Dupa "Moara din Curcani”, campania C.N.M. ASTRA, "Ce nu stiti despre Muzeul ASTRA?”, va prezinta astazi inca un monument reprezentativ. Este vorba despre gospodaria de prelucrare a chihlimbarului din Colti, judetul Buzau.
Gospodaria al carei element principal il constituie casa de mari dimensiuni, cu etaj, ilustreaza un mestesug mai putin intalnit dar cu o vechime considerabila: extragerea si prelucrarea chihlimbarului. Aceasta rasina, considerata piatra semipretioasa, este extrasa in Romania numai din minele din Carpatii de Curbura, avand atestarea documentara din secolul al XVI-lea in timpul domniei lui Mihnea Turcitul. Chihlimbarul este folosit ca materie prima pentru bijuterii si ornamente, dar si in medicina traditionala ca remediu pentru diverse afectiuni.
In cele doua incaperi din primul nivel al casei este amenajat atelierul de prelucrare a chihlimbarului cu toate uneltele de care are nevoie mestesugarul (strung, polizor cu curea s.a.). Parterul este construit din piatra de rau, iar etajul este facut din barne de brad solzite si tencuite.
Existenta acestui monument special in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului confirma, practic, valoarea etnografica pe care spatiul romanesc o propune lumii intregi.
Toate actiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finantarea Consiliului Judetean Sibiu.
Orar de vizitare Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA. Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului
Luni-Duminica
10-18 - program de vara (aprilie-septembrie)
9-17 - program de iarna (octombrie-martie) (Fara vizitare interioare)
Sursa foto: arhiva C.N.M. ASTRA
.
|