Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 decembrie 2024
1857 • Se naste Joseph Conrad, (Józef Teodor Konrad Korzeniowski) scriitor britanic de origine poloneza (d. 1924)
1861 • Alexandru Ioan Cuza anunta ca „Înalta Poarta, precum si toate Puterile Garante” recunosc Unirea Principatelor
1948 • Se naste Ozzy Osbourne, solistul trupei Black Sabbath
1967 • Chirurgul sud-african Christian Barnard a efectuat, cu succes, primul transplant de inima din lume
Recomandări
Muzeul de Științe Naturale din Iași a fost inclus în programul de reabilitare inițiat de Primăria Municipiului Iași
(Arhitectură)
Asociatiile Salvati Bucurestiul si Mai Bine, au reusit sa includa Muzeul de Stiinte Naturale din Iasi in programul de reabilitare initiat de Primaria Municipiului Iasi, dupa ce au primit pe parcusul anului 2015 o sesizare din partea unui cetatean.
In 2013, cel mai vechi muzeu de istorie naturala din tara, adapostit de Casa Roset din Iasi, a fost inchis din cauza starii avansate de degradare in care se afla.
Asupra imobilului monument istoric nu s-au putut efectua interventii de reabilitare intrucat situatia sa juridica era incerta, acesta nefiind intabulat si necunoscandu-se, in consecinta, proprietarul.

In cadrul proiectului Instrumente pentru accesul la justitie al ONG-urilor, finantat prin granturile SEE, 2009-2014, in cadrul Programului Fondului ONG in Romania, Asociatia Salvati Bucurestiul a transferat organizatiilor non-guvernamentale din intreaga tara expertiza sa, astfel incat acestea sa poata asista cetatenii in problemele de urbanism si de mediu cu care se confrunta. Astfel, in urma sesizarii efectuate de un cetatean pe portalul www.juristurban.ro, Asociatia Mai Bine, cu ajutorul Salvati Bucurestiul, au avut in vedere situatia Muzeului de Stiinte Naturale.

Context

Cladirea muzeului a fost in folosinta Societatii de Medicinisti din Iasi de la inceputul secolului al XIX-lea, ulterior spatiul fiind impartit de Societate cu actualul administrator al imobilului, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Pentru ca Societatea a achitat o suma mare in galbeni la luarea in folosinta si a folosit neintrerupt imobilul, a initiat un proces prin care cerea sa i se recunoasca dreptul de proprietate asupra Casei Roset. Acest litigiu s-a desfasurat intre Societate, Municipiul Iasi si Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” pe parcursul a 8 ani, fiind analizat de toate gradele de instante, de la judecatorie pana la inalta Curte de Casatie si Justitie, care a stabilit in mod definitiv ca nu Societatea de Medicinisti este proprietarul, dar fara a elucida situatia juridica a imobilului.

Proceduri efectuate

Avand in vedere starea avansata de degradare a cladirii, Mai Bine, Salvati Bucurestiul si cetateanul interesat au sesizat Comisiile Nationala si Zonala a Monumentelor Istorice si Directia pentru Cultura Iasi, pentru ca acestea sa oblige proprietarul si administratorul la efectuarea lucrarilor de consolidare, asa cum prevede legea monumentelor. In urma corespondentei cu autoritatile, s-a constatat faptul ca imobilul nici macar nu este intabulat, astfel ca, din punct de vedere juridic, acesta nu exista. Prin urmare, asociatiile au studiat normele aplicabile care spun ca imobilul Muzeului de Stiinte Naturale apartine, prin lege, Municipiului Iasi, drept pentru care au sesizat Consiliul Local si Primaria Municipiului Iasi sa isi intabuleze dreptul de proprietate asupra cladirii.

Urmare a celor peste 15 sesizari primite, Consiliul local a adoptat HCL nr. 304/2015 prin care includea in patrimoniul Municipiului Iasi Casa Roset. Ulterior, s-au facut demersuri in vederea includerii imobilului in dezbaterea bugetului, pentru a se aloca fonduri in vederea efectuarii masuratorilor cadastrale si intabularii.

Pentru reconditionarea imobilului este necesara parcurgerea mai multor pasi. In acest sens, este necesara mentionarea unei noi alocari bugetare in vederea expertizarii cladirii si abia ulterior accesarea de fonduri in vederea reabilitarii Casei Roset.

Mobilizarea autoritatilor locale in vederea salvarii patrimoniului cultural este un proces care da rezultate si care trebuie continuat pentru a reusi sa prezervam cladirile si monumentele de valoare culturala, iar societatea civila din Iasi incepe sa aiba deja astfel de victorii, dupa cum este ilustrat si in acest caz.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Casa Roset Iasi (sursa foto: wikipedia.org)

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate