Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 decembrie 2024
1855 • A fost inaugurata "Scoala de mica chirurgie" la Spitalul Mihai Voda din Bucuresti
1875 • Se naste Rainer Maria Rilke, poet german (d. 1926)
1888 • A aparut la Bucuresti Fântâna Blanduziei, foaie literara, politica si saptamânala sub directia lui Mihai Eminescu
Recomandări
Avangarda românească adusă acasă
(Arte vizuale)
Artistii avangardisti romani au fost primii care au pus Romania pe harta marilor surse de creatori ai frumosului, operele acestora aflandu-se printre cele mai importante colectii internationale. In noua expozitie, Artmark a reusit sa descopere si sa recupereze din Franta o mica parte din acest patrimoniu valoros, ce poarta semnaturile a trei artisti remarcabili: Hans Mattis Teutsch, Magdalena Radulescu si Alexandru Tipoia.
A expus alaturi de numele sonore ale avangardei europene - Boccioni, Braque, Itten, Kandinsky, Klee, Picabia - si a oferit posteritatii un nume de referinta in istoria universala a artei: Hans Mattis Teutsch.

Artistul este prezent in expozitie cu patru opere realizate la Paris in 1925 ("Structuri", "Nuduri in interior", "Silueta albastra", "Florile sufletesti"), care, cel mai probabil, au fost incluse in expozitia personala de la Galeria Visconti, din Paris, acelasi an. Recordul sau este de 72.180 euro, obtinut in 2001 la Kieselbach Gallery din Budapesta. Ultimele tranzactii notabile au fost de 44.520 euro pentru uleiul "Calul rosu (Compozitie)" in decembrie 2014 la Kieselbach si de 53.120 euro pentru "Copaci leganandu-se" in decembrie 2013 la Virag Judit Gallery & Auction House (Budapesta). 

La randul ei, Magdalena Radulescu ajunge sa creeze alaturi de marii artisti ai secolului XX (Brancusi, Giacometti, Chagall, Klee, Miro etc.), iar primele sale expozitii sunt in 1929 si 1933 la Salonul Independentilor de la Paris. Mai bine de jumatate din viata o traieste in Franta, majoritatea operele prezente in licitatie fiind din aceasta perioada. 

Recunoscut drept unul dintre artistii care sustin “arhitectura imaginii” secolului XX, Alexandru Tipoia alege sa creeze in Romania. Scolit in marile academii din Italia, dupa intoarcerea in tara, continua sa ramana la curent cu miscarile europene. Mare parte din operele prezente in licitatie provin dintr-o colectie franceza, chiar daca achizitionate treptat din Romania, si nu au mai participat vreodata in licitatii. 

Expozitia Licitatiei "3 avangardisti romani din colectii franceze: Hans Mattis Teutsch, Magdalena Radulescu si Alexandru Tipoia" poate fi vizitata pana luni, 24 mai. Licitatia marti, 26 mai, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton.

Acrobati, Magadalena Radulescu

Acrobati - Magdalena Radulescu

Cavalcada, Magdalena Radulescu

Cavalcada - Magdalena Radulescu

Florile sufletesti, Hans Mattis Teutsch

Florile sufletesti - Hans Mattias Teutsch

Frumoasele blonde, Alexandru Tipoia

Frumoasele blonde - Alexandru Tipoia

Structuri, Hans Mattis Teutsch

Hans Mattis Teutsch - Structuri



.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate