Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 octombrie 2019
1817 • Se naste Pierre Larousse, pedagog, enciclopedist si editor francez
1905 • Se naste Felix Bloch, fizician elvetian
1908 • Se naste Ilia Mihailovici Frank, fizician rus, laureat al Premiului Nobel
Recomandări
Conacul Atanasievici din Valeapai
(Arhitectură)
Localitatea Valeapai este mentionata prima data in documentele otomane in anul 1597, apartinand Banatului de Severin, parte a Pasalacului de Timisoara. Dupa intrarea Banatului sub stapanire habsburgica, in 1716, localitatea intra in administrasia districtului Ciacova, fiind mentionata in conscriptia din 1717 si aparand in hartile din 1723 si 1776.
Mai tarziu, in 1777, cand Banatul intra in gestiune maghiara, localitatea Valeapai va apartine comitatului Caras. Astazi asezarea apartine de comuna Ramna, judesul Caras-Severin. 

La inceputul secolului XIX, terenurile din Valeapai sunt daruite fratilor Marcel si Emil Atanasievici, membrii ai unei familii nobiliare sarbesti, ca urmare a unor servicii aduse de acestia Coroanei Imperiale. In 1840, fratii Atanasievici vor incepe constructia unui ansamblu, ce urma sa contina palatul, cladiri anexe, o ghetarie si o moara, la ridicarea caruia se vor folosi atat mesteri sarbi, cat si colonisti italieni. 

In a doua jumatate a secolului XIX mosia din Valeapai este mostenita de o nepoata a fratilor Atanasievici, fiica Ioanei Atanasievici si a contelui Baiky de Varadia. Sotul acesteia, baronul Tallian Béla, arendeaza mosia nobilului Ambrozy Béla, care va ipoteca terenul. Astfel, dupa Primului Razboi Mondial, proprietatea va fi cumparata de familia Riesz. In perioada interbelica, ansamblul din Valeapai apartine lui Petru Riesz, care este desproprietarit in perioada de nationalizare de dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial. 

In perioada comunista conacul a fost utilizat initial ca si Casa de Nasteri, apoi ca sediu CAP si loc de cazare a muncitorilor sezonieri. Dupa 1989, palatul a fost abandonat. 

Ansamblul palatului este situat in apropierea bisericii ortodoxe a satului si consta intr-un singur corp, de dimensiuni impresionante, ce domina zona. Cladirea este alcatuita din caramida si era acoperita cu o sarpanata cu structura din lemn, astazi prabusita. Avand la baza un plan simetric, palatul este compus dintr-un demisol boltit, destinat functiunilor anexe si deservit de accese secundare pe laturile scurte, si un etaj reprezentativ, destinat locuirii. Pentru a asigura legaturile pe verticala existau doua scari, una care lega cele doua nivele si una intre etaj si pod. 

Astazi, palatul Atanasievici, desi clasat ca monument istoric, este intr-o continua stare de degradare. Avand acoperisul surpat, cladirea isi urmeaza procesul de ruinare, fiind uitata de proprietarii caruia a fost retrocedat. Numai satenii din Valeapai si turistii rataciti deplang disparitia unei cladiri ce putea fi o emblema a locului.

DSCF7085

.

fabian02:49 / 18.03.2011ar fi bine sa se caute mai multe poze cu conacul atanasievici atunci cand nu era daramat sigur sateni au poze cu el cand el era o frumusete,daca nu ma insel poze cu conacul din valeapai trebuie sa aibe familia´ Frant Ion in sat i se zice graginaru
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate