Ioana Maria Lupaşcu: "Muzica e cu noi când ne îndrăgostim, când ne e dor de cineva, când învăţăm, când ne relaxăm, când suntem fericiţi..." | |
(Viață) |
Din 2011, BookLand aduce schimbarea in universul cartii.
Un bilant statistic al primelor doua editii dedicate Conferintelor practice pentru tineri BookLand Evolution indica: 1 milion de liceeni si studenti din 23 orase si 500 de speakeri care se intalnesc anual, avand ca numitor comun: incurajarea dezvoltarii lor personale. |
Conferintele au loc de luni pana vineri, in intervalul orar 15:00-17:00. In fiecare zi sunt prezenti 3-4 speakeri diferiti, pe durata celor 115 zile de conferinta din cadrul unui singur an.
Potrivit book-land.ro: "Ca extensie pragmatica a conferintelor, inPractica.ro este o platforma GRATUITA in care tinerii pot gasi oportunitati de practica, internship-uri, traineeship-uri, part-time jobs si voluntariat, pentru a-si perfectiona abilitatile, a dobandi cunostinte practice si a-si defini obiectivele carieristice."
Saptamana aceasta (14-18 martie), la Ploiesti, se desfasoara Conferintele practice pentru tineri, la Palatul Culturii, in Sala Marea Unire, B-dul Republicii nr.4, incepand cu ora 15:00.
Ziua de miercuri, 16 martie, a fost o zi de trecut, din timp, in agenda. Tinerii participanti (elevi si studenti) au avut sansa de o intalni, pret de o jumatate de ora, mai precis, de la 16:30 la 17:00, pe Ioana Maria Lupascu, o carte vie, care, de aceasta data, nu a concertat la pian, ci a fost speaker. In timpul dialogului cu tinerii prezenti, a impartasit din atitudinea pe care o au fata de profesie si fata de cei carora li se adreseaza, demonstrand inca o data ca este un model de bune practici, un concert pianist care lumineaza incaperile sufletului audientei sale, o fiinta pasionala, optimista, spirituala, generoasa, un temperament ludic, ce manifesta o disponibilitate aparte pentru comunicare. Ioana Maria Lupascu a fost de acord sa dezvaluie impresiile domniei sale, referitoare la atmosfera de la BookLand, cititorilor care prefera (cel putin o) Ceasca de Cultura (zilnic). Despre ce a simtit inca din primele clipe in care a ajuns la BookLand, care au fost starile, gandurile, emotiile, amintirile carora dat curs in contextul dialogului-confesiune, ce i-a retinut atentia la publicul adolescentin, artista Ioana Maria Lupascu marturiseste:
"Am ajuns la BookLand si iau in serios ce va urma sa fac. Lucrez cu sunetul, dar stiu cat de important este cuvantul, precum gandul sau fapta. Am invatat sa fiu egala cu mine insami, sa imi pot privi constiinta si de acolo sa izvorasca cuvintele. Prin exercitiu zilnic - nu pentru ca m-as fi nascut intr-un fel anume, ci pentru ca m-am autoeducat sau m-a educat viata, in felul ei propriu. Am cautat sa imi sadesc in suflet: bunatate, liniste, fapte si ganduri frumoase, multumire, apreciere, sa caut in fiecare om si sa gasesc o particica frumoasa si, in orice moment, sa multumesc ca exista acest frumos in fiecare si in orice. Si de acolo vin cuvintele, gandurile si faptele...
Imi place sa pot avea contact cu tinerii si le-am vorbit despre mine si despre ce cred eu. Toti auzim "fa ceea ce iti place si nu vei munci o zi in viata ta". Eu spun: fa ceea ce iti place si vei munci mai mult ca niciodata, dar o vei face cu bucurie si pasiune.
Le-am spus ca inainte de a cere, sa dea, inainte de a pretinde, sa ofere. Si toate acestea pornesc din interiorul nostru, la care trebuie sa lucram zi de zi, sa il imbogatim, sa facem cat putem de bine, ceea ce suntem pusi sa facem. Fiecare avem locul nostru si rostul nostru pe pamant, stradania de a implini acest rost, cat mai bine, ne implineste cu adevarat.
Le-am vorbit despre momentele cand am vrut sa renunt la pian si cum m-am intors, despre faptul ca, de mica, am pus la indoiala autoritatea, in general, si despre momentele de rascruce din viata mea, ca tsunami de exemplu, care a fost o rascruce in destinul meu.
Ce dai, primesti. Noi, ca artisti, daruim emotia noastra. Daca eu am in suflet rautate, invidie, furie, asta dau publicului. Daca eu imi cultiv, in suflet, frumosul, bunatatea, tot asta transmit si, atunci, muzica e incantare, relaxare, terapie. La fel este in orice alta profesie: dam ceea ce avem. De aceea, conteaza gandurile noastre si faptele, continua grija fata de ce avem in noi. si continua grija de a gasi frumosul in orice. Fiece om are ceva frumos: sa gasim acel aspect si, atunci, comunicarea va fi mai lesne, mai placuta si mai fructoasa.
Mi-au adresat multe intrebari si au fost sincer interesati, ceea ce se vedea in ochii, dar si in intrebarile lor.
M-am simtit bine in mijlocul lor si sper sa ii vad in salile de concert, pentru ca viata fara muzica nu exista. Muzica e cu noi cand ne indragostim, cand ne e dor de cineva, cand invatam, cand ne relaxam, cand suntem fericiti... I-am intrebat : "Va inchipuiti
viata fara muzica?", mi-au spus :"nu" si asa si este. I-am gasit interesati, inteligenti, autentintici, o temelie pentru viitor."
sursa foto: bookland.ro
autor: Stefania Argeanu .
| |
|
|