• BIEFF aduce si patru evenimente conexe de neratat:
o Retrospectiva Andy Warhol @ Galeria Galateca
o Proiectie #norma: ANTREPRIZA ROMANIA si actiune performativa: TOTUL ESTE REAL. TOTUL ESTE REGIZAT.
o Vernisaj si retrospectiva Jan Švankmajer by Centrul Ceh
o Workshop de Film Experimental Nisi Masa
Festivalul International de Film Experimental Bucuresti sarbatoreste cei cinci ani de existenta printr-un eveniment foarte anticipat si extrem de provocator – premiera romaneasca a celei mai recente incursiuni a lui Ulrich Seidl in genul documentarului hibrid, dupa trilogia Paradise – IN THE BASEMENT. Filmul va fi proiectat in cadrul ceremoniei de inchidere, din data de 14 decembrie, de la ora 19:00, la CinemaPRO, si este oferit publicului cu sprijinul Forumului Cultural Austriac.
Un eseu cinematografic in egala masura amuzant si trist, lungmetrajul foloseste tablourile filmice specifice regizorului pentru a patrunde in subteranul sufletului austriac. Jucandu-se cu limita dintre realitate si fictiune, filmul priveste catre viata aparent cuminte a suburbiilor austriece, pentru a le dezvalui cele mai ascunse, intunecate si deviante secrete.
Pivnita este de fapt locul unde personajele se lasa prada nevoilor, hobby-urilor, pasiunilor si obsesiilor lor. Dar, in subconstientul nostru, pivnita este, de asemenea, un loc al intunericului si fricii, un spatiu al abisului uman. Proiectat in premiera la Festivalul International de Film de la Venetia, filmul vorbeste despre oameni si pivnite, si despre ce fac oamenii in pivnite, in timpul lor liber. Vorbeste despre obsesii. Despre muzica de fanfara si arii de opera, despre mobilier scump si glume masculine ieftine, despre sexualitate si tir, fitness si fascism, bice si papusi.
Ulrich Seidl spune: „ca de obicei in ceea ce priveste filmele mele, pornesti intr-o calatorie in necunoscut, catre locuri si oameni necunoscuti. Cu privirea mea cinematografica incerc sa ma apropii de protagonisti si sa adun fragmente filmice ale realitatii, dintre care niciunul nu este complet sau definitiv. Dincolo de asta se gasesc lucrurile personale, adevarul, viata reala. Cu totii avem temeri si abisuri – fie ca este vorba de simpatii fasciste, tendinte violente reprimate, dorinta neexprimata de putere, reprimari sau fantezii sexuale care se abat de la asa-numita normalitate. De multe ori, lucrurile pe care le-am trait si la care am fost martor ma marcheaza, de multe ori inchid usa tulburat, de multe ori sunt consternat de imaginile a ceea ce isi fac unii altora oamenii, de obicei fara intentii rele. E normal. Intuiesti si simti abisurile ascunse acolo – si, in cel mai bun caz, iti intuiesti, de asemenea, propriile abisuri.”
Ulrich Seidl si-a inceput cariera cu documentare premiate, precum GOOD NEWS (1990), ANIMAL LOVE (1995) si MODELS (1998). Primul sau lungmetraj, DOG DAYS, a castigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Venetia, in 2001, iar apreciata PARADISE TRILOGY (2012-2013) a avut cele trei filme care o compun prezentate in premiera in programele de competitie ale celor mai importante festivaluri de film din lume: Cannes, Venetia si Berlin.
***
Conceptul vizual al acestei editii propune intr-o nota de indemn revolutionar-artistic coagularea comunitatii pasionatilor de film experimental si provoaca la dezbatere despre esenta cinema-ului si artei vizuale in prezent. Strigatul de lupta culturala LET'S TALK ABOUT CINEMA este imbogatit de lucrarea cunoscutei artiste libaneze Lara Zankoul.
In plus, publicam astazi programul complet al proiectiilor si evenimentelor BIEFF 2014, la care accesul studentilor este gratuit. Il puteti consulta aici.
***
RETROSPECTIVA ANDY WARHOL. Un proiect Galeria Galateca, in parteneriat cu BIEFF.
Considerat de multi ca fiind creatorul stilului anti-filme, Andy Warhol a produs intre 1964 si 1966 aproape 500 de filme de scurtmetraj – sau ceea ce el numea teste de ecran – ce aveau in rolurile principale prieteni apropiati, artisti, celebritati si modele. Printre cele mai importante filme se mai numara si SLEEP (1963; va fi proiectat la Galateca pe 11 decembrie, ora 17:00); EMPIRE (1964; va fi proiectat la Galateca pe 13 decembrie, ora 15:00); KISS (1963; va fi proiectat la Galateca pe 14 decembrie, ora 17:00); SCREEN TEST (1964); BLOW JOB (1964); CHELSEA GIRLS (1966). Intrarea este libera.
ANTREPRIZA ROMANIA – #norma
Un film care echivaleaza democratia simulata a statului roman cu politicile de productie din cinema. La 22 septembrie 2013, doua regizoare deplaseaza 50 de tineri furiosi intr-un sat de la marginea Bucurestiului, transpunandu-i in anul 2015, intr-o Romanie care nu mai exista ca stat, ci este o companie privata. Acest sat distopic a fost complet cumparat – pamantul, casele, animalele si oamenii - de catre o companie de exploatare. Sprijinit de: Muzeul National de Arta Contemporana, Administratia Fondului Cultural National, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica si Primaria Comunei Letca. O productie #norma.
In actiunea performativa TOTUL ESTE REAL. TOTUL ESTE REGIZAT. gruparea #norma da nastere unei situatii de performance in care un politician roman raspunde la intrebarile jurnalistului-activist Mircea Toma despre film. Evenimentul va avea loc sambata, 13 decembrie, de la ora 13:00, la Cinema Elvira Popescu. Intrarea este libera.
RETROSPECTIVA sI VERNISAJ JAN ŠVANKMAJER
Centrul Ceh organizeaza expozitia ALT AER, continand lucrari ale celor mai importanti artisti suprarealisti din Cehia si Slovacia, precum si a catorva invitati speciali, artisti din Romania, va ajunge pentru prima data in Romania. Evenimentul va fi insotit de o retrospectiva a filmelor regizate de Jan Švankmajer, care va veni in Bucuresti. Retrospectiva Jan Švankmajer va avea loc intre 12 si 14 decembrie 2014, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie. In cadrul acesteia vor fi proiectate filmele:
oFOOD (Cehoslovacia / Maria Britanie, 1992, 16’)
oSURVIVING LIFE (Cehia / Slovacia / Japonia, 2010, 102’)
oTHE DEATH OF STALINISM IN BOHEMIA (Marea Britanie, 1990, 10‘)
oLUNACY (Cehia / Slovacia, 2005, 118’)
oDIMENSIONS OF DIALOGUE (Cehoslovacia, 1983, 12’)
oCONSPIRATORS OF PLEASURE (Cehia / Elvetia / Marea Britanie, 1996, 85’)
Intrarea este libera.
WORKSHOP DE FILM EXPERIMENTAL NISI MASA
Organizat de catre NISI MASA - European Network of Young Cinema, in asociere cu The CAN, Refresh Vision, Artidava si J’ai Bistrot, workshopul reuneste intre 5 si 14 decembrie 2014 30 tineri cineasti din 17 tari – regizori, directori de imagine, editori, designeri de sunet, artisti vizuali, muzicieni, compozitori si actori, ce vor fi ghidati de catre tutori pentru a crea scurte experimente cinematografice, care vor avea premiera in ultima zi a festivalului. Editia din acest an incurajeaza si sprijina relatia dintre film, muzica, cartografiere si live performance, cu scopul de a reduce distanta dintre ecran si public, realizand un proces integral, o experienta interactiva pentru toti cei implicati.
***
Interesant? Citeste si...
Cea de-a 5-a editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF va avea loc in perioada 10-14 decembrie 2014, la CinemaPRO si Cinema Elvira Popescu.
.
|