Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
14 mai 2024
Recomandări
Arta lui Rassouli Freydon
(Arte vizuale)
Freydoon Rassouli  s-a nascut pe data de 18 noiembrie 1943 in orasul Isfahan din Iran. In anul 1963 in urma unui premui castigat avand titul de cel mai bun artist iranian i s-a oferit o bursa de studii in Statele Unite unde a studiat pictutra si arhitectura la Universitatea New Mexico si i s-a oferit postul de conducator al Institutului International de Educatie.
Studiaza miniatura persana si pictorii europeni.  

Isi incepe cariera ca si arhitect devenind cu timpul artist plastic. Creeaza mii de lucrari in stilul fusionart. Are multe expozitii, unele din picturile lui aparand si pe diverse carti si reviste. Are de asemenea si creatii murale inWashington, California, Los Angeles. In lucrarile sale este influentat de Hafez, Rumi, Gustave Moreau, William Blake. In prezent invata acest stil fusionart studentilor din Southern California.

Este un artist contemporan extrem de cunoscut si indragit datorita unicitatii lucrarilor sale. Lucrarile sale sunt caracterizate de modul sau unic de a pune pe panza o experienta spirituala ce vizeaza oamenii deschisi sa o experimenteze. Artistul trece dincolo de lumesc in mai multe lumi astrale, lumi in care sufletele sunt libere, dezinvolte si pline de mister. Culorile folosite si combinatiile acestuia fac translatia intr-o lume misterioasa, nestiuta decat de spiritul nostru si de lumile noastre launtrice, inca nedeslusite. Totul curge la Rassouli intr-o armonie desavarsita astfel ca liniile lungi trasate ajung sa se confunda cu infinitul. Nu exista finit, nu exista timp. Exista doar spatiu infinit, eternitate, armonie, expansiune, explozie de culori, de trairi intense. Totul conduce la o fuziune a partii cu intregul, cu totul, cu universul. Ideea de baza a lucrarilor sale este aceasta fuziune totala si plenara cu macrocosmosul.

Mistic si suprarealist am putea spune ca lucrarile sale trimit la o reintoarecere a fiintei la sine, la esenta sa divina in ultima instanta. Multitudinea de femei diafane readuc in atentia noastra ideea eternului feminin, creatia si totodata resorbtia. Totul este simbol si romantism si senzualitate mistica. Denumirile pe care artistul  le da operelor arata ceea ce doreste sa ne transmita si locurile sau trairile spre care suntem indrumati sa pasim:  vis, sacru, fuziune, spatiu, pamant, cer, rai, viziune, inspiratie, fereastra, dans, sine, suflet, mesia, carari, sarut, iubire, bucurie, calatorie... a picta pentru acest artist inseamna a simti launtric, a fi prezent in aceste trairi. Stilul de fusionart  este cel pe care vrea sa il exprime in orice lucrare a sa prin aceasta dorind si reusind sa exprime ideea de unitate cosmica. Totul este pur, diafan dar totodata plin de forta, ireal... dar foarte real. Toate lucrurile tind sa se expansioneze si apoi sa se contracte in aceeasi esenta de unde au izbucnit.

Din punct de vedere estetic si al tehnicii artistul foloseste simetria, cercul, jocul de lumini si umbre, contraste puternice sau diafane, culori complementare sau toata gama de culori. Culorile se intrepatrund si fuzioneaza, diversele planuri trasate se intercaleaza dar raman separate, tridimensionalitatea picturilor redau acea stare de transa in drumul catre infinitelor planuri ce se deschid in fata ochilor privitorului, pasii acestuia fiind indrumati catre patrunderea treptata in adancuri, la trecrerea dintr-un plan astral in altul si inaltul... la infinit... betie de culori pure, joc de intuneric si lumina sau calmul unei singure culori ce se adanceste, planuri suprapuse, cercuri ce semnifica perfectiunea si reintregirea, unitatea partilor intr-un tot macrocosmic.
.

dt16:59 / 27.11.2010bravo!
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate