Dezvoltat cu sprijinul programului MEDIA Mundus, Eye on Films are parteneriate cu 46 de festivaluri si 40 de distribuitori. La Cinepolitica 2014 pot fi vazute cinci dintre cele mai puternice filme recente regizate de debutanti, din portofoliul retelei.
Selectat in peste 40 de festivaluri si distins cu Premiul special al juriului la Locarno, in 2011, tulburatorul film israelian Politistul/ Policeman/ Ha-shoter, in regia lui Nadav Lapid, exploreaza conflictul arabo-israelian. Unui soldat din trupa de elita, anti-tero, a Israelului, ii sunt zdruncinate toate convingerile cand intalneste o grupare de strada radicala si extrem de violenta. „O drama politica puternica si indraznet conceputa”, potrivit „The Hollywood Reporter”, Policeman va rula miercuri, 9 aprilie, de la ora 20.00, la Cinema Union.
In cateva zeci de festivaluri a fost proiectat si Cartita/ The Mole/ Kret (Polonia-Franta, 2011), de Rafael Lewandowski, inclus in Panorama, in subsectiunea Politia politica. Un tanar descopera pe prima pagina unui ziar, la intoarcerea in tara, chipul tatalui sau, sub titlul „Tradatorul”. Erou al miscarii muncitoresti „Solidaritatea”, tatal sau este banuit ca ar fi fost, de fapt, un informator al Securitatii. Un linsaj mediatic si o investigatie incep simultan intr-o tara in care adevaruri importante n-au fost inca spuse.
In aceeasi subsectiune va rula si un film din afara calupului Eye on Films, dar pe acelasi subiect: debutul Dragii mei prieteni turnati / Drága besúgott barátaim, de Sára Cserhalmi. In Ungaria, la peste doua decenii de la inlaturarea regimului comunist, reteaua de fosti informatori si legea lustratiei sunt in continuare subiecte tabu. Filmul abordeaza, fara prejudecati, tema inca delicata a relatiilor dintre turnatori si turnati. Drama psihologica a avut premiera la Karlovy Vary. Cele doua filme vor rula joi, pe 10 aprilie, la Cinema Union.
„Instalati-va bine in scaunele voastre si priviti: veti avea parte de o experienta bizara, undeva intre senzatia de inec si dorinta de a iesi vii de acolo”, scria „Libération” despre Super Trash, adus in premiera la Cinepolitica. Regizorul Martin Esposito a petrecut 18 luni in preajma unei gropi de gunoi uriase de langa Cannes – aceeasi unde organizatorii festivalului arunca, de trei ori pe zi, un covor rosu care nu se degradeaza – pentru a trage un semnal de alarma in privinta consumerismului. Filmul va rula vineri, 11 aprilie, de la 15.00, la Cinema Elvira Popescu.
Complot pentru Mandela / Plot for Peace, de Carlos Agulló si Mandy Jacobson, este un documentar fascinant ce dezvaluie culisele eliberarii lui Nelson Mandela si ale sfarsitului apartheid-ului. Pentru prima data, fosti sefi de stat, generali, diplomati, spioni si activisti dau detalii nestiute pana acum. Cheia improbabila a celulei de inchisoare a lui Mandela a fost, se pare, un misterios om de afaceri din Franta, cu numele de cod „Monsieur Jacques” in documentele clasificate. Filmul va rula vineri, 11 aprilie, de la 19.00, la Cinema Elvira Popescu.
Politica ne insoteste pretutindeni, chiar si in pat - e premiza de la care pleaca Politica intimitatii/ Doutes – Chronique du sentiment politique, in regia lui Yamini Lila Kumar. Filmul urmareste felul in care vietile intime a doua cupluri reflecta climatul politic din Franta, sondandu-le mereu, in acelasi timp, propriile crezuri politice si modul in care ele evolueaza. Sambata, 12 aprilie, documentarul poate fi vizionat la Cinema Elvira Popescu, de la 14.30.
Festivalul International de Film Cinepolitica va avea loc intre 8 si 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu si Union.
.
|