Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 noiembrie 2024
1473 • Stefan cel Mare cucereste Cetatea Dâmbovitei (Bucurestilor)
1843 • Mihail Kogalniceanu a rostit memorabilul "Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie nationala" la Academia Mihaileana din Iasi, în care defineste istoria si rolul ei în cristalizarea constiintei nationale
1859 • A fost publicata "Originea Speciilor" controversata lucrare a naturalistului englez Charles Darwin (1809-1882)
1901 • Se naste Henri de Toulouse-Lautrec, pictor francez (d. 1901)
1915 • Se naste Ion Diaconescu, pictor român (d. 1945)
1941 • Se naste Emil Hossu, actor român de teatru si film
Recomandări
Documentarul „The Square” – de la Oscar la Cinepolitica
(Cinema)
Filmul The Square, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun documentar, anul acesta, poate fi vazut in premiera in Romania, in Competitia celei de-a treia editii a Festivalului International de Film Cinepolitica, care va avea loc intre 8-13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu si Union. 

Documentarul lui Jehane Noujaim (Control Room) surprinde schimbarile sociale din Egiptul ultimilor ani, prin intermediul povestilor personale, emotionante, ale unora dintre protestatarii din Piata Tahrir.
Unul dintre ei este actorul Khalid Abdalla, protagonist in filme ca The Kite Runner, United 93 sau Green Zone care, inspirat de activismul tatalui sau, inchis in Egipt in anii 70 si plecat in exil, s-a intors din Londra pentru a se alatura revolutiei. Apreciat pentru stilul vizual, pentru forta si emotia lui, The Square a castigat Premiul publicului la festivalurile de la Sundance si Toronto, si a fost numit Cel mai bun documentar al anului 2013, de catre International Documentary Association, trofeu primit de Jehane Noujaim in ovatiile audientei. 
Filmul este unul dintre putinele finantate prin crowdfunding nominalizate la Oscar.

Trailer:


Neighbouring Sounds


De cronici extrem de favorabile s-a bucurat si un alt film din competitie, Neighbouring Sounds / O Som ao Redor, drama braziliana regizata de Kleber Mendonça Filho si propusa de Brazilia la Oscarul pentru Cel mai bun film strain, anul acesta. Provocator, filmul exploreaza schimbarile sociale recente din Brazilia, gratie relativei stabilitati politice si cresterii economice puternice. 

Viata cotidiana intr-un cartier middle-class din Recife ia o turnura neasteptata dupa sosirea unei firme independente de paza. Prezenta garzilor le ofera locuitorilor o oarecare senzatie de siguranta, dar le provoaca mai degraba anxietate, intr-o cultura bazata inca pe frica. „Un film remarcabil”, „iti taie rasuflarea”, scria „Los Angeles Times” despre Neighbouring Sounds, care a castigat peste zece premii in festivaluri.


Trailer:  



I'm Not Angry


In competitia Cinepolitica va rula, in premiera in Romania, si un film proaspat adus de la Festivalul de la Berlin, din sectiunea Panorama: impresionantul I’m Not Angry!/ Asabani Nistam!, de Reza Dormishian (Iran). Navid, un iranian de origine kurda din Teheran, este dat afara din universitate din cauza activismului sau politic si fortat sa-si gaseasca ceva de lucru, intr-o societate in care tinerii isi gasesc cu greu locul. Indragostit de o tanara cu aceleasi vederi politice, Navid e pe  cale sa  apeleze la o solutie extrema, pentru a se putea casatori cu ea. Un film emotionant despre cum politica afecteaza profund vietile personale. 
Din cauza acestui film, televiziunea de stat iraniana si-a intrerupt de patru ori emisia in direct, la Fajr Film Festival din Teheran, unde cineastii iranieni s-au aratat revoltati de excluderea sistematica a productiilor care nu respecta linia ideologica. 

Printre cele 8 titluri din competitia Cinepolitica 2014 se afla si un documentar despre abuzurile marilor companii farmaceutice, Fire in the Blood, regizat de Dylan Mohan Gray si narat de William Hurt, si Occupation: the 27th Picture, in regia croatului Pavo Marinkovic

Organizat de Asociatia Cultura si Imagine, Festivalul International de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” (UNATC) si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul National al Cinematografiei (CNC). 

The Square

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate