Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Imperiul de cărămidă
(Arhitectură)

Moara lui Assan, construita in anul 1853, este prima moara cu aburi din Romania. Moara se afla in Bucuresti, in zona Obor-Lizeanu.

In prezent, se afla intr-un stadiu avansat de degradare. Moara lui Assan este clasificata in evidentele Ministerului Culturii si Cultelor ca fiind monument istoric de valoare nasionala si face parte din patrimoniul industrial. 


Moara a fost intemeiata de negustorii George Assan (1821–1866) si Ion Martinovici (1820–1882). Recent, ansamblul de cladiri a suferit doua distrugeri semnificative: in mai 2008, un incendiu care a ars 90% dintr-un corp secundar al fabricii si in ianuarie 2012, prabusirea acoperisului si a unui perete din corpul principal ca urmare a furturilor sussinute de materiale din structura de rezistensa a cladirii, posibile din cauza faptului ca situl nu este supravegheat. 


RTEmagicC_moara-assan-foto-istorica.jpg


DISTRUGERI DUPA 1990 


Primele distrugeri ale ansamblului Moara lui Assan au fost semnalate autoritatilor incepand cu anul 1995. Au fost scoase cercevelele ferestrelor, splendid lucrate in fier forjat, precum si alte elemente decorative din zinc si plumb de la acoperitoare si turnuri. Placile de identificare a monumentului au fost smulse de persoane neidentificate. Arhiva si mobilierul de valoare, ramas de la fostii proprietari ai fabricii au fost valorificate ilegal de persoane lipsite de scrupule. Utilajele fabricate la Viena inainte de anii 1900 au fost dezmembrate si vandute la fier vechi cu toate ca erau piese de o deosebita valoare pentru istoria tehnicii. In prima jumatate a anului 2005 au inceput demolari executate in mare graba si fara autorizatiile necesare la unele corpuri de cladiri ale ansamblului, dar si distrugerile deliberate provocate unor stalpi si pereti chiar ai morii propriu-zise transformand intr-o ruina acest monument istoric. In noaptea 13-14 mai 2008 cladirea a fost afectata de un incendiu de proportii, care a fost stins dupa aproximativ trei ore. Ultimele daune au fost provocate de incendiul din 7 iunie 2012 care a izbucnit la nivelul acoperisului unui turn al fostei fabrici de ulei din complex.


Moara_lui_assan_arsa

sursa foto: wikipedia.org

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate