Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Simpozionul “Monumentul – Tradiție și Viitor. Ediția a XVI-a”
(Arhitectură)
Joi, 9 octombrie 2014, la Muzeul Unirii Iasi, va avea loc, incepand cu ora 10.00, cea de a XVI-a editie a Simpozionului “Monumentul – Traditie si Viitor”.
 
Organizat de Muzeul Unirii Iasi, in colaborare cu Ministerul Culturii din Romania, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Complexul National Muzeal Moldova Iasi, Institutul National al Patrimoniului, Directia Judeteana pentru Cultura Iasi, Agentia Nationala Arheologica din Romania si cea din Republica Moldova, Fundatia “Alexandru Ioan Bun” de la Cernauti, Consulatul Romaniei la Cernauti si Uniunea Nationala a Restauratorilor din Romania, Consiliul Judetean Iasi, prin Comisia de Cultur si Primaria Municipiului Iasi, evenimentul cuprinde dezbateri stiintifice, expozitii, lansari de carte. 
Printre invitatii speciali ai manifestarii se numara Mihai Dimitrie Sturdza, cercetatorul Tereza Sinigalia, restauratorul si arhitectul Virgilius Teodorescu si Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, Intat Prea Sfintia Sa Teofan

Expozitiile acestei editii, in numar de cinci, pun accentul pe monument, pe frumusetea sa in plan urban si pe importanta restaurarii dupa cele mai stricte norme ale restauratorilor. 

Legat de continutul expozitiilor, doamna Aurica Ichim, coordonator al Muzeului Unirii Iasi, gazda evenimentului, precizeaza: “Vin cercetatori de la Institutul Patrimoniului si aduc o expozitie referitor la activitatea arhitectului Horia Teodoru. In aceasta expozitie, pe langa posterele cu monumentele restaurate de el, sunt incluse si fotografii originale facute la monumentele istorice din Iasi. Pentru ca anul acesta sunt implicate trei orase, Iasi, Chisinau, Cernauti, vin si cei de la Chisinau cu o expozitie frumoasa continand imagini ale monumentelor din Republica Moldova. Avem, apoi, o expozitie a doamnei Rodica Lupu care va prezenta 15 biserici din Iasi lucrate in margele si, inca o expozitie ai carei curatori suntem eu si domnul Sorin Iftimie, Orasul Iasi, memoria monumentelor, care va cuprinde postere cu imagini mai putin cunoscute a 28 de monumente si planuri de sectiuni a monumentelor, planuri de amplasament, pentru a reproduce mediul ambiental al acestor monumente.

Tot la editia din acest an a Simpozionului Monumentul – Traditie si Viitor, o tema speciala este omagierea domnului Mihai Dimitrie Sturdza. La cei 80 de ani ai sai, a acceptat sa fie aici pentru a prezenta “Enciclopedia familiilor boieresti” si pentru a asista la lansarea volumului care ii este dedicat de catre Institutul de Istorie “A.D.Xenopol” din Iasi, de catre Universitatea “Al.I.Cuza” si de catre alte institutii care s-au implicat.

De asemenea, o alta sectiune a simpozionului ii este dedicata voievodului Constantin Brancoveanu. Nu se putea ca Moldova sa nu aiba si o sectiune in care sa fie prezentate lucrari despre ctitoriile acestui domnitor. 

Acest simpozion a capatat, deja, un renume si daca am ajuns la cea de a XVI-a editie, inseamna ca am si confirmat ca nu facem ce facem de dragul de a marca o manifestare, ci pentru ca aici vin cercetatori cu experienta, dar si tineri aspiranti. Simt si vad cum usor, intr-adevar, e un schimb de generatii, e o transmitere intre generatii a ideilor, a ceea ce inseamna restaurarea si cercetarea monumentelor. Pe langa cercetatorii de la Academia Romana care vin de 16 ani la acest simpozion, vin si altii tineri care s-au implicat in cercetarea monumentelor istorice. Vreau sa va spun ca acest simpozion a deschis si foarte multe cai pentru teme de doctorat, pentru carti, pentru lucrari stiintifice. Monumentele incep sa fie privite asa cum ar trebui: de la ctitori pana in prezent, parcurgand toata istoria lor. A restaura un monument istoric inseamna sa il aduci cat mai aproape de forma lui originala si nu sa ii faci adaugiri, sa ii aduci elemente noi”, mai spune doamna Ichim.

afish.cdr



.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate