Timp de 90 de minute, copiii din peste 15 coruri din Bucuresti si din Braila, Buzau, Focsani, Galati si Oradea au incantat audienta cu unele dintre cele mai frumoase colinde romanesti si cantece traditionale de iarna. Cu multa emotie si bucurie, copiii si tinerii si-au asteptat randul pentru a intra pe scena. Odata ajunsi in fata celor peste 400 de spectatori, sub indrumarea profesorilor lor, ei au interpretat melodii din programele proprii, dar si cantece din repertoriul comun Cantus Mundi, precum celebrele colinde “Mos Craciun”, “Buna dimineata la Mos Ajun” sau “O, ce veste minunata!”. La final, unite sub indrumarea Annei Ungureanu, dirijorul Corului National de Camera “Madrigal - Marin Constantin”, glasurile celor peste 450 de copii s-au impletit armonios cu vocile membrilor Corului Madrigal, intr-un moment cu totul special.
Sergiu Nistor – Consilier Prezidential, Departamentul Cultura, Culte si Centenar – a inmanat conducerii Corului National de Camera “Madrigal - Marin Constantin” diploma oficiala cu insemnele inaltului Patronaj pe care Presedintele Romaniei l-a acordat Galei “Nicio scoala Fara Cor”.
“Suntem foarte onorati de tot ceea ce s-a intamplat in aceasta seara. Programul «Nicio scoala Fara Cor» este cel mai ambitios program muzical pe care si l-a propus Romania pentru aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. In programul-pilot de doua luni, am reusit sa infiintam 120 de coruri noi in Bucuresti, in aceasta toamna, cu spijinul Primariei Municipiului Bucuresti. Dorim sa unim Romania prin muzica si speram ca, prin acest program, la sfarsitul lui 2018, sa nu mai existe nicio scoala in Romania fara cor”, a spus Madalin Guruianu, Directorul Programului National Cantus Mundi.
“Cantus Mundi mi-a schimbat viata, mie si copiilor din cor, este cel mai frumos lucru care ni s-a intamplat. Le urez ca acest proiect sa nu se termine niciodata”, a spus Laurentiu Macris, dirijor al Corului Unison din Bucuresti, prezent aseara pe scena Operei Comice pentru Copii.
Cu ocazia Galei, a fost lansat si Manualul Cantus Mundi, un indreptar al dirijorului de cor, creat de membrii Corului Madrigal, sub indrumarea Annei Ungureanu si a lui Emil Pantelimon – dirijorul principal, respectiv managerul Corului National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”.
“Acest manual al dirijorului incepator este instrumentul prin care orice profesor de muzica, educator sau preot poate infiinta un cor, poate ajuta copiii sa se integreze social prin muzica sau poate sa indrepte comunitatea spre mai bine prin cant coral. De la dirijat pana la alegerea repertoriului, la alcatuirea unui concert sau la modalitatea de promovare, toate aceste detalii sunt cuprinse in paginile manualului. Cartea este presarata cu foarte multe jocuri, care devin instrumente in mana dirijorului, pentru a-i face pe copii sa se indragosteasca si mai mult de ceea ce inseamna cantatul in cor”, a declarat Emil Pantelimnon, managerul Corului Madrigal.
Initiat in anul 2011, de catre dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul National Cantus Mundi a fost institutionalizat prin Hotararea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simpