Timp de 4 zile Calea Victoriei a devenit pietonala si a reunit instalatii de arta ale artistilor români si internationali, sesiuni de video-mapping si iluminat arhitectural care au reinventat principalele cladiri de pe acest traseu: Cercul Militar National, Hotelul Novotel, Cladirea CEC, Muzeul National de Istorie, Muzeul National de Arta al Romaniei.
Pentru ca anul acesta Spotlight a stat sub semnul candidaturii orasului Bucuresti la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021, care are printre prioritati accesul la arta si migrarea evenimentelor culturale din centru spre periferia orasului, Spotlight a fost prezent si in cartierele bucurestene, prin iluminarea arhitecturala a unor cladiri emblematice – Foisorul de Foc, Colegiul National „Gheorghe Sincai”, Statuia geniului „Leul”.
sursa foto: Alberto Grosescu
Un show impresionant a marcat deschiderea oficiala. Zoli Toth Project si britanicii de la Lords of Lightning au fost primii artisti care au pus Capitala intr-o alta lumina, din centru si pana-n cartiere.
sursa foto: Andrei Gindac
sursa foto: Petru Ivu
Una dintre principalele atractii ale Festivalului, video-mapping-ul realizat de Mindscape Studio, Oda Bucuriei, a marcat Ziua Europei (9 mai). Cercul Militar a fost scena unui poem vizual de forme si culori spus pe acordurile lui Ludwing van Beethoven, in a patra miscare a Simfoniei a 9-a. Multumiri Societatii Române de Radiodifuziune si Electric Brother.
O alta instalatie care a surprins publicul prezent prin amploare si ingeniozitate a fost holograma de proportii uriase, realizata de artistii romani de la Aural Eye Visions Studio, proiectata pe cladirea BCR. Pentru realizarea acesteia s-a folosit cel mai puternic proiector din tara in acest moment (30.000 de lumeni). Instalatia s-a bazat pe cele mai noi tehnologii de facetracking existente, care au cel mai mare nivel de interactivitate. Ecranul a avut 3 straturi de 20m x20m.
sursa foto: Andrei Gindac
In ultima seara a festivalului, cei de la Les Ateliers Nomad au pregatit o surpriza, prin interventia live a doi artisti romani, Mr. Jurjak si Melak (Nopame), care au controlat prin intermediul instalatiilor proiectia, sunetul si luminile de pe Hotelul Novotel, oferind un scurt live session celor prezenti in locatie. Tema muzicala de baza a fost piesa "soapte" a artistului Mr. Jurjak, impartita pe instrumente si armonii, asociate fiecarui buton din controlere, la care s-au adaugat elemente de percutie, astfel incat publicul a putut interveni direct asupra compozitiei.
sursa foto: Andrei Gindac
Festivalul International al Luminii, partener din acest an, a fost prezent cu trei instalatii, care au oferit publicului bucurestean accesul la instalatii de arta realizate de artisti internationali prin Light Carpet IRIS (NL), The Penguin Army (DE) si Angels of Freedom (ISR).
Un alt partener international puternic, Signal Festival din Praga a facilitat prezenta la festival a instalatiei Fantastic Planet (AU), realizata de artista Amanda Parer, un gigant gonflabil si luminos, cu o inaltime de 12 metri.
Resursele alocate au fost impresionante, o echipa de peste 100 de oameni contribuind la realizarea festivalului, dintre care peste trei sferturi constand in personal tehnic specializat. In total, o suprafata de aproximativ 6500 m2 a fost iluminata in cadrul festivalului.
Festivalul International al Luminii pozitioneaza Bucurestiul in circuitul celor mai importante capitale europene ce gazduiesc manifestari similare si isi propune sa includa orasul Bucuresti in circuitul celor mai importante festivaluri de profil si, in acelasi timp, sa ii ofere publicului larg un spectacol unic in Romania.
Pozele realizate in timpul Festivalului pot fi accesate pe pagina de Facebook Spotlight.
sursa foto: Petru Ivu
Urmeaza:
Festivalul de muzica alternativa Sound & Vision (20 – 22 mai)
Evenimentul dedicat copiilor Cismigiul copiilor (29 mai)
Festivalului International de Teatru de Strada B-Fit in the street! (9-12 iunie)
ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului de muzica alternativa Sound & Vision, al Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al celui mai mare Festival International de Jazz din Capitala, Bucharest Jazz Festival, al Festivalului de Muzica Clasica, Bucharest Music Film Festival si al Festivalului International al Luminii Spotlight on Bucharest.
Parteneri internationali: Festivalul International al Luminii, Signal Festival din Praga.
.
|