„Peter Pan”, premieră la Opera Comică pentru Copii | |
(Muzică) |
Spectacolele Operei Comice pentru Copii sunt faptuite pe o principala ardoare in toate planurile componente (scenariu, costume, decoruri, miscare scenica, interpretare): fenomenalitatea pur interioara a meditatiei, distractiei, implicarii la tensiunea spiritului muzicii a copiilor. Circularea in expresia actului artistic din scena, a propriilor trairi ale copiilor, a propriilor idei, caracterizari, analize, concluzii pe firul descriptiv al spectacolului e, de asemenea, o coordonata a succesului unui musical fascinant, adresat placerii celor mici. |
Pe un libret divers, dramatic si deopotriva umoristic, dinamic si contemplativ, Opera Comica pentru Copii iveste esentele universului copiilor, combinat cu inocenta, cladind doua tablouri: pe scena povestea, in sala mirarea, voiosia, suspansul. Doua lumi uniforme, povestea si copiii, unite in spectacol, intr-un singur loc din lume care le institutionalizeaza: Opera Comica pentru Copii din Bucuresti.
Intr-o insotire de filiatie spirituala, la Opera Comica pentru Copii a avut loc vineri, 13 februarie 2015, premiera musicalului „Peter Pan”, un grandios act artistic muzical, coregrafic, poetic... Alternand cu dialogul verbal, melosul acestui spectacol a fost in masura sa descifreze in lumina ochilor copiilor realitatea zidirii in universul uman a temeliei spirituale absolute si transcendentale, pure initial si de aceea debordant total, neprudent, nefals, nemeditat, pur si simplu, copilaresc!
Foto Sebastian Oros
Copiii canta, se veselesc, isi autocreeaza lumea si expresia lumii, visul si figuratia visului, bucuria si senzorialul bucuriei, lacrima si nesuferinta lacrimei, vina si nepata vinei, prin spectrul imaculatei copilarii. Toate trairile lor sunt arcuite peste o imparatie cu poveste, cantec si joaca, din care exploreaza, invata si se antreneaza pentru iesirea ce urmeaza mai curand sau mai tarziu, din puritate intima, libertate si capricii nevinovate, in lumea cu incercari, posedata de obligatii, eforturi si greseli platite!
Foto Sebastian Oros
„ Peter Pan” este un spectacol muzical adaptat dupa povestea nemuritoare cu „ A fost odata ca niciodata...”, de Laurentiu Profeta - muzica - si Eugen Rotaru - libretul. „ A fost odata ca niciodata o fetita pe nume Wendy, care traia in Londra. Ea locuia impreuna cu parintii si cu cei doi frati ai ei, John si Michael. Wendy avea o imaginatie foarte bogata si, in fiecare seara, inainte de a merge la culcare, le spunea fratilor ei cate o poveste.”
Foto Sebastian Oros
Asa incepe a se tese firele magnific depanate in musicalul „ Peter Pan”. Cu ele se croseteaza un cordon de matase al unui vis presarat de aventuri foarte palpitante ale celor trei frati, calatori pe aripile imaginatiei printr-o lume de poveste cu multe primejdii, in Tara Niciunde... Biruitori a toate acestea, copii trec prin aventuri cu un final pozitiv, visul lor frangandu-se in zori. „ Cand, a doua zi, soarele rasari deasupra Londrei, cei trei copii erau departe de tara Niciunde, din nou in siguranta in patuturile lor. Cand se trezira, era deja timpul sa se pregateasca pentru a merge la scoala”, se povesteste.
Foto Sebastian Oros
„ Peter Pan” este una dintre cele mai frumoase povesti despre copilarie, adica despre curajul si libertatea pe care ti le da o inima curata. Mi-am dorit sa construiesc un spectacol despre bucuria si speranta pe care o introduc copiii in viata oamenilor mari. Pentru ca ei stiu sa simta si sa vada mai limpede. A fost o provocare extraordinara sa fac un spectacol-laborator aici, la Opera Comica, adica sa intersectez atat mijloace de expresie artistica diferite, cat si functiile pe care le au interpretii in mod obisnuit. Astfel, balerinii joaca, cantaretii danseaza si toata lumea canta. Peter Pan e un spectacol ce decupeaza o echipa artistica tanara, vie si disponibila si asta e foarte important. Ramane de vazut unde este «Tara de Nicaieri»... si cine este Peter Pan, cel care alege sa ramana acolo. Dedic acest spectacol tatalui meu, tenorul Artemie Cojocaru.” Spune in prezentare Antoaneta Cojocaru, regizoarea musicalului.
Foto Sebastian Oros
Alaturi de regizoare, meritul neseparabil faptuirii acestui act artistic mai poarta semnaturile: Francesca Cioanca, scenografia; Catalin Caracas, coregrafia; Andrei Keresztely, adaptarea orchestratiei; Bogdan Sasu, animatii video. Distributia este urmatoarea: Raluca Oprea - Peter Pan -, Oana Serban - Wendy -, Catalina Antal - Michael -, Plamena Anghelova - John -, Eliza Lassel - Catelusa Nana -, Andrei Lazar - Crocodilul -, Fang Shuang - Capitanul Kook -, Vicentiu Taranu - Domnul Darling -, Mirela Dumitrescu - Doamna Darling -, Jenifer Dumitrascu - Zana-, Andrei Dogaru, Ionut Birjovanu - Piratii -, Mihai Pricope - Umbra -, Stefan Schuller - Povestitorul -, Andreea Soare, Sabina Chirila, Andy Ardeleanu, Alexandra Corneanu, Alis Gheorghe, Daniel Manea, Theodora Munteanu, Octavian Iuga, Claudia Iagar - Copiii din tara Niciunde.
Foto Sebastian Oros
Dincolo si dincoace de scena exista intotdeauna o echipa tehnica, nu mai putin insemnata de la detaliul, pana la ansamblul final al spectacolelor. Opera Comica pentru Copii are una de excelenta: Soprana Felicia Filip, director; Smaranda Oteanu Bunea, director fondator; Madalina Cioaca director adjunct; Emil Pantelimon, director comunicare; Paul Hancu, regie tehnica; Dumitru Traian Marin, maestru lumini; Cornel Vladu, lumini; Stere Enisor, sunet; Ambrus Levente, videoproiectie; Viorel Craciun, pictura butaforie; Ambrus Krisztina, machiaj; Marcel Draghici, sef productie; Dana Bulgareanu, cabiniere; Adriana Nicolau, recuzita; Dumitru Balasoiu, contabil sef; Radu Cioaca, sef birou financiar-contabil; Elena Iacob si Florentina Ionescu, resurse umane; Alexandru Bucur si Cornel Iacob, achizitii; Adina Iacob si Miriam Aldea, pr & marketing; Ujvarosi-Brezeanu Alexandru, dtp; Alexandra Mircea, Georgiana Enisor, Florica Jalba, organizatori spectacole.
Foto Sebastian Oros
„ Cel mai simplu si eficient mod prin care ne putem bucura copilul din noi este actul artistic. Fie ca suntem creatori sau spectatori, arta are darul de a ne facilita momente pretioase de introspectie. Imi place sa cred ca in fiecare dintre noi exista un Peter Pan latent, care iese la iveala atunci cand ii dam voie. Va invit, asadar, sa petrecem o seara impreuna, in calitate de calatori cu aceeasi destinatie: Tara de Nicaieri, regasita la Opera Comica pentru Copii.”, adreseaza o incitanta invitatie la musicalul aventurilor captivante, din visul cu Peter Pan, copiii familiei Darling si eroii Tarii Niciunde, maestra Felicia Filip.
Foto Sebastian Oros
Copii, in miezul unui februarie bland, cu soare biruitor asupra gerurilor, intocmai in plina putere a anotimpului lor s-au bucurat iarasi de un musical in stare sa incite spiritul lor cercetator, sa experimenteze atasamentul cu fortele binelui, sa capteze atentia in izvoarele povestei. A fost premiera unui spectacol ce se poate constitui intr-un concept ideal de arta pentru copii. Ca nimeni si ca nimic, Opera Comica pentru Copii sfarma mitul ca muzica apropiata genului clasic, sau genul clasic sunt intransmisibile pana la o anumita varsta. Nimic mai neadevarat! Aceasta muzica, asa cum este ea adaptata de catre fenomenala echipa de artisti ai Operei Comice pentru Copii, ale carei rosturi sunt bine alese si coordonate de catre directoarea institutiei, fermecatoarea soprana Felicia Filip, este un model de act artistic si cultural inzestrat cu forta alimentarii cu energii, aptitudini creative si de discernere a preferintelor. Genurile muzicale de spectacol ale Operei Comice pentru Copii sunt apte sa intensifice luminozitatea spirituala a candidatilor la umanitate, apte, daca este cazul, sa efectueze o schimbare de valori interne in cumuum-ul de veleitati diverse ale copiilor, nu toate coalizate cu binele. in aceasta consista un anume rol educativ armonios si eficient.
Foto Sebastian Oros
Spectacolul „ Peter Pan”, sublim jucat de Opera Comica pentru Copii, ca toate celelalte, egale in frumusete doar cu insele, e o chemare niciodata fara raspuns in lumea visului tuturor copiilor, intocmai pentru ei, dar si pentru copiii din fiecare dintre maturi. Calatorind prin Tara Niciunde, fiecare spectator, din oricare generatie, recreeaza intr-o admirabila sinteza copilaria cu atmosfera ei lipsita de legile rigide ale valorilor reale si dominata de nelegile supreme ale afectiunii.
Opera Comica pentru Copii e spatiu si mijloc in care fiecare dintre maturi isi poate darui la cateva zile o explozie de clipe fericite, iar copiilor, ei le pot cladi mereu si frumos cate o tara fermecata!
Foto Sebastian Oros
Foto Sebastian Oros
Aurel V. Zgheran cu maestra Felicia Filip, la Opera Comica pentru Copii,
13 februarie 2015 (foto Sebastian Oros)
Aurel V. Zgheran cu maestrul Cristian Mihailescu, la Opera Comica pentru Copii
(foto Sebastian Oros)
George Mihaita, Oana Georgescu, Aurel V. Zgheran,
Bucuresti, Opera Comica pentru Copii, 13 februarie 2015 (foto Sebastian Oros) .
| |
|
|