Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 noiembrie 2024
1473 • Stefan cel Mare cucereste Cetatea Dâmbovitei (Bucurestilor)
1843 • Mihail Kogalniceanu a rostit memorabilul "Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie nationala" la Academia Mihaileana din Iasi, în care defineste istoria si rolul ei în cristalizarea constiintei nationale
1859 • A fost publicata "Originea Speciilor" controversata lucrare a naturalistului englez Charles Darwin (1809-1882)
1901 • Se naste Henri de Toulouse-Lautrec, pictor francez (d. 1901)
1915 • Se naste Ion Diaconescu, pictor român (d. 1945)
1941 • Se naste Emil Hossu, actor român de teatru si film
Recomandări
Scurtmetrajele câștigătoare la Locarno și Rotterdam din programul BIEFF 2016 deschid porțile subconștientului
(Cinema)
Festivalul International de Film Experimental Bucuresti exploreaza, intre 14 si 20 martie, puterea emotiilor in cadrul a trei noi programe: You Run Through My Veins. Journeys into Subconscious, Love Is the Sweetest Experiment.
Cea de-a sasea editie BIEFF aduce in capitala castigatorul Tiger Award la Rotterdam 2015 si cele mai provocatoare scurtmetraje din competitia aceluiasi festival, in cadrul sectiunii You Run Through My Veins. 

Filme din programul You Run Through My Veins contureaza natura profund contradictorie a legaturilor noastre afective, care pe de o parte ne hranesc, ne protejeaza si ne sustin in evolutia noastra, in timp ce, pe de alta parte, ne pot limita libertatea personala si impulsul natural de a explora viata, prin modele de comportament si de gandire mai mult sau mai putin constiente, dar adanc imprimate in propriul psihic.” (Adina Pintilie, curatorul selectiei BIEFF)

Greetings to the Ancestors by Ben Russell

Greetings to the Ancestors by Ben Russell


Greetings to the Ancestors, castigatorul Tiger Award 2015, regizat de Ben Russell – o mostra de etnografie psihedelica – combina elemente de documentar, etnografie si cinema oniric, pentru a ilustra fluiditatea frontierelor constiintei. Camera de filmat este fie angajata antropologic in cadrul ceremoniei de inducere a transei a Congregatiei Jericho, fie urmareste vindecatori care descriu vise induse de halucinogenul African Dream Root, deschizand pentru spectator o cale catre lumea invizibila si puterea divina a viselor. 

in Time and Place, a Talk with My Mom, Martijn Veldhoen isi indreapta camera de filmat catre povestea vietii mamei sale, intr-un experiment cinematografic unic, ce reconstituie cincizeci de ani din viata acesteia. Dincolo de istoria familiei, suntem martorii furtunoaselor schimbari culturale si sociale ale anilor 60–70 (lupta pentru libertatea de expresie, primele printuri pornografice) redate cu maiestrie prin reconstituiri vizuale originale. 

Un spatiu intim, in care nota profund personala se contopeste cu conditia umana in genere, este creat de Nina Yuen, in Raymond, un asa-zis monolog al tatalui artistei. Naratiunea percutanta din punct de vedere vizual se deplaseaza liber si jucaus, de la reminiscente ale copilariei tatalui la amintirile autoarei, ca bebelus. 
Proiectia este rezultatul unei colaborari unice in Romania cu Festivalul de la Rotterdam si este sustinuta de Ambasada Regatului tarilor de Jos.

O invitatie in lumea subconstientului

Journeys into Subconscious, o noua sectiune tematica in competitia internationala BIEFF, prezentata cu sprijinul Ambasadei Suediei si al Forumului Cultural Austriac, invita spectatorii la introspectie asupra straturilor profunde ale mintii, dezvaluind ce salasluieste in spatiul palpitant al ideilor conflictuale si extreme, al dorintelor puternice si traumelor aflate in stare latenta.   

