Medeea Marinescu. Vocaţie şi calea ei | |
(Teatru) |
E un pacat contemporan al nostru nesilinta ca numele oamenilor de valoare reprezentate undeva, scrise ori rostite apreciativ, sa nu mai fie in acelasi timp, altundeva denigrate. Oridecate ori este remarcat un succes al unei personalitati, cineva ataca identitatea concreta a acestuia (sa ne amintim, doar, in ce morisca a fost denigrata nu demult, de catre cineva, Nadia Comaneci, cea careia in alte tari i se astern flori pe carare!). |
Cu toate acestea, pleiada noastra de personalitati din toate domeniile este flexibila, niciodata in sensul restrangerii, ci doar al maririi ei, fara ca intotdeauna cei mai de valoare romani sa fie unii si aceiasi cu cei care au cea mai stralucita penetrare in cunoasterea lumii intregi.
Un nume consacrat in cinema-ul francez
Un nume afirmat in cinematografia de succes franceza, fara a fi foarte mult cunoscut de catre noi acest fapt, este numele Medeea Marinescu. Staruitoarea si personala sclipire artistica a sa se individualizeaza intre multiformele consacrarii romanilor dincolo de granitele Romaniei, prin unicitate si valoare, ca interpreta a unor roluri de actorie impresionante in: „Une mère comme on n’en fait plus”, „Une femme piégée”, „Je vous trouve très beau”, „Donnat Donnat”, film in care Medeea Marinescu joaca rolul principal, alaturi de Daniel Auteuil.
Fiecare clipire a artistei Medeea Marinescu, sub lumina reflectoarelor, departe de a insemna lina risipire a nisipului secundelor sale exprima un destin! Fruct al luminii launtrice, in clipirile acestea radiaza nu imaginea vietii ajunsa intr-o vedere ci plecarea spre o viziune. Desi pare continuu aceeasi si in acelasi loc, Medeea trebuie descoperita in veleitatea neincetatelor schimbari, suportand un neinfranat destin de metamorfoze fulgeratoare ca o floare a soarelui care intr-o singura zi se roteste dupa arcul de la rasarit la asfintit - aceasta, pana ce, chiar soarele pe care planta l-a urmat toata vara vietii sale, o usuca si-i opreste scurgerea sevei prin ea, predand-o combinei!
Nici faptul vietii Medeei Marinescu nu e si nu va fi altul decat permanenta rotire in raza soarelui ei, arta, din momentul cand a inflorit din boboc si pana cand inconjurul va fi sa ajunga la punctul terminus, urmand sa treaca dupa soare, orizontul! Acest orizont circumscris destinului admirabil al ei! Actrita si om de valoare, cu o biografie in care domina succesiv si inversabil, constiinta, creativitatea, ardoarea, truda, inzestrarea, Medeea Marinescu este o oglinda in care nu frizeaza un chip, ci se contureaza un model al omului frumos, de valoare, de succes! In actorie, nici publicul si nici critica nu au spus vreodata ca ar trebui sa refaca ceva; niciun drum nu merge spre perfectibil in ce o priveste pe Medeea Marinescu, decat drumul spre mai departe! In succesul artistic, in toata plurivalenta aptitudinilor si faptuirilor sale artistice, culturale, umane, umanitare, dar si in viata sa personala, fiecare pas inainte a cucerit in profunzime. Taina succesului Medeei Marinescu este intuirea sensului vocatiei sale, iar sensul acesta e exprimat in profunzime, prin inainte! Ceea ce nu inseamna ca Medeea Marinescu este ratacita in sine! Nicidecum! Dimpotriva. intelesul vietii sale intregi se afla in zicala englezeasca: „Where there is a will there’s a way” („Unde exista dorinta, exista si cale”).
Ambasadoare pentru Romania a Paris Climat 2015
„Unde exista dorinta, exista si cale”. Cu aceasta calauzire, nu doar in filme si-a statuat rampa de afirmare europeana, Medeea Marinescu. Implicit cu anterioarele emancipari internationale strict artistice, ajunge azi, fapt insuficient cunoscut, iarasi, sa fie ambasadoare in lume a Romaniei! A fost numita ambasadoarea Paris Climat 2015 pentru Romania, calitate in care are sansa de a faptui ceea ce e uniform cu bataia inimii sale, transgresarea concretului artistic in concretul uman, iar mai departe, in concretul realitatii. Participind la evenimentele organizate sub egida „Paris Climat 2015” contribuie la promovarea mesajelor de protejare a mediului si a solutiilor impotriva incalzirii globale. Aceasta numire decurge din invitatia adresata de catre Ambasada Frantei in Romania Medeei Marinescu prin ambasadorul François Saint-Paul.
E un argument al vocatiiei artistei Medeea Marinescu de a se implica in activitati care desi par necomune cu actoria, nu sunt in extremitatea artei, ci chiar in miezul ei, deoarece tot ce faptuieste are vibratia, tonusul si coloristica artei in act! Elocinta afirmatiei acesteia este, prin urmare, numirea ca ambasadoare a Romaniei intr-o activitate care priveste globalitatea. Impreuna cu ambasadorul Frantei a fost deschizatoarea conferintei Climat 2015: „Implicarea Frantei si a Romaniei in fata provocarilor COP21”, organizata de Ambasada Frantei in Romania si de Centrul Regional Francofon de Studii Avansate in stiinte Sociale (CEREFREA Villa Noël), pe 3 aprilie (2015), la sediul CEREFREA. Au participat experti romani si francezi in domeniu.
Mizele Conferintei, veghea si lupta pentru sanatatea naturii
Evenimentul a fost dedicat mizelor Conferintei internationale despre schimbarile climatice (COP 21), care se va organiza la Paris intre 30 noiembrie si 11 decembrie. El va ocaziona cunoasterea programului de lucru al presedintiei franceze prezentat de Odette Tomescu-Hatto, din Paris, sef al polului „Schimbari climatice” in cadrul Ministerului francez al Afacerilor Externe si Dezvoltarii internationale, responsabila de coordonarea interministeriala a Task Force COP 21, care a sustinut o prezentare numita „Programul de lucru al Presedintiei franceze”. Partea romana a fost reprezentata de Alina Boldea, sef negociator roman si persoana de contact la nivel national pentru conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice, in cadrul Ministerului roman al Mediului, Apelor si Padurilor, precum si de Narcis Jeler, membru al echipei de negociatori, expert in domeniul „schimbari climatice” si consilier pentru afaceri europene in cadrul Ministerului roman al Mediului, Apelor si Padurilor, care au prezentat „Actiunea asupra climatului la rascruce. Romania si provocarile viitorului acord climatic global”.
La acest proiect participa 196 de tari care prin reprezentanti tintesc ajungerea la un acord care sa confirme angajamentele luate de acestea in vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon si luptei impotriva incalzirii globale.
„Ambasada Frantei in Romania va colabora cu doamna Medeea Marinescu, artista cunoscuta in Romania, dar si in Franta, unde a lucrat cu mari nume ale cinematografiei franceze. Este o mare placere sa lucram cu dumneaei pentru acest proiect, deoarece cunoastem angajamentul sau pentru chestiunile care vizeaza in mod direct viitorul copiilor nostri si al generatiilor urmatoare.”, a declarat François Saint-Paul, ambasadorul Frantei in Romania.
La randul ei, Medeea Marinescu a raspuns prin urmatorul expozeu: „Invitatia pe care Ambasada Frantei mi-o face prin excelenta sa, domnul ambasador François Saint-Paul, de a deveni ambasadoare a Paris Climat 2015 pentru Romania ma onoreaza in mod deosebit, cu atat mai mult cu cat legatura mea cu aceasta tara, in ultimii ani, prin prisma profesiei mele, este profunda, statornica si plina de respect. in acelasi timp, aceasta noua calitate ma responsabilizeaza, dandu-mi sansa de a deveni, dintr-un simplu spectator alarmat de schimbarile rapide si agresive ale mediului inconjurator, un «actor» implicat direct si activ, a carui misiune va fi aceea de a-si transforma spectatorii in parteneri la fel de activi. Cred ca fiecare gest al nostru, constient si asumat, de a proteja mediul inconjurator, poate deveni in timp, prin statornicia demersurilor noastre, cea mai de pret mostenire pe care o lasam copiilor nostri”.
Solutii primordial locale intru apararea lumii intregi
Rolul conferintei Paris Climat 2015: „Implicarea Frantei si a Romaniei in fata provocarilor COP21”, este de a releva faptul ca, in confruntarea cu schimbarile climatice cu efecte la nivel global, solutiile se impune sa fie primordial locale. In consecinta, Franta impreuna cu Romania urmaresc sa identifice solutii comune, de consolidare a modalitatilor de tranzitie energetica si ecologica, sa unifice lupta impotriva principalelor cauze ale emisiilor de gaze cu efect de sera, reprezentate de transportul poluant, cladirile vechi si izolate precar si aprovizionarea cu energie.
Remus Cernea, deputat independent, Carlos Alberto Cueto Carrion, seful cancelariei Ambasadei Republicii Peru, care asigura presedintia COP20, reprezentan?i ai Ministerului Energiei si mediului de afaceri si ministerului Mediului, ai societa?ii civile, ai ONG-urilor de specialitate, printre care Ecotic, Greenpeace, Reper21, Asocia?ia Romana a Apei, ai unor institutii de inva?amant, printre care Scoala Centrala din Bucuresti si Facultatea de Energetica din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti, precum si unii jurnalisti se numara printre cei care acorda atentie acestui obiectiv in care se implica artista Medeea Marinescu, n calitatea sa onorabila si responsabila deopotriva de Ambasador pentru Romania intr-o activitate care unifica lumea internationala.
Pe 27 mai, artista Medeea Marinescu isi aniverseaza ziua de nastere. Cu drag si pretuire, cea mai aproape de inima urare: La multi si frumosi ani!
.
| |
|
|