Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 mai 2024
Recomandări
Şi-a dorit atât de mult să devină medic, încât în şapte luni a învăţat o limbă complet necunoscută. Povestea Lydiei Vitzilaiou, tânăra din Grecia care studiază medicina la Iaşi în limba română
(Viață)
Lydia Vitzilaiou s-a nascut in Atena, Grecia, acum 23 de ani si a trecut printr-o experienta care i-a schimbat viata si i-a aratat drumul de urmat pe plan profesional. Si-a pierdut tatal din cauza bolii secolului XXI, cancerul si a decis ca vrea sa studieze medicina pentru a salva vieti.
Intrucat in Grecia nu a reusit sa intre la Facultatea de Medicina, a decis sa caute o tara din Uniunea Europeana in care sa aiba mai multe sanse de a face ceea ce isi doreste. Asa a ales Romania.

Lydia Vitzilaiou
si-a pierdut tatal din cauza unei tumori cerebrale si, desi dupa terminarea liceului a intrat la Facultatea de Filologie in orasul natal, Atena, ea isi dorea sa faca Medicina. Drept care a renuntat la Filologie si a inceput sa se pregateasca pentru admiterea la Facultatea de Medicina. Dar, din nefericire, nu a intrat la specializarea pe care si-o dorea, ci la Asistenta Medicala. Nici aici nu a fost motivata sa ramana si a inceput sa isi calculeze optiunile. In cadrul facultatii din Atena a intalnit romani si a aflat cate ceva despre sistemul de invatamant din Romania. De asemenea, a facut numeroase cautari pe Internet, in incercarea de a gasi cea mai potrivita tara din Uniunea Europeana pentru a-si indeplini visul, acela de a deveni medic. In Romania i s-a parut ca visul sau ar putea fi realizabil, cu o conditie, sa aiba 5000 de Euro pentru a-si plati taxa de scolarizare valabila pentru studentii straini. Dar, pentru ca mama sa, de profesie ghid turistic,  nu isi permitea sa o ajute cu acesti bani, oricat de mult si-ar fi dorit, mai avea o singura sansa, sa dea examen in limba romana. Pentru asta trebuia sa invete limba romana. 

Cum a inceput totul

Sunt singura la parinti, nu exista altcineva, bunici, suntem numai eu si mama. Mama mi-a spus ca daca vreau sa merg in Romania, trebuie sa stiu in primul rand limba romana. Si am gasit o fata pe strada care vorbea romana, am auzit-o si mi se parea ca vorbeste romana. Am mers la ea, am intrebat-o ce limba vorbeste. Nu stia greaca deloc, am intrebat-o in engleza. Avea o familie cu sapte copii. Si asa am inceput sa fac lectii de limba romana cu ea, trei luni, apoi singura. Am inceput sa intru pe Internet, sa ascult muzica, sa ma uit la televizor in continuu. Singurul lucru pe care il faceam de dimineata pana seara era sa ascult limba romana”, isi aminteste Lydia.

Dupa sapte luni de la inceperea aventurii numita “familiarizarea cu limba romana”, Lydia Vitzilaiou s-a urcat in autocarul spre Bucuresti hotarata sa dea examenul de limba. Dorinta sa de a invata limba romana pentru a face medicina a fost atat de mare, incat a luat examenul cu 9,32 si si-a castigat dreptul de a se inscrie la Facultatea de Medicina, la cursurile in limba romana.

Intrebata de ce a preferat, totusi, sa vina in Iasi pentru a da la Medicina si nu a ramas in Bucuresti, Lydia recunoaste ca a ales Iasiul pentru ca aici se da examen de admitere doar la anatomie, spre deosebire de Bucuresti unde examenul se da la doua obiecte, anatomie si apoi la alegere intre chimie si fizica. Totusi, nu i-a iesit din prima incercare. A trebuit sa dea de doua ori examen de admitere pana sa intre pe unul din locurile cu taxa in lei de la Facultatea de Medicina si Farmacie “Gr.T. Popa”

DEX-ul-cel mai bun prieten al Lydiei

Prima incercare la Iasi a fost in 2013, dupa examenul de limba pe care l-a luat in capitala. Pregatirea nu a fost, insa, una usoara, mai ales ca Lydia si-a fost siesi singurul profesor. A inceput pregatirea pe cont propriu in Grecia si a facut mai multe drumuri Grecia-Romania, pentru ca trebuia sa ia cartile, sa treaca pe la facultate sa afle detalii depsre admitere, intrucat nu gasesti toate informatiile pe Internet, iar daca suni la facultate, de multe ori nu ti se raspunde. Ca sa dai examen la Iasi la Medicina, nu iti trebuie numai cartea de la scoala, iti trebuie si cartea de la facultate. In fiecare an exista o carte cu teste grila, de pe care dai examen. A venit de mai multe ori, pentru 1-2 zile, si a ajutat-o, faptul ca a luat autocarul din Grecia si in jurul sau erau numai romani si nici un grec, a putut astfel sa isi exerseze cunostintele de limba. “Cartea de anatomie din clasa a XI-a in limba romana mi s-a parut, tin minte, o carte plina de cuvinte necunoscute. Am descoperit si DEX-ul, e prietenul meu, am inceput sa traduc fiecare cuvant. In primul an in care am dat examen, pentru ca am dat examen de doua ori, in 2013 si 2014, in ultima luna inainte de examen am aflat de ea, din intamplare. Vin aici plina de emotii, dau examen si iau 8,30, dupa ce s-a facut media cu nota de la bacalaureat, iar ultimul intrat avea 8,60. Cautam o modalitate de a ma sinucide fara sa curga sange (rade). Imediat dupa aflarea rezultatelor, m-am reapucat de invatat, nu faceam altceva, eu nu mai aveam viata. Eram acasa, invatam, 7-9 ore pe zi, apoi eram obosita, nu vroiam sa vorbesc cu nimeni, gandul meu era doar unul, cum sa intru la medicina”, recunoaste aceasta.

Anul 2014 s-a dovedit a fi anul sansei pentru Lydia. Desi examenul i s-a parut mai greu, “de zeci de mii de ori mai greu”, dupa cum ea insasi spune, pentru ca exista si intrebari la prima vedere, a intrat la Facultatea de Medicina “Gr.T. Popa” din Iasi cu media 8,72, pe locul 147, cu taxa in lei. 
Pentru ca a intrat pe un loc cu taxa in lei, tanara din Grecia este supusa aceluiasi tratament ca ceilalti colegi ai sai romani, spre deosebire de colegii straini care au intrat cu taxa de 5000 de Euro. Incontinuu este ascultata, incontinuu trebuie sa invete de pe manualele in limba romana. Da, este privita si tratata cu respect de catre profesori pentru ca face o facultate grea, intr-o limba care pana la 21 de ani i-a fost straina. Dar, asta nu o ajuta la examene.“E o facultate grea, sistemul e dificil aici, incontinuu toti profesorii asculta si trebuie sa stii, sa raspunzi. Nu stii sa raspunzi? 2! Multa materie, prea grea. Daca reusesc sa termin facultatea, as vrea sa ma specializez pe oncologie, pentru asta m-am inscris, dar nu stiu. Ma gandesc ca am 23 de ani si, daca nu termin dupa 7 ani si mai repet anii, o sa termin destul de tarziu. Dar important este sa termin”, marturiseste Lydia, mai in gluma, mai in serios.

4 (2)

Lydia Vitzilaiou - foto Adrian Ciureanu 


Studentul grec si clima din Romania

Lydia s-a obisnuit usor si cu oamenii si cu bucataria romaneasca, dar nu si cu temperaturile din termometru. Tanara care si-a pus toate sperantele de viitor in sistemul de invatamant din Romania se obisnuieste foarte greu cu clima de la noi din tara, mai ales in anotimpurile friguroase. Frigul este marea sa problema de cand a devenit studenta la Iasi. Dar, stie ca trebuie sa traiasca cu asta, se concentreaza pe ce are de facut si se bucura de ospitalitatea iesenilor.

Romanii i se par primitori si a observat in jurul sau ca toata lumea ajuta. Isi cumpara din supermarket sarmale, ii plac mult sarmalele pentru ca, desi se fac si in Grecia, nu sunt la fel de gustoase, de traditionale, acolo mancarea este mai fina, mai europeana. De asemenea, in ceea ce priveste diferenta dintre sistemul de invatamant din Romania si cel din Grecia, crede ca cel din Romania este mai greu, mai strict si ca romanii sunt mai disciplinati decat grecii, desi ei neaga asta. Facultatea de Medicina de aici i se pare mult mai grea decat s-ar fi asteptat si considera ca, daca nu esti un geniu, nu mai poti face altceva, toata ziua fugi de la un curs la altul, nu mai ai viata, incontinuu inveti, esti obosit. 

Lydiei Vitzilaiou ii plac discutiile cu romanii pentru ca o ajuta sa stapaneasca din ce in ce mai bine limba romana. Nu a reusit, totusi, sa o convinga si pe mama sa sa vorbeasca aceasta limba, desi fiind ghid turistic vorbeste la perfectie italiana, de exemplu. 

In relatia Lydiei cu iesenii din mediul universitar in care a intrat nu lipsesc provocarile. Asa dupa cum aceasta povesteste, cea mai mare provocare cand a venit in Romania a fost sa ii convinga pe romani ca ea chiar a invatat romana si ca vrea sa faca facultatea in limba romana. „Le paream extraterestra, nu grecoaica”, crede tanara din Grecia. Colegilor si profesorilor sai nu le venea sa creada, in primul rand, ca ea scrie in romana, a starnit un amestec de admiratie si mirare. Ea, insa, s-a obisnuit cu termenii din anatomie in limba romana si atunci cand invata pentru un curs gandeste in romana, nu ii vin mai intai in minte termenii in limba greaca, trebuie sa ii traduca din romana in greaca.

Lydia Vitzilaiou nu prea mai are viata personala, dincolo de facultate, dar isi asuma asta pentru ca isi doreste foarte mult sa termine Medicina. Pe masura ce se apropie de prima sesiune, emotiile ii cresc si nu se gindeste decat la cum sa ia cat mai multe examene si sa ramana cu cat mai putine restante. Pentru ea, adevarata aventura cu limba romana abia acum incepe.

bb
Lydia Vitzilaiou si colegii de la Facultatea de Medicina - foto Adrian Ciureanu 

.

Panos Markos23:54 / 17.01.2016I'm very happy for you
Panos Markos23:52 / 17.01.2016https://www.facebook.com/panmarkos/videos/vb.739248628/10153981241028629/?type=2&theater¬if_t=like
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate