Corina Chiriac. „Căutând iubirea”, o carte în prelungirea cântecului de iubire | |
(Literatură) |
E o constanta spontana in repercursiunile toamnei ca ultimele ei zile calde sa le regretam ca pe frati, cand uneori ne parasesc. Asa zile, perdeluite cu un voal de cununie a timpului cu sufletul omenesc cernea asupra Bucurestilor sprintare voiosii, amanand cu ore scumpe cat veacul venirea frigului cu burnite, neguri, umbre, singuratati, ingandurari, griji. |
Incalzea si stralucea soarele, acoperind intr-o incantatie a culorii Bucurestiul. Cu o astfel de atmosfera a fost rasplatita artista Corina Chiriac nu numai de divinitatea in care crede si-si pune speranta, ci si de frumoasa de neuitat toamna a lui 2015, prin esenta si sinteza legilor ei, etern consfintite! O rasplatea toamna, in toate reflexele ei cromatice, cu luminozitate atragatoare si contemplatie, adieri calde si trezire la bunadispozitie, dupa arhetipul omului care iubeste viata, pentru ca la Romexpo Bucuresti, artista avea sa isi lanseze in dupa amiaza zilei de 19 noiembrie (2015) cartea sa „Cautand iubirea”. N-ar fi fost drept ca dupa ce a cautat o viata iubirea, sa si-o marturiseasca intr-o zi dezolanta! Nu, deloc! Intocmai intr-o zi cu multa investire afectiva la care factorul atmosfera, departe de a se detasa de restul, e un spor moral si de expresivitate a destinderii si predispozitiei umane.
Corina Chiriac (foto Ioana Chirita)
Constituindu-se ca o opera de reflectare a sperantei de viata, iubire si credinta, cu zale de varsta, nu bariere ale varstelor, cartea scrisa de Corina Chiriac si oferita de curand cititorilor va fi, de buna seama, omologata de catre ei drept doctorie contra inaduselilor de zi cu zi. Reprezinta o peregrinare epica prin vis, prin torente de incercari multiple, izbanzi ori stagnari, apoi reinceperi de drumuri, cu iubirea ca arma si credinta scut, o prelungire a cantecului de iubire. Cu iubirea la san, calauzita de iubire, pe drumul neocolit al iubirii, autoarea cauta de o viata iubirea!
Sunt in cuprinsul filelor si diferite pasaje de cautare febrila, de experiente rezumate in triste treceri, niciuna din afara naturii generic umane. Cuvintele cartii nu vin din vreo introspectie fabulistica a altuia, sunt cladite numai din consistenta trairilor personale a zilelor sale bune, a zilelor sale rele...! In integrum, cartea are o alura spirituala de solidaritate cu drumetii propriilor vieti. In povestea de viata a autoarei se regasesc povestile de viata ale multora, macar la o cruce de drumuri, in fata unui versant, ori pe o carare de ses, printre surasuri, printre lacrimi, constiinta sa nesmulgandu-i-se niciodata din bratele credintei.
Oportuna in ansamblul faptuirilor omului de arta si cultura, plurivalent, Corina Chiriac, aceasta realizare de carte coincide si cu asteptarile celor care o iubesc, acestia avand astfel la indemana mijloacele de a o cunoaste mai indeaproape. Este vorba despre o proza impletita foarte agreabil si sensibil cu versuri si cristalizate impreuna intr-o zidire de opera cu reflexii filozofice, psihologice, confesionale; descrie viata, iubirea, credinta. Nu cizeleaza, nicidecum, impresii suculente nici sarace de continut serios. Este voprba despre o carte cu o analiza foarte profunda, din care razbate ceea ce are abundent in sinele sentimental Corina Chiriac, afara de duhul muzicii: blandetea si bunatatea umana!
Pe alocuri, speranta apare ca un bine sufletesc, in forma de aripi ce nu trebuie asteptate de la cineva, de undeva, pentru care trebuie sa lupti! Speranta insasi, in viziunea Corinei Chiriac este un act de victorie a luptei, pe care nu o poate obtine nimeni fara lupta. In ordinea rezistentei morale, speranta pare a fi nu numai cea mai importanta, dar si cea mai greu de cucerit! In acest context, Corina Chiriac atrage atentia asupra faptului ca intre speranta, iubire credinta si lupta exista o interconditionalitate fara aspecte divergente intre ele, ci de pura si esentiala dependenta. Speranta, iubirea, credinta, lupta, nu sunt, in reflectia filozofica a artistei Corina Chiriac altceva decat aripi!
Cartea „Cautand iubirea” este o oglinda a profilului omului bun! Un om rau nu poate avea ganduri ca cele ivite pe aripile prozei si poeziei din cartea „Cautand iubirea”. Corina Chiriac nu a alcatuit o epica din care sa induca falsul. Corina Chiriac nu ne-a amagit niciodata! Cartea scrisa de ea, faptuita fizic de Editura „Orizonturi” e un dar de franca naratie livreasca, iar daca o inchizi dupa citirea cate unei pagini si te scufunzi in meditatie, auzi murmure, simti mangaieri, asculti si simti feericul cate unui cantec! Toate cuvintele din carte au in ele iubire, imbratisare, recitare, melodie, ruga! Sunt insufletite de o dinamica a ritmului de la liniste la extaz si impanzite pe o tapiserie mentala, vizuala, sufleteasca, avand tesut central insusi chipul sau exterior si chipul sau launtric, de fapt uniforme, ambele frumoase, luminoase, voioase si atunci cand sunt scaldate in lacrimile inimii!
In jurul Corinei Chiriac e o aura modulata spre culorile cu efect fermecator. E atat de frumos si de placut sa te afli macar si o secunda in compania artistei! Lansarea cartii „Cautand iubirea” a adunat buchetul multor astfel de secunde ce lasa pe cararile gandului urme pentru o viata. Cine sa uite o lumina, o iubire, un suflet, o imbratisare?
Dincolo de prezentele fixate in amintiri atat de placute si rare, ale artistei Corina Chiriac, ale dr. Ioan Enescu si alti reprezentanti ai Editurii „Orizonturi”, ale remarcabilei faptuitoare de evenimente ca acesta, si al acestuia insusi, Oana Georgescu, ale publicului prezent, lansarea in sine este un act cultural in continuitate, la care priceperea aproape reflexa, talentul, munca si seriozitatea Oanei Georgescu isi impun marca.
Corina Chiriac si Oana Georgescu
Odata cu aceasta, interpreta Corina Chiriac si-a relansat si dublul album „Hai, hai langa mine stai” faptuit de Casa de discuri „Eurostar”, rod al colaborarii cu textierii Marian Stere si Daniela Doroftei, precum si compozitorul Nicolae Caragia. Prima lansare, cea de la Magazinul „Muzica” poarta neinlaturabil din memorie amintirea tristei zile in care, in alt loc din apropiere se petrecea cumplitul incendiu al clubului „Colectiv”!
Corina Chiriac (foto Ioana Chirita)
Ziua lansarii cartii „Cautand iubirea” va oglindi in fereastra constiintei artistei Corina Chiriac doar un sumum de intamplari frumoase. Au fost veniti sa-i fie alaturi cei care o pretuiesc si iubesc, unii de la sute de kilometri departare. Aceasta vorbeste despre faptul ca o inima cat un mar e vie si iubeste, pe cand un bloc de granit cat un munte, nu iubeste si e vesnic incremenit! Inima cat marul a venit, granitul cat muntele e neclintit si acum!
Aurel V. Zgheran, Corina Chiriac, Oana Georgescu, Bucuresti, 19 noiembrie 2015
S-a lansat o carte intr-o toamna cu inflorescenta de raze si ganduri inveselite. Evenimentul a fost in comuniune cu atmosfera solara, calda a Bucurestiului anului 2015, invaluit de splendorile anotimpului aproape de granita plecarii lui din timp!
Ce toamna minunata pleca in ziua aceea din vietile celor care o iubesc pe Corina Chiriac, lasand in urma ei amintirea unei imbratisari!
Aurel V. Zgheran si Corina Chiriac
.
| |
|
|