Personalități ale vieții cultural-artistice și zeci de autografe la o lansare de carte - eveniment „Iosif Ion Prunner. Trei generații la Ateneul Român” de Oana Georgescu | |
(Literatură) |
Ministrul Culturii, Ionut Vulpescu a transmis mesajul sau de apreciere pentru acest proiect editorial de exceptie si si-a exprimat admiratia pentru familia de muzicieni Prunner reprezentata acum de Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii ”George Enescu”.
Marti seara, rotonda Ateneului Roman a gazduit un eveniment asteptat de melomani si nu numai: lansarea volumului „Iosif Ion Prunner - Trei generatii la Ateneul Roman“ de Oana Georgescu (Editura ALLFA). |
Acesta a fost precedat de Concertul Corului Filarmonicii „George Enescu” (dirijor Iosif Ion Prunner), solisti: Iulia Artmanov, Laura Chera, Lacramioara Cosmescu-Vasiliu, Ionut Popescu, Razvan Georgescu. La pian s-a aflat Andrei Licaret, programul incluzand ”coruri” din opere celebre de Richard Wagner (Corul solilor pacii din ”Rienzi”, Corul din actul III si ”Visul Elsei” din ”Lohengrin”, Corul matelotilor si Corul tesatoarelor din ”Olandezul zburator”, Aria Elisabetei, Aria lui Wolfram, Corul cavalerilor si Corul oaspetilor din ”Tannhäuser”, Moartea Isoldei din ”Tristan si Isolda”)
Alaturi de Iosif Ion Prunner, Oana Georgescu (autoarea cartii), Andrei Dimitriu (Directorul Filarmonicii „George Enescu“), Nicolae Licaret (Directorul Artistic al Filarmonicii „George Enescu“) si Prof. Univ. Dr. Mircea Penescu (manager Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila“, concert-maestru in Orchestra Medicilor Bucuresti, Presedinte al Fundatiei „Medicina si Muzica“), au tinut sa fie prezenti si interpreta Stela Enache, compozitorul Jolt Kerestely, dirijorul Voicu Enachescu, fondatorul Corului de camera ”Preludiu” si presedintele Asociatiei Nationale Corale din Romania, Octavian Andronic (director AMOSNEWS, caricaturist/ANDOGrafia Zilei), Ion Marin, directorul ziarului ULTIMA ORa si Presedintele Fundatiei ”Romania 2000” s.a.
In pauza concertului simfonic Ludwig van Beethoven (Uvertura "Prometeu", Concertul pentru vioara si orchestra in Re major, Simfonia nr. 7 in La major), dirijor Hyun Jin Yun, solist Daniel Podlovschi a avut loc o noua sesiune de autografe la care a participat dirijorul Iosif Ion Prunner si autoarea, Oana Georgescu.
Prunner este un nume cu rasunet mondial in domeniul muzicii, purtat de trei generatii de artisti care au adus recunoastere si apreciere Romaniei. Povestea incepe cu marele contrabasist Joseph Prunner, care in anul 1909 a parasit Austria in favoarea Romaniei, la rugamintea lui George Enescu, devenind primul contrabasist al Filarmonicii; continua cu Iosif Prunner Jr., fiul sau, un pianist stralucit care a fost timp de doua decenii solistul Filarmonicii „George Enescu“. Iosif Ion Prunner, fiul lui Iosif Prunner Jr., a dus mai departe aceasta traditie a excelentei, debutand pe scena Ateneului Roman la doar 17 ani. Dirijor si pianist, a concertat pe cele mai mari scene ale lumii si conduce Corul Filarmonicii „George Enescu“. In volumul Trei generatii la Ateneul Roman, Iosif Ion Prunner istoriseste povestea familiei sale, o poveste marcata de evenimentele istorice, de contextul politic, de decizii profesionale, dar si personale, si – cel mai important – marcata de talentul exceptional al celor trei muzicieni Prunner.
„Este un privilegiu si dovada unei bune intalniri cu Dumnezeu sa ai sansa de a te naste intr-o familie in care traditia muzicala sa aiba o longevitate si consistenta semnificative. Este cazul maestrului Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Academic al Filarmonicii <<George Enescu>>, muzician cu o prezenta remarcabila pe scenele de concert romanesti si europene. “ - Andrei Dimitriu, Directorul Filarmonicii „George Enescu“
„Trei generatii carora Dumnezeu le-a impartit talentul, iar ei au adaugat munca. Trei generatii puse in slujba muzicii si mai ales in slujba Filarmonicii bucurestene... Ce poate fi mai frumos? “ - Nicolae Licaret. Director Artistic, solist instrumentist Filarmonica „George Enescu“ Bucuresti
„In sfarsit, a aparut in secolul XX si un copil-minune care a ajuns dirijor de cor academic, dupa o promitatoare cariera de pianist. A trebuit sa treaca un secol de muzicieni, o dinastie de artisti, cum ar spune istoricii, o pleiada de instrumentisti, din care sa rasara si un maestru de cor: Iosif Ion Prunner. “ - Viorel Cosma
Distins cu “Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler“ (2003), dirijorul si pianistul Iosif Ion Prunner s-a nascut pe 9 ianuarie 1956 la Bucuresti, intr-o familie de muzicieni (pe linia tatalui, Prunner) si cu vechi traditii culturale si istorice (pe linia mamei, Paraianu). Este fiul pianistului Iosif Prunner si al Ilenei Yvonne Prunner (fosta Paraianu), regizoare si poeta. Familia de muzicieni cu trei generatii de reprezentanti –Joseph, Iosif Jr. si Iosif Ion – ce poarta numele de Prunner a sarbatorit, in anul 2009, 100 de ani de prezenta in „templul muzicii“– Ateneul Roman. A debutat ca pianist la varsta de sase ani si a cantat pe scena Ateneului Roman la paisprezece ani. A urmat Liceul de muzica „Dinu Lipatti“ si Universitatea de Muzica din Bucuresti. A studiat pianul si dirijatul cu Zoe Popescu, Ana Pitis, Maria Fotino, Constantin Bugeanu si Sergiu Comissiona. Dupa absolvire, a fost angajat la Filarmonica „George Enescu“. in 1991 a infiintat Fundatia si Orchestra de camera „Constantin Silvestri“, iar in 1996 a fost directorul Concursului international de dirijat cu acelasi nume. in anul 1997, maestrul Cristian Mandeal i-a incredintat conducerea Corului Filarmonicii, fiind de asemenea solicitat sa dirijeze concerte sustinute de Orchestra simfonica si Orchestra de camera ale Filarmonicii. Tot din 1997 conduce orchestra semiprofesionista a medicilor din Bucuresti, preluand o traditie a Filarmonicii „George Enescu“. in decembrie 2007 a fost invitat, alaturi de Orchestra Capitole Toulouse, Corul Orfeu – San Sebastian sa prezinte o productie cu „Recviemul“ de Verdi la San Sebastian, Toulouse si Paris – Sala Pleyel. In Romania a colaborat cu principalele orchestre din tara, Orchestra Nationala Radio si Orchestra de camera Radio. A fost invitat sa sustina spectacole la Opera Nationala Romana. A sustinut concerte in importante centre muzicale din Europa si Asia (Germania, Spania, Franta, Italia, Japonia, Rusia, Grecia, Ungaria, Elvetia, Bulgaria, Coreea etc.) si a luat parte la importante festivaluri din Romania, Cehoslovacia, Italia etc. A colaborat cu personalitati muzicale marcante, precum: Cristian Mandeal, Sergiu Comissiona, Lawrence Craig, Valentin Gheorghiu, Ludovic Spiess, Eugenia Moldoveanu, Michel Plasson, Krzysztof Penderecki, Ion Marin, Adrian Eröd, Neil Stuart, Tatiana Serjan, Dolora Zajick, Carlo Colombara etc. si cu orchestre de prestigiu, precum Orchestra Nationala a Frantei, Filarmonica din München, Filarmonica „Arturo Toscanini“, Orchestra Festivalului din Varsovia, Orchestra Philharmonia din Londra, Orchestra Nationala a Cataluniei, Filarmonica din Ostrava, Orchestra Capitole Toulouse. A fost felicitat de celebrul pianist si dirijor Daniel Barenboim, care si-a exprimat „admiratia si afectiunea“ pentru dirijor si ansamblul condus de acesta, dupa colaborarea avuta in cadrul Festivalului „George Enescu“.
Autoarea Oana Georgescu este specialist in Relatii Publice si Comunicare, scriitor, jurnalist, fotoreporter si realizator TV, consilier de imagine, profesor, organizator si promotor de evenimente, impresar artistic. S-a nascut la Bucuresti, a absolvit Facultatea de Chimie, Universitatea Bucuresti (1993), Cursul Postuniversitar „Manager Relatii Publice si Comunicare” (IRECSON, 2003), Cursurile de Impresariat Artistic (Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura din cadrul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, 2009), de Formator in domeniul Educatie si Formare Profesionala, Cercetare, Proiectare, Sport (SVASTA Integrated Consulting Group, 2012) si Cursul ADAF, Asociatia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin – “Eliminarea stereotipurilor de gen din mass-media si din societatea romaneasca” (2013). Este membra a Asociatiei Romane de Relatii Publice (ARRP), a Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZPR) si a Asociatiei Presei Sportive din Romania (APSR). Este autoarea cartilor “Surasul si lacrima scenei” (Ed. Scripta, l998), ”FUGAR(U) prin lumea muzicii” (Editura Casa Radio, 2004), “Iuliana Marciuc in MIEZUL ZILEI” (Ed. Meteor Press, 2009), “Reverberatii de neuitat. Pianista Dana Protopopescu, 40 de ani de cariera” (Ed. Muzicala, 2011), “55 de Ani de TVR in 55 de CONFESIUNI” (cu Liana Sandulescu si Iuliana Marciuc, Ed. Biblioteca Bucurestilor, 2011), a biografiilor “Cornel Fugaru” si “Alexandru Jula” (Ed. Biblioteca Bucurestilor, 2012), “Alexandru Jula, Ultimul romantic”, 2013 si “Jolt Kerestely, O viata pentru cantec”, 2014 (Grupul Editorial Pro Universitaria), ”Alexandru Arsinel. si a fost mana lui Dumnezeu…” (Editura ALL, 2014), “Iosif Ion Prunner. Trei generatii la Ateneul Roman” (Editura ALL, 2015), “Destine ca-n filme” (cu Iuliana Marciuc, Editura ALL, 2015) si “Maria Dragomiroiu. Cantecul si Dragostea” (Editura ALL, 2015).
.
| |
|
|