Iesenii il vor putea vedea, in prima saptamana de lansare, la Cinema City Iulius Mall si Cinema Republica.
„O poveste despre paranoia si tradare – parte thriller, parte comedie de moravuri”, il descria „The New York Times”, dupa proiectia de la festivalul New Directors/ New Films, in aceasta primavara. Potrivit publicatiei de specialitate „Variety”, „Q.E.D.” este excelent filmat in alb-negru si reuseste „o remarcabila recreare a epocii”. Iar criticii „The Hollywood Reporter” apreciaza ca este „un film inteligent structurat si bine jucat, care-si plateste politele in scenele de final”.
Drama cu accente policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare intr-o revista a unei universitati americane, in 1984, fara acordul Partidului. Gestul sau nu ramane fara consecinte. in rolurile centrale: talentatii actori de teatru Ofelia Popii si Sorin Leoveanu, alaturi de Florin Piersic Jr. Tensiune, compromis, prietenie si tradare, intr-un film care imprumuta din aerul filmelor clasice de spionaj si ii are in distributie si pe Virgil Ogasanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguta, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunteanu si Mihai Calin.
Filmul si marcheaza o premiera in cinematografia romaneasca de dupa 1989: este primul realizat pe pelicula alb-negru de la „Morometii” (1987) incoace. Vivi Dragan Vasile, director de imagine cu peste 40 de filme in portofoliu, semneaza imaginea ambelor productii. Un alt punct forte al filmului este scenografia semnata de Cristian Niculescu si premiata la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST. Montajul ii apartine Danei Bunescu, iar costumele – Svetlanei Mihailescu.
„ Q.E.D.” a obtinut Premiul Special al Juriului la Festivalul International de Film de la Roma si a fost proiectat in peste 20 de festivaluri, la New York, Göteborg, Vilnius sau Karlovy Vary, in programul „Variety Critics Choice”. A fost singurul film romanesc din competitia internantionala TIFF 2014 si a castigat, totodata, Marele Premiu Golden Taiga la International Debut Film Festival, desfasurat in orasul Khanty-Mansiisk din Siberia.
Absolvent al Academiei de Teatru si Film din Bucuresti, promotia 1994, Andrei Gruzsniczki se afla la al doilea lungmetraj de cinema, dupa „Cealalta Irina” (2009), debut proiectat si premiat in numeroase festivaluri.
Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON Production, casa de productie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceausescu” (regia Andrei Ujica, 2010).
Pelicula este realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, cu contributia Cinema City & The Group si cu participarea Abis Studio si HBO Romania.
.
|