Fiecare parinte nu are dorinta mai arzatoare decat aceea de a fi intru ajutorul copiilor sai toata viata. Or, daca Oana ar fi fost nedotata cu duhul artei, niciun ajutor parintesc n-ar fi fost folositor, fie el si din partea giganticului actor Amza Pellea!
Marii actori au un energic instinct in a vedea talentul, iar daca Amza Pellea va fi consimtit si sprijinit indreptarea fiicei sale catre arta mirifica a scenei, va fi ajuns pesemne la aceasta optiune prin spiritul sau genuin de a descoperi harul pe care l-a presimtit si in ce o priveste pe viitoarea actrita Oana Pellea. Caci, ideal si admirabil in alegerea drumurilor de viata de catre om este faptul de a prefera pe acelea pentru care are tipul de inzestrari corespunzatoare, iar treapta profesionala la care a urcat pana azi actrita Oana Pellea denota o hotarare pe aceasta baza. Dupa cum si dupa ce joaca in teatru, si film, dupa cum mediteaza, dupa cum aseaza in discutie expresia gandului si in act temeiul cuvantului, actrita Oana Pellea exemplifica o constiinta foarte clara a propriilor aspiratii duse pana la propriile limite.
S-a nascut pe 29 ianuarie 1962 in Bucuresti. Este fiica Domnicai Mihaela, nascuta Policrat, si a actorului Amza Pellea (7 aprilie 1931 - 12 decembrie 1983). A urmat Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” din Bucuresti, actualul UNATC, la clasa prof. Sanda Manu, avand colegi de promotie (1984) pe Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminita Stoianovici, Razvan Popa, Cristian Rotaru, Adrian Paduraru si Claudiu Istodor. Din clasa condusa de Olga Tudorache, colegii de generatie au fost Carmen Tanase, Bogdan Gheorghiu, Carmen Ciorcila, Mariana Procopie, Radu Duda (Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei), Mihai Verbitchi, Patricia Grigoriu si Dan Badarau.
Drumul artistic de pana azi al actritei Oana Pellea, argumenteaza invariant superioritatea intuitiva a celor care i-au prevazut sansa si anvergura succesului. Pe 25 octombrie 2012, Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei i-a acordat la Palatul Elisabeta decoratia „ Crucea Casei Regale a Romaniei”; Academia Romana i-a acordat, la 16 decembrie 2010, premiul „ Aristizza Romanescu” pentru cariera teatrala si cinematografica; a primit de doua ori titlul de cea mai buna actrita de teatru din Romania; a castigat de doua ori premiul UNITER (Uniunea Oamenilor de Teatru din Romania) pentru cea mai buna actrita; i s-a acordat premiul Fundatiei Culturale Romane pentru o cariera internationala remarcabila. La 13 mai 2009 a primit Marele Premiu al Festivalul Comediei Romanesti „FestCO”, editia a VII-a pentru cel mai bun spectacol, cu piesa „ Buzunarul cu paine” de Matei Visniec, traducerea Virgil Tanase (titlul piesei in franceza este „Du pain plein les poches”).
A primit, de asemenea, numeroase premii internationale pentru rolul principal din „ Stare de fapt”, regia Stere Gulea, inclusiv premiile pentru cea mai buna actrita la Festivalul de Film de la Geneva, premiul orasului Geneva, la Festivalul Filmului Politic de la San Marino si la Festivalul International de Film „Vulturul de Aur” din Batumi, Georgia.
A jucat in peste cincizeci de piese de teatru si douazeci de filme, dar este cu titlu de exceptie notabila distributia sa alaturi de Clive Owen in filmul „ Children of men”, in regia lui Alfonso Cuaron, produs la studiourilor Universal Picture (realizat in intregime la Londra). Filmul a fost nominalizat in 2013 pentru premiile Oscar, la trei categorii. Nu mai putin impresionante sunt distributia actritei din 2007, in productia britanica „ I really hate my job”, regia Oliver Parker si, de asemenea, in productia americana „ Fire and Ice”, regia Jean-Christophe Comar („Pitof”), ori in intr-un rol important din filmului „ Biblioteque Pascal”, regia lui Szabolcs Hajdu.
Plurivalenta in ceea ce priveste tipul personajului si categoria de rol, actrita Oana Pellea joaca in mai multe limbi europene, cum ar fi romana, franceza, engleza, italiana, participand la numeroase productii internationale, inclusiv productia romano-franceza „Ioana d’Arc - Extrase dintr-un dosar” si productia teatrala francezo-canadiana, in regia lui Marc Doré „Ma tot duc”, alaturi de Sandu Gruia. A reprezentat Romania la mai multe festivaluri internationale de teatru, inclusiv la festivalul anual al Uniunii Teatrelor Europene, Festivalul Klang Bogen de la Viena, Festivalul International Francofon din Franta si Festivalul Americilor din Canada, a facut parte din jurii internationale de film.
In iunie 2009 a aparut prima carte semnata Oana Pellea la editura Humanitas: „ Jurnal 2003-2009”. Atractiile livresti ale actritei ii confera un succes impresionant si in planul editorial, cartea sa fiind considerata la timpul respectiv cea mai bine vanduta a Editurii Humanitas, in numar de peste cinsprezece mii de exemplare in mai putin de trei luni (august 2009-octombie acelasi an), atingand apoi un tiraj record de treizeci si doua mii de exemplare.
Filmografia care are inserat numele Oana Peleea intre numele cuprinse in distributia actorilor este vasta si cu certitudine foarte valoroasa. Asijderea bogata colectie de distinctii ce oglindesc recunoasterea la treapta de competitivitate, critica de specialitate sau popularitate, pentru activitatea stralucita si prolifica, in teatru si film.
Asemeni unui strat multicolor de flori e viata si opera actritei Oana Pellea. Ea are omogenitate in repetarea valoarei si succesului de la un rol la altul si deopotriva, fiecare rol este nou, dupa cum fluviul ce curge nu poate fi de mai multe ori vazut la fel, in fiecare miime de clipa fiind altul.
Aurel V. Zgheran cu actrita Oana Pellea
(12 februarie 2015, Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Bucuresti) .
|