Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 noiembrie 2024
1473 • Stefan cel Mare cucereste Cetatea Dâmbovitei (Bucurestilor)
1843 • Mihail Kogalniceanu a rostit memorabilul "Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie nationala" la Academia Mihaileana din Iasi, în care defineste istoria si rolul ei în cristalizarea constiintei nationale
1859 • A fost publicata "Originea Speciilor" controversata lucrare a naturalistului englez Charles Darwin (1809-1882)
1901 • Se naste Henri de Toulouse-Lautrec, pictor francez (d. 1901)
1915 • Se naste Ion Diaconescu, pictor român (d. 1945)
1941 • Se naste Emil Hossu, actor român de teatru si film
Recomandări
De la Faust la Q.E.D. - Ofelia Popii, o revelație în filmul românesc
(Cinema)
Doi dintre cei mai apreciati actori ai momentului in teatrul romanesc, Ofelia Popii si Sorin Leoveanu, se intalnesc pentru prima data intr-o productie – nu una de teatru, ci una de film: „QED.”, in regia lui Andrei Gruzsniczki.
Filmul intra in cinematografele din toata tara incepand cu 10 octombrie, dupa ce a circulat prin marile festivaluri si a adunat cateva premii importante. 
In drama cu accente policier, Sorin Leoveanu este un matematician a carui decizie de a trimite lucrari importante unei universitati americane, fara aprobarea Partidului, duce la un sir de actiuni ce ii implica pe Elena (Ofelia Popii), care asteapta un pasaport ca sa poata pleca la sotul fugit in Franta, si Voican (Florin Piersic Jr.), un ofiter pornit pe urmele celor doi. Roluri importante au si Virgil Ogasanu, tatal Elenei, si Dorian Boguta, colegul matematicianului. 

Publicatia americana „Variety” a remarcat transformarea impresionanta a lui Florin Piersic Jr., dar si jocul subtil si puternic al celor doi: „Leoveanu si Popii sunt cunoscuti mai degraba din teatru decat din film, insa sunt actorii ideali pentru rol si jocul lor nu are nici un pic de teatralitate”. 

Ofelia Popii4_foto Ancuta Iordachescu


Unul dintre marile merite ale filmului este acela ca introduce o actrita aproape fara experienta in cinema. E posibil ca multe filme romanesti sa o aiba in distributie, de acum inainte, pe Ofelia Popii, o actrita de teatru care demonstreaza ca poate trece usor de pe scena pe platourile de filmare. Elena ei este o femeie puternica, frumoasa si cu un spirit de luptatoare, dispusa sa se bata pentru viitorul familiei ei”, scrie publicatia Cineuropa. 

Una dintre putinele actrite din Romania cu doua premii UNITER in portofoliu – pentru rolul Mefisto din „Faust”, montat de Silviu Purcarete, si one-woman show-ul „Felii” - Ofelia Popii este la primul ei rol central intr-un lungmetraj de cinema. Actrita la Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu, a jucat in zeci de spectacole, sub directia unor regizori ca Andrei serban, Tompa Gabor, Silviu Purcarete, Alexander Hausvater, Radu Alexandru Nica sau Mihai Maniutiu. in cinema, a aparut in „Rocker” (Marian Crisan, 2013) si „Undeva la Palilula” (Silviu Purcarete, 2012).

In 1984, cand se petrece actiunea, aveam 6 ani, eram mai mica decat fiul meu din film. Nu adunam pietre ca el, dar toamna imi faceam provizii de castane pe pervaz, care dispareau una cate una in timp ce inaintam in iarna. Tatal meu lucra la un centru de calcul, ca si Elena din film, si-mi amintesc si-acum calculatorul acela imens”, povesteste Ofelia.

Sorin Leoveanu foto Ancuta Iordachescu


Angajat la Teatrul National din Craiova din 1999, Sorin Leoveanu are in portofoliu peste 20 de spectacole si trei premii UNITER pentru interpretare, cel mai recent castigat in 2012, cu rolul Caligula din spectacolul lui Laszlo Bocsardi. A aparut in filmele: „Undeva la Palilula”, „Sur la frontière” (regia Bogdan stefan, 2007) si „Capul de zimbru” (Lucian Pintilie, 2005). 

Cat priveste rolul de matematician, a fost „salvat” la partea practica de profesorul si activistul Nicusor Dan, fost olimpic la aceasta materie: „N-am fost niciodata nici prieten, nici admirator al matematicii. Pur si simplu nu am fost nascut pentru asta! Luam maxim 5 sau 6 la scoala. Si e ingrozitor sa trebuiasca sa retii formule matematice dar, din fericire, cinematografia iti ofera destule solutii pentru asta”, povesteste Sorin Leoveanu.

Ofelia Popii - Sorin Leoveanu2_foto Ancuta Iordachescu


Q.E.D. vorbeste despre prietenie, dragoste, sinceritate. Despre ce poate prietenia sa dezvolte in timp, intr-un sistem care oprima astfel de relatii”, spune actorul. 

***
Q.E.D.” este scris si regizat de Andrei Gruzsniczki, aflat la al doilea lungmetraj dupa „Cealalta Irina” (2009). Filmata de Vivi Dragan Vasile, este prima productie romaneasca realizata pe pelicula alb-negru de la „Morometii” (1988) incoace. Filmul a obtinut Premiul Special al Juriului la Festivalul International de Film de la Roma si cel pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST, si a fost proiectat la New Directors/ New Films (New York), Göteborg, Vilnius, Karlovy Vary sau TIFF.

Ofelia Popii_QED


Un film captivant despre compromis, prietenie si tradare, „Q.E.D.” ii are in distributie si pe Virgil Ogasanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguta, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunteanu si Mihai Calin.

Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON Production, casa de productie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceausescu” (regia Andrei Ujica, 2010).

Pelicula este realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, cu contributia Cinema City & The Group si cu participarea Abis Studio si HBO Romania.
Ofelia Popii_Sorin Leoveanu_QED_foto Ancuta Iordachescu
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate