Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Maria Dragomiroiu: Concert aniversar şi carte impresionabilă
(Literatură)
22 octombrie 2015. La rascrucea lor, zilele reci si zilele calde, sorbite una pe cealalta au ivit in calendarul muzicii romanesti un timp increat, nu cu ore, nu cu secunde, al anotimpului nevarstnic, al iubirii.
Contesa frumoasa a folclorului romanesc, si draga romanilor ca soarele ochilor si umbra inimii, artista ce pentru numele mirabilului ei har a vlaguit de simbol pana si cuvantul farmec, Maria Dragomiroiu, a fost omagiata cu solemnitate fata de care fastul regal n-ar avea forme de deosebire!

Implinind treizeci si cinci de ani de cariera de succes, dar la mare distanta in urma lor pe calea timpului, pentru ca artista e tanara de care anii nu se-ating, doar ea trece prin ei, ca iubirea prin viata, nespintecand-o, mangaind-o si invesmantand-o cu poleiala, Maria Dragomiroiu a fost sarbatorita in centrul toamnei anului 2015, la Sala Palatului din Bucuresti, printr-un concert ce si-a primit reputatia de eveniment aniversar, galant, cu o redutabila participare de artisti si un public vast cat o lume de veghe, in comuniunea si extazul sarbatorii celei mai fericite! Scena si sala de spectacole n-au fost doua lumi, au fost una unita intr-o singura bataie de inima, o singura imbratisare, o singura iubire, un singur cosmos sufletesc inbalsamat de muzica…
          
MARIA DRAGOMIROIU si LAUTARII din CHISINAU_Nicolae Botgros     2

S-a sarbatorit ziua uneia dintre cele mai iubite artiste din toate timpurile, ale Romaniei, cu flori, sarutari, felicitari, imbratisari si cantec! Mioara Velicu, Mariana Ionescu Capitanescu, Petrica Matu Stoian, Constantin Enceanu, Varu’ Sandel, Olga Balan, Marcel Pavel, Andreea Banica, Annes, Raoul, Aurel Moga, Iuliana Tudor, Elise Stan, Mihaela Neagu (regizor de platou TVR), Stoian Anghel, realizatorul evenimentului inclus in cadrul Proiectului National „Arta contra Drog”, 2015, Bebe Mihu, sotul artistei si impresarul, magnifica orchestra „Lautarii” din Chisinau, supusa sub vraja maestrului Nicolae Botgros au faptuit si inchinat acestei zile un spectacol total, sporit de interrelationarea cu publicul, un public totalmente cucerit, uniformizat, armonizat, exaltat intr-un tot, pe o oglinda spirituala cu fata la un soare: Maria Dragomiroiu!
          
MARIA DRAGOMIROIU si LAUTARII din CHISINAU_Nicolae Botgros    3

Aceasta, in timp ce in foyer-ul Salii Palatului se faptuia un eveniment livresc de exceptie: lansarea cartii „Maria Dragomiroiu. Cantecul si dragostea”, scrisa de Oana Georgescu si lucrata de Editura la care scriitoarea a mai incredintat si alte opere ce-au fost izbutite, de asemenea, remarcabil, Allfa. Ne-a obisnuit Oana Georgescu, de atata timp, cu neobisnuitul! Cartile ei, arhive sentimentale de biografii ale oamenilor cumsecade din tara romaneasca sunt neintrecute pana azi de altele. Ele insele creeaza evenimente. Moment de prezenta la datorie in chip de delectare, in comparatie cu hartuiala din agitatul spatiu public romanesc, chiar si pentru media, lansarea cartii biografice Maria Dragomiroiu a Oanei Georgescu a insemnat o a doua sarbatoare la Sala Palatului, chematoare cu raspuns a unui val frematand ca marea, intruchipata in publicul prezent. Daca in scena, o pleiada de artisti a captat ca intr-un ochi singur, si o inima singura, a armonizat intr-un singur ritm de puls publicul inviorat, patruns de fericire, Oana Georgescu a izbutit de una singura aceasta, cu o carte impresionabila!
         
Oana Georgescu si Maria Dragomiroiu_lansarea cartii MARIA    DRAGOMIROIU.CANTECUL SI DRAGOSTEA_foto 6
Oana Georgescu si Maria Dragomiroiu

„Aceasta carte reprezinta confesiunea mea sincera, facuta la 60 de ani despre trairile, sentimentele, invatamintele si convingerile mele. Am depanat aici amintiri din intreaga mea existenta de pana acum cu bune si cu mai putin bune, cu frumoase si mai putin frumoase. Am ales impreuna cu Oana Georgescu titlul pentru aceasta carte «Cantecul si Dragostea», datorita convingerii mele ca acolo unde dragoste nu e, nimic nu e, iar cantul este darul divin cu care am plecat in lume sa-mi urmez destinul. Dragostea este un sentiment extrem de complex. Datorita lui poti cunoaste atat extazul, fericirea deplina, cat si agonia, durearea, suferinta absoluta. in aceasta carte cititorul poate afla despre iubirile sufletului meu si despre drumul anevoios pe care l-am parcurs alaturi de cantec, in lupta mea pentru a reusi in viata. Stradaniile mele au fost facute din dragoste si cu dragoste, iar aliat mi-a fost cantecul popular si harul de la Dumnezeu. Dragostea, acest sentiment minunat, este cel care mi-a ghidat intregul destin, incepand cu dragostea pentru parinti, apoi cu cea pentru alesul inimii, continuand cu dragostea pentru copii, pentru familia toata, pentru oameni in general si alaturi de toate acestea, dragostea pentru Cantec.”, iata o alcatuire din cuvinte a unei subtile si adeveritoare prezentari facute chiar de catre artista Maria Dragomiroiu
          
Aurel V. Zgheran cu Maria Dragomiroiu, Sala Palatului, 22  octombrie 2015 IMG_7444
Aurel V. Zgheran cu Maria Dragomiroiu, Sala Palatului, 22  octombrie 2015 

Pe seama acelorasi considerente carora se adauga farmecul plamadirii din cuvant a painii dulci din graul cuvintelor, de catre scriitorul Dinu Sararu, se consemneaza mai jos, ca o inceheiere de triumf al placerii citirii, spusele sale maiestrite: „Invitat sa scriu o Prefata a cartii consacrate Mariei Dragomiroiu la implinirea celor 35 de ani de la debutul acestei mari artiste inscrise in galeria celebritatilor care au dat glas fericit cantecului popular romanesc, am ajuns sa descopar eu insumi, cu mirare, cat de strans legat este acest debut, pe care l-am si salutat primul, de propria mea intrare in literatura cu un roman, „Niste tarani”, aniversat si el in 2015 la 40 de ani de la aparitia lui, deci cu numai cinci ani inaintea afirmarii talentului unic al unei frumoase, frumoase rau adolescente, de abia eleva de liceu, care avea sa se adauge, meritat, numelor Maria Tanase, Maria Lataretu, Ioana Radu, Maria Ciobanu.

Adevarul este ca atunci cand la Cenaclul „Flacara” al lui Adrian Paunescu, la Ramnicu Valcea, foarte frumoasa, ca si azi, Maria Dragomiroiu, olteanca valceanca, fulgerator cucerea inima marelui public, in „Flacara” eu publicam la rubrica „Opinia unui alergator” tableta citita intai in spectacol si intitulata „Naita Lucean”: era vorba de viitorul personaj principal al romanului pomenit, „Niste tarani”. Iata asadar, repet, cat sunt si eu inscris momentului si universului spiritual care a dat viata unei artiste investite cu harul de a face si astazi, prin fiecare aparitie pe scena, o sarbatoare. Chipul ei fermecator, parul pana la calcaie ca o lava de aur, rama a unui obraz necontenit tanar, ochii adumbriti de gene oltenesti lungi, gura cu un poem al adolescentei, glasul parfumat si invaluitor savant, capabil de nuantari simfonice, sunt invaluite pe scena intr-un halou fascinant care trimite la chipul de icoane al tarancii pictate de Nicolae Grigorescu. Am fost, recunosc, bucuros sa o salut atunci exploziv, sa ma bat cu birocratia „Electrecord”-ului pentru primul ei disc, ce avea sa apara si el in aceeasi vreme cu discul pe care fusese inregistrata o lectura a mea din „Niste tarani”, sa ma transform intr-un fan ale acestei privighetori a Olteniei.

Cum sa nu scriu aceasta Prefata cu tot dragul, cu admiratie, cu bucurie, cu prietenie, cu soldaritate, cu fratie de cruce olteaneasca valceana, robit de arta marii artiste, izvorata ea toata, Om si Actor si Cantaret, dintr-o stirpe voevodala!” 

Aurel V. Zgheran cu Maria Dragomiroiu si Oana Georgescu,  Sala Palatului, 22 octombrie 2015 P1050272
Aurel V. Zgheran cu Maria Dragomiroiu si Oana Georgescu,  Sala Palatului, 22 octombrie 2015

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate