Multe case de mahala prezinta caracteristici interesante de tranzitie intre arhitectura taraneasca/ rurala si cea urbana a secolelor trecute. Imaginea de mai sus este o casa de tip mahala din Targoviste (acum situata in centrul orasului, in urma extinderii demografice si in teritoriu a acestuia), datand probabil de la sfarsit de sec. 19. Este destul de bine pastrata si da o buna idee de cum ar fi aratat mahalalele din vechea Romanie, acum mai mult un secol. Acest tip de cladire este relativ rar acum, numarul lor diminuandu-se an dupa an. In opinia mea, acestea au o valoare de istorie arhitecturala si sociala, iar unele din ele merita a fi pastrate ca interesanti martori a evolutiei urbane a acestei regiuni din sud estul Europei.
***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.
***********************************************
Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discutii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog. .
|