Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 noiembrie 2024
1473 • Stefan cel Mare cucereste Cetatea Dâmbovitei (Bucurestilor)
1843 • Mihail Kogalniceanu a rostit memorabilul "Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie nationala" la Academia Mihaileana din Iasi, în care defineste istoria si rolul ei în cristalizarea constiintei nationale
1859 • A fost publicata "Originea Speciilor" controversata lucrare a naturalistului englez Charles Darwin (1809-1882)
1901 • Se naste Henri de Toulouse-Lautrec, pictor francez (d. 1901)
1915 • Se naste Ion Diaconescu, pictor român (d. 1945)
1941 • Se naste Emil Hossu, actor român de teatru si film
Recomandări
Prima ficțiune filmată în Marele Accelerator de particule de la CERN, în premieră la BIEFF
(Cinema)
Programul special dedicat artei coregrafice in cinema revine in forta intre 14 si 20 martie la BIEFF, incluzand creatia inedita Symmetry, primul film-dans/film-opera de fictiune realizat in Elvetia, la CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara). CERN este sediul Marelui Accelerator de Particule – cel mai puternic reactor / instalatie de experimentare construit(a) vreodata si primul in lume, ca dimensiune.
 

Filmele de dans sunt reunite anul acesta in proiectia tematica Of Love and Other Demons, proiectie sold-out la editia trecuta a BIEFF, organizata in colaborare cu Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam. Programul este prezentat cu sprijinul Ambasadei Elvetiei, Ambasadei Israelului si Ambasadei tarilor de Jos.

In completarea sectiunii de film-dans, explorarea universului corporal se regaseste si in cadrul competitiei BIEFF, in programul Transgressive Bodies. Fie culturale, sexuale, economice sau psihologice, constrangerile cu care se confrunta corpul uman provoaca abateri de la norma care merita toata atentia. Uneori celebrate, alteori discreditate, aceste transgresiuni ne ajuta sa intelegem mai profund natura noastra umana.
Incepand de astazi sunt disponibile abonamentele early bird, care asigura accesul la toate proiectiile si evenimentele BIEFF, la pretul promotional de 75 lei (include si catalogul acestei editii). Oferta este valabila intre 1 si 7 martie, iar abonamentele se pot achizitiona online pe pagina Eventbook. Detalii despre filme si noutati sunt disponibile de astazi pe noul website www.bieff.ro .

symmetry


Cinedans: Of Love and Other Demons 
Arta digitala, dansul si fizica se intrepatrund in Symmetry, deopotriva film-dans si film-opera, in care Ruben van Leer foloseste cu maiestrie imbinarea coregrafiei si sunetului pentru a prezenta cele doua laturi ale intelegerii noastre, cea rationala si cea emotionala. Filmul urmareste un cercetator ce lucreaza cu pasiune la teoria intregului si la cea a celei mai mici particule. Eforturile sale sunt intrerupte de vocea sopranei Claron McFadden, care il conduce spre o lume interioara – o metafora a modului in care imboldul pentru cunoastere rationala izvoraste din straturile mai adanci ale domeniului emotional.

Love-ism by Paul Sixta

Love-ism by Paul Sixta


Coregraful Mor Shani se angajeaza intr-un prelung studiu asupra intimitatii in Love-ism, cautand raspunsuri la intrebari legate de iubirea si dependenta de o alta fiinta umana, pe o scala care oscileaza de la pacat la sacralitate.

14e Èdition du Festival Mutek 2013

A Short History of Madness by Isabelle Hayeur


In A Short History of Madness, Isabelle Hayeur coregrafiaza, in sase tablouri tulburatoare, procedee psihiatrice practicate in Quebec de-a lungul ultimului secol si jumatate. De la ospiciul pustiu, de tip victorian, la depozitul sordid de la periferie si la dormitorul unui adolescent care incearca (si esueaza) sa recreeze un mediu familial, regizoarea ne poarta intr-o explorare a modalitatilor in care societatea trateaza infricosatoarea – dar fascinanta – stare de nebunie. 
Scopul declarat al lui Gianni Grot de a populariza hip-hop-ul ca pe o forma de teatru se materializeaza stralucit in Farm of Memories, portretul induiosator ale unui tanar care tanjeste dupa iubire si siguranta. Coregrafia incarcata emotional creeaza o poveste fluida care oscileaza intre constient si inconstient si care e populata de viziuni dezlantuite, probabil, de continutul unei seringi injectate in vena.

Transgressive Bodies – abordari subversive asupra corporalitatii si sexualitatii umane 

Canal de comunicare intre sine si exterior, corpul proceseaza stimulii senzoriali in scopul de a interactiona, a intelege si a functiona mai bine in lumea care ne inconjoara. Aparenta lui robustete si claritate ascund, insa, o fragilitate si o relativitate care pot destabiliza cu usurinta statutul sau social acceptat. Programul tematic competitiv Transgressive Bodies reuneste filme care transcend limitele corpului si ale reprezentarii sale cinematografice. Mix de arta video, film de gen, documentar si discurs activist, selectia exploreaza, via stari reale sau ipotetice ale corpului, teme precum memoria, sexualitatea si maturizarea.

Our Lady of Hormones by Bertrand Mandico

Our Lady of Hormones by Bertrand Mandico


Bertrand Mandico revine la BIEFF cu inca o poveste din zona bizarului psiho-sexual, inspirat numita Our Lady of Hormones. Utilizand o mizanscena decadenta, plina de vitalitate, filmul spune povestea erotica a rivalitatii dintre doua actrite obsedate de o bucata de carne care traieste si respira. O veritabila experienta suprarealista la granita intre genuri precum comedia, thriller-ull si horror-ul, filmul e o poveste ‘moralizatoare’ despre neputinta naturii umane de a-si domestici impulsurile (primare).

Mix de documentar, jurnal si eseu cinematografic, The Pimp and His Trophies, semnat de artista vizuala Antoinetta Zwirchmayr, este o revizitare onirica a amintirilor din copilaria autoarei despre bunicul sau – unul dintre cei mai celebri proxeneti din Salzburg. Afland de pasiunea bunicului pentru vanatoare, ‘trofeele’ despre care pomeneste titlul filmului capata o noua viata, materializandu-se din purgatoriul memoriei prin procesul de reflectie cinematografica.

Renumitul artist roman Calin Dan revine in selectia festivalului cu Still Life, Poire gelée, o lucrare ce intra pe teritoriul conceptual al artei video. Notiuni precum memoria, maternitatea si forma arhitecturala converg in ciclul simbolic al vietii descris prin acumularea gradata si in final eroziunea unui munte de praf alb. Dedesubtul lui, forma feminina, linistita si contemplativa, pulseaza in ritmul vietii, intr-un timp si un spatiu nedefinite.

Pedofilia – un subiect tabu care starneste o aversiune imediata si de necombatut. Dar ce s-ar intampla daca tu insuti ai fi cel afectat? In Among Us, de Guido Hendrikx, confesiunile a trei pedofili – a caror identitate ramane ascunsa – ne dezvaluie istoriile personale de descoperire, reprimare si reconciliere (imposibila?) cu acest impuls. Niciodata exploatativ sau senzationalist in felul in care abordeaza acest subiect controversat, AMONG US ofera o platforma lipsita de prejudecati pentru explorarea unor traume indelung reprimate. 

You Are Boring! by Vika Kirchenbauer

You Are Boring! by Vika Kirchenbauer


In YOU ARE BORING!, Vika Kirchenbauer lanseaza o provocare curajoasa si acida la adresa spiritului nostru reprimat si plin de inhibitii. Subversiv si provocator, YOU ARE BORING! ne confrunta cu propriile limite interioare, cu propriile emotii refulate si pudori inhibitive, meditand in acelasi timp asupra modului in care hegemonia noastra culturala consuma ‘diferenta’. Fara sa fie brutal, filmul ne lasa mai degraba cu senzatia unei mustrari afectuoase la adresa politicii reprezentarii practicate de societatea noastra normativa.

Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF are loc in perioada 14–20 martie 2016, la Cinema Muzeul taranului Roman si Cinema Elvire Popesco si este sustinuta de: Administratia Fondului Cultural National, Institutul Cultural Roman, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, British Council, Ambasada Regatului tarilor de Jos, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Ambasada Elvetiei, Swiss Sponsors’ Fund, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Institutul Balassi, TNT, NouMax, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Nationala de Arte, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Uniunea Cineastilor din Romania, MUBI, Centrul National al Dansului Bucuresti, Saptamana Sunetului, Control Club, Lente & cafea; bilete prin Eventbook. 

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate