Comlod este ultima localitate, drumul nu merge mai departe. in acest sat mic si izolat poate fi vazuta o impunatoare cladirea in ruina, care a fost pana la inceputul secolului XX palatul familiei Teleki.
Familia Teleki, una din cele mai puternice familii nobiliare maghiare din Transilvania, isi avea resedinta principala in satul Gornesti, nu departe de Comlod. Domeniul de la Gornesti a fost achizitionat de Mihály Teleky de Szék (1630-1690), cel care, in calitate de cancelar al Transilvaniei sub guvernatorului Mihály Apfi I (1632-1690), reuseste sa acumuleze o avere impresionanta si sa obtina innobilarea familiei.
Palatul de la Comlod este construit in 1756 de catre Borbála Teleki, nepoata lui Mihály Teleki, si sotul ei Lórinc Dániel de Varygas, din familia nobiliara Dániel. Blazoanele din piatra ale celor doua familii domina si acum fatada principala a palatului: sub o coroana – simbol al unirii familiilor printr-o casatorie – se vede sirena cu un trandafir in mana, blazon al familiei Teleki, si lebada cu gatul strapuns de o sageata, blazonul familiei Daniel. Urmasii acestei casatorii se sting dupa numai doua generatii, dar palatul ramane probabil, prin mostenire, in posesia familiei Teleki. In 1951, cladirea este nationalizata, ca dupa Revolutia din 1989 sa intre in administratia Consiliului Judetean Bistrita.
Palatul este o constructie reprezentativa pentru barocul transilvanean, cu o puternica tenta rurala. Cladirea consta intr-un singur volum masiv si compact, cu un acoperis tipic baroc, inalt si in doua pante. Subsolul palatului, acoperit cu bolti de factura renascentista, sugereaza existenta unei etape de constructie datand din secolul XVII. Parterul este baroc, cu bolti la interior, arce in leagan la partea superioara a golurilor si doua ferestre de forma ovoidala pe fatada principala. Portalul din piatra sculptata de la intrare este si el tratat in maniera baroca, cu forme curbe si motive specifice (cochilia de scoica).
O particularitate a acestei cladiri este asimetria compozitiei. Astfel, o latura a palatului este puternic vitrata, raspunzand cerintelor unei functiuni reprezentative (de exemplu, salonul, sau sala de bal), in timp ce latura opusa corespunzatoare beneficiaza de un numar redus de goluri, adapostind functiuni anexe locuirii (camari, toalete, etc.). Palatul era inconjurat de o gradina amenajata, cu numeroase alei strajuite de carpeni, din care nu a mai ramas aproape nimic. Importanta, in trecut, a gradinii, ca element privilegiat al ansamblului, este pusa in evidenta de tratarea fatadei dinspre gradina ca fatada principala a palatului.
Astazi, palatul Teleki este intr-o stare avasata de degradare. Tencuiala a cazut, lasand cladirea expusa la intemperii, acoperisul sta si el sa cada, amenintand cu distrugerea boltile de la etaj si de la parter care inca nu s-au prabusit. Partea cea mai bine pastrata a palatului e folosita ca magazin. Palatul Teleki din Comlod este monument istoric de importanta nationala. .
|