Dear Director by Marcus Lindeen 1

Dear Director by Marcus Lindeen


Castigator al premiului Cinema & Gioventù la Festivalul International de Film de la Locarno 2015, filmul lui Marcus Lindeen, Dear Director, este o creatie captivanta care vorbeste despre cautarea identitatii. In 1980 cantareata de jazz Kazzrie Jaxen a avut parte de o experienta care i-a schimbat complet viata: in timp ce urmarea filmul From the Life of Marionettes, absorbita de cinematografia lui Ingmar Bergman, plina de dualitate si de identitati fragmentare, ea si-a dat seama ca era un „geaman supravietuitor”, singurul copil nascut dintr-o sarcina de gemeni.

Freud and Friends by Gabriel Abrantes

Freud and Friends by Gabriel Abrantes


Freud and Friends de Gabriel Abrantes va putea fi vizionat la BIEFF la o luna dupa premiera sa in cadrul Berlinale 2016. Regizorul „Herner Werzog” relateaza dintr-un laborator, unde merge sa il observe chiar pe G. Abrantes, acesta din urma oferindu-se voluntar pe post de cobai prietenei sale, om de stiinta implicat in experimente pentru citirea gandurilor. Patrunderea in mintea cobaiului tinteste de fapt nu doar expunerea unor frici sau dorinte individuale, ci obsesia culturii media pentru frumusete si sex, precum si eterna frica de angajament.

Premiat cu Mentiunea Speciala in cadrul debutului sau de anul trecut la Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, The Exquisite Corpus, realizat de Peter Tscherkassky, are ca material si baza tematica imagini erotice culese din surse variate. Regizorul foloseste tehnicile de manipulare a materialului analog pentru a-si cufunda spectatorii in detaliile vizuale al visului erotic al oricarui pasionat al celuloidului. 

My Mommy, regizat de artistul FALCK, infatiseaza o camera goala, fara decor, in care doua femei de varsta a doua interpreteaza o scena sfasietoare despre abuzul unui copil. Marturia se transforma in reconstituire, iar pe masura ce exercitiul psihologic este reluat, spectatorul e atras tot mai adanc in starea experientiala a neputintei victimei. In final, catharsis-ul simtit de victima si agresor se dezvaluie ca avand o raspandire mult mai semnificativa: printr-o simpla miscare de panoramare a camerei ni se transmite un mesaj puternic despre transferul (involuntar) al traumei de-a lungul generatiilor: de la victima la copilul sau. 

Proiectie BIEFF la Lente & Sotron

Love Is the Sweetest Experiment – o colectie de viziuni extrem de sensibile asupra variatelor forme ale iubirii: fie ca este vorba de afectiune impartasita, de dragoste imposibila, de atasament parintesc, de indragostiri online sau de erotism nestavilit, cele sase scurtmetraje vor introduce publicul in atmosfera festivalului si in freamatul specific Valentine's Day, cu ocazia proiectiei organizate la Lente & Sotron, sambata, 13 februarie, de la ora 20:00. Intrarea este libera in limita locurilor disponibile, iar Lente & sotron se afla pe Blvd. Pache Protopopescu, nr. 20. 

In program:
- Mondial 2010, de Roy Dib - Teddy Award la Festivalul de la Berlin 2014
- Undress Me, de Victor Lindgren - Teddy Award la Festivalul de la Berlin 2013
- Noah, de Walter Woodman & Patrick Cederberg - Grand Prix si Premiul Publicului in Lab Competition la Festivalul de la Clermont-Ferrand 2014
- Questions to My Father, de Konrad Mühe - Mentiune Speciala la Festivalul de la Berlin 2011
- You and Me, de Karsten Krause - Prize of the Cinema Jury la Festivalul de la Oberhausen 2010
- Florentina, de Eva Pervolovici

Festivalul International de Film Experimental Bucuresti BIEFF este sustinut de: Administratia Fondului Cultural National (AFCN), Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Ambasada Regatului tarilor de Jos, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Nationala de Arte, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, TNT.
 

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate