Acum ambele sunt functionale, iar in toamna asta vor putea macina fara probleme zeci de kilograme de cereale (porumb, grau, secara, etc.). Faina produsa aici va fi folosita apoi in Muzeu, la Targul de tara, in atelierele de gatit.
Pentru inceput, peste 500 de turisti din tara si din strainatate au venit astazi sa afle cum este posibil ca morile sa functioneze, desi au fost construite cu mai bine de o suta de ani in urma. Ele au fost pregatite pana la cel mai mic detaliu de catre specialistii muzeului in mulinologie (stiinta care se ocupa cu studierea morilor). Munca lor a inceput in urma cu aproape 7 ani si nu intamplator roadele le-au cules in timpul Simpozionului International de Mulinologie, organizat in aceasta perioada la Muzeu.
"La moara de apa a fost realizata aductiunea apei pe un canal, iar asta a facut posibil ca jgheabul din lemn sa fie pus in functiune. Moara este acum functionala pentru ca aceste componente au fost restaurate si repuse in uz. Viteza cu care curge apa si loveste roata face ca pietrele de moara sa fie actionate mecanic. La cealalta moara, in locul unui motor, sa-i spunem, avem tractiunea cabalina. ”, explica Stefan Paucean, muzeograf C.N.M. ASTRA.
"Prin punerea in functiune a celor doua mori, Muzeul ASTRA promoveaza, practic, ingeniozitatea pe care cu siguranta o regasim in satul romanesc si pe care taranul roman o mentine de secole. Aici turistii pot sa se convinga de acest lucru si la fel de bine sa invete practici stravechi de morarit si panificatie. Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului devine astfel primul si unicul muzeu din Europa de Est care detine in patrimoniu doua mori functionale.”, a declarat Ciprian Stefan, managerul general C.N.M. ASTRA.
INFO mori refunctionalizate
Moara cu cai din Sampetru Mare, judetul Timis, este specifica comunitatilor de svabi. Ultima data cand ea a functionat a fost la inceputul secolului XX. Moara a fost reconstruita 100% in Muzeul in aer liber printr-un grant S.E.E. in valoare de peste 200.000 lei.
Moara de apa din Toplet, judetul Caras Severin se afla in patrimoniul Muzeului ASTRA de la sfarsitul anilor `60. Este o moara cu roata orizontala prevazuta cu ciuturi din lemn care valorifica potentialul hidroenergetic al unor rauri de munte cu debit relativ redus.
Muzeul in aer liber detine in patrimonial propriu un total de 23 de mori traditionale din toate zonele geografice ale Romaniei.
Actiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finantarea Consiliului Judetean Sibiu.
.
|