Muzeul s-a mutat in locatia actuala in 1885, cladirea fiind construita de arhitectul olandez Pierre Cuypers, care a imbinat elemente de stil gotic si renascentist.
Cladirea muzeului adaposteste celebra lucrare a lui Rembrandt, „Rondul de noapte”, cat si lucrari de Jacob van Ruysdael, Frans Hals si Jan Vermeer van Delft.
9. Kunsthistorisches Museum, Viena
Muzeul isi datoreaza colectiile familie de Habsburg, care a acordat o deosebita importanta artei, colectionand sculptura, pictura, arta decorativa, arme si armuri, instrumente muzicale, antichitati romane, egiptene, elene si orientale. In cladirile acestui muzeu se afla numeroase capodopere, de la statuia fertilitatii „Venus din Willendorf” pana la lucrari de Tiziano, Mantegna si Bruegel cel Batran.
8. Muzeul Orsay, Paris
Muzeul a fost inaugurat in 1986, fiind construit in locul Garii Orsay, care a fost reconfigurata pentru a gazdui muzeul. Colectiile muzeului constau in opere din perioada moderna, cuprinzand pictura, sculptura, arta decorativa, fotografie. Aici se pot admira celebrele tablouri apartinand pictorilor impresionisti, Manet, Monet,Renoir fiind doar cativa dintre acestia.
7. Muzeul National de Arheologie, Atena
Muzeul National de Arheologie din Atena este unul dintre cele mai importante muzee de profil din lume, cuprinzand o vasta colectie de obiecte din perioada preistorica, vase, sculpturi si obiecte arta din Asia Mica. Vizitatorii pot admira statuia din bronz aJocheului din Artemision, statuia ganditorului din Tesalia, cat si statui ale zeitatilor grecesti, cum ar fi cea a Afroditei sau a lui Zeus.
6. Muzeele din Vatican
Muzeele Vaticanului, zece la numar, cuprind nenumarate comori, cum ar fi celebra sculptura in marmura „ Pieta” a lui Michelangelo, Capela Sixtina pictata de Michelangelo, unde se pot admira celebrele scene „ Crearea lui Adam” si „ Judecata de Apoi”, galeria de sculpturi grecesti si romane, din care face parte grupul statuar „ Lacoon si fiii sai”, colectia de tapiserii si multe alte opere de arta de o deosebita importanta.
5. Galeria Ufizzi, Florenta
Cladirea care adaposteste muzeul a fost construita in 1561, la ordinul lui Cosimo I de Medici. Succesorul sau, Francesco I, a hotarat transformarea ultimului etaj in galerie de arta. Existenta muzeului pana in zilele noastre isi datoreaza exstenta unei femei, Anna Maria Ludovica de Medici, care ramasa vaduva, a refuzat sa vanda bunurile familiei, considerand ca operele de arta erau menite sa fie de folos publicului si sa atraga strainii. Muzeul cuprinde opere remarcabile din perioada renascentista. Se pot admira lucrarile lui Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Tiziano, Boticelli,Bellini, Veronese, Rembrandt si ale multor altor artisti.
4. Muzeul Prado, Madrid
Numele muzeului se traduce prin „pajiste”. Cladirea initiala, comandata de regeleCarol al III-lea de Bourbon, a fost construita pe o pajiste care se intindea in fata bisericii si manastirii regale San Jeronimo. Dupa Revolutia Franceza, regele Ferdinand al VII-lea a infiintat aici „Muzeul Regal de Pictura”, care si-a deschis portile in anul 1819. Din 1868, colectia regala a fost nationalizata, luand numele actual de Muzeul National Prado. Colectia muzeului cuprinde nume importante din istoria artei. Aici se poate admiara celebrul tablou al lui Velázquez, „Domnisoarele de onoare”, cat si lucrari apartinand lui Goya, Rafael, Tiziano, Bosch.
3. Muzeul Ermitaj, Sankt Petersburg
Infiintat de Ecaterina cea Mare la mijlocul secolului al XVIII-lea, Muzeul Ermitaj a cunoscut o deosebita dezvoltare de-a lungul timpului. Aripa cea mica pe care a comandat-o Tarina s-a marit de cinci ori, iar numele de Ermitaj s-a extins la toate cele cinci cladiri care il compun astazi. La parter se afla antichitati grecesti, romane si obiecte de aur, iar la etajul al treilea celebrii impresionisti si post impresionisti din colectiile Shukin si Morozov. Muzeul cuprinde un numar de aproximativ 3 milioane de lucrari.
2. British Museum, Londra
Deschis publicului in 1759, British Museum cuprinde o vasta colectie de arta din toate colturile lumii, numarand aproximativ 7 milioane de obiecte ce ilustreaza evolutia culturii umane din ultimii 2 milioane de ani. Pasionatii de egiptologie pot admira cea mai mare colectie de arta egipteana aflata in afara orasului Cairo, iar intrarea in muzeul este gratuita.
1. Muzeul Louvre, Paris
Situat in fostul palat regal, Louvre cuprinde o mare varietate de opere de arta, de la pictura, sculptura, grafica, pana la ceramica si obiecte arheologice, din antichitate pana in secolul al XIX-lea. Unele dintre cele mai cunoscute lucrari sunt „Mona Lisa” de Leonardo Da Vinci, Venus din Milo, Codul lui Hammurabi, scribul egiptean, „Libertatea conducand poporul” de Eugène Delacroix. Tot aici se afla si o frumoasa versiune a sculpturii in marmura, „Amor si Psyche”, de Antonio Canova.Louvre este unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, atragand mai mult de 8 milioane de vizitatori anual.
http://www.louvre.fr/
sursa foto: getyourguide.com/cloudfront.net/http://blog.travel2italy.com/
http://globetravelblog.com/http://europeantrips.org/ .
|