Documentarul ne dezvaluie fata ascunsa a Romaniei ceausiste in planul relatiilor externe, precum si mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita sa recurga pentru reducerea la tacere a opozantilor.
Premiul a fost oferit de sponsorul principal, Maxbet: “ Suntem bucurosi ca am putut veni in sprijinul acestei initiative culturale si ca am devenit parte a unui fenomen care se dezvolta vazand cu ochii. Sustinem asociatia culturala Docuart pentru grija pe care le-o poarta tinerilor, avantul pe care il aduce si determinarea de a promova valori ale cinematografiei romanesti. Aici avem ceva in comun, la Maxbet formam tineri si ii crestem. Le cream oportunitati de munca si invatam cum sa reusim impreuna. Acest punct comun intretine colaborarea cu Docuart si sansa de a construi pentru viitor, tinand aproape oameni tineri, spontani si dedicati”, Gherghina Ionescu, administrator Maxbet.
Sectiunea competitionala principala Docuart Fest
Premiul pentru cea mai buna regie din sectiunea principala s-a acordat tot filmului “Afacerea Tanase”, in regia Ionut Teianu, pentru claritatea cu care reconstituie comanda securitatii de asasinat a dizidentilor romani, Tanase si Goma.
Premiul pentru cea mai buna imagine a fost acordat filmului “Aici Nora Iuga” in regia lui Vlad Rotaru, imaginea Un cristian, Vlad Rotaru, Cezar Gheorghe si Nicu, pentru capacitatea de a surprinde ubicuitatea personajului Nora Iuga.
Premiul pentru cel mai bun montaj s-a acordat filmului “ In spatele cortinei”, in regia Bogdan Mustata, film montat de Georgiana Mera, pentru eficienta expresiva a montajului, starilor profund antagonice: propaganda comunista si tragedia realului.
Sectiunea competitionala studenteasca Docuart Fest
Premiul pentru cea mai buna regie s-a acordat filmului “GEORGE”, in regia Alexandrei Coca-Cozma, pentru delicatetea cu care regizorul construieste personajul, baiatul nevazator, evitand tragicul fara perspectiva si portretizand intr-un mod optimist sansa unei vieti.
Premiul pentru cea mai buna imagine s-a acordat filmului “ IULIAN”, in regia lui Alex Mironescu, imaginea by Zoran Simulo, pentru acuratetea clasicismului asumat si a simplitatii elegantei cadrelor.
Premiul pentru cel mai bun montaj, sectiunea studenteasca s-a acordat filmului “ Sorin Chifiruc: compromis”, in regia lui Alexandru Badea, montaj Andrei Boanta, pentru folosirea cu indemanare a unei mari diversitati de imagini de arhiva.
Totodata, anul acesta s-a acordat si un premiu special in cadrul sectiunii studentesti. Premiul a revenit autorului Vlad Alexandru, pentru realizarea filmului „O alta zi a omenirii”, o poveste terifianta traita de Charles Wratto, un fost copil soldat al Razboiului Civil din Liberia, Africa.
Filmele proiectate la docuart Fest au fost urmate de sesiuni de Q&A cu realizatorii, moderate de Florin Barbu si de Daniela Apostol.
Docuart Fest s-a incheiat duminica seara, cu gala de premiere, 3 filme documentare de arta semnate de Laurentiu Damian, Cornel Mihalache si Francisc Mraz, si o retrospectiva Florin Iepan. Editia a treia a festivalului de film documentar romanesc a avut loc in perioada 1 – 5 octombrie 2014, la Cinemateca Eforie, cu intrare libera.
„5 zile de documentar cu un numar mult mai mare de spectatori fata de editia precedenta, public tanar curios si activ la sesiunile de Q&A, buna parte din acesta prezent si la sesiunile de masterclass cu Florin Iepan, Paula Herlo si Dana Bunescu. 5 zile cu vreme racoroasa dar cu atmosfera calda, cinefili pasionati si o echipa care deja se gandeste la editia urmatoare” - Daniela Apostol, director Docuart Fest.
Multumim sponsorilor, in special sponsorului principal MaxBet, partenerilor media si tuturor celor care ne-au ajutat la distribuirea informatiilor.
Asociatia DocuARt este este o asociatie autonoma, neguvernamentala, apolitica si fara scop patrimonial, cu caracter educativ, social, neguvernamental, democratic, independent, non-profit si apolitic. Scopul principal al Asociatiei DOCUART este sprijinirea filmului documentar romanesc si european, promovarea culturii populare traditionale si contemporane in circuitul national si international de valori, Initierea de proiecte culturale si realizarea de programe in domeniu, in scopul promovarii, conservarii si apararii statutului creatorilor.
.
|