, perdele din fibra optica sau o rochie din celuloza care creste singura, fara cusaturi, produsa de microbii care duc la fermentarea vinului.
 


Expozitia este compusa din 3 parti: cea pedagogica, in care sunt explicate originile si diversitatea textilelor, cea stiintifica, in care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor si cea artistica, pentru ca noile fibre si proprietatile lor speciale inspira mai mult ca oricand creatorii si designerii.
 
Originile fibrelor sunt cateodata ciudate. Cafeaua, o pietricica de bazalt, sau glicina pot da nastere unei fibre, unui fir, unei tesaturi. Noile fibre par sa vina direct din domeniul stiintifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enductie, apretare si microincapsulare, capata proprietati cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu iti pot modifica anumite conditii fizice in functie de mediu devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice...
Caroline David, curatoarea expozitiei
 


Iata doua exemple de aplicare a „futurotextilelor”:

Medicina – Tricoul Psyché este echipat de captori discreti care inregistreaza ritmul cardiac si respirator al individului care il poarta, cat si miscarile acestuia. Informatiile sunt transmise instantaneu catre o centrala printr-un sistem de IP/GPRS, iar adaptatea tratamentului poate astfel fi precisa si ultra-rapida. 

Moda – Wooden Textile realizat de Elisa Stro zyk. Jumatate lemn, jumatate textil, acest material dur si suplu in acelasi timp nu-si gaseste locul in nicio categorie. Mirosul si aspectul il fac sa para in acelasi timp familiar si straniu, pentru ca poate lua forme neasteptate si poate procura experiente tactile paradoxale. Du-ul Léa Peckre (creatoare) si Elisa Strozyk (creatoare a materialului), a imaginat pentru Futurotextiles prima tinuta din textil lemnos.


Expozitia, care s-a incheiat pe 14 iulie la Cité des Sciences la Paris, va fi itinerata toamna aceasta in Romania, la initiativa Institutului francez.


La Timisoara, expozitia va fi prezentata din 10 pana in 29 septembrie, la Halele TIMCO (str. Circumvalatiunii nr. 8-12) iar accesul publicului va fi gratuit. Programul de vizitare a expozitiei este de marti pana duminica, in intervalul orar 10-19. Luni este inchis. Grupurile vor beneficia de vizite ghidate, pe baza de inscriere prealabila iar pentru cei mici am prevazut o vizita asistata, in fiecare sambata, de la ora 11.

Acest eveniment va deschide sezonul cultural francez din Romania care debuteaza in septembrie 2013 si se va incheia in martie 2014.

La Bucuresti expozitia va fi prezentata intre 15 octombrie si 17 noiembrie, in spatiile pentru expozitii temporare ale Muzeului National de Istorie a Romaniei.

FT_visuel

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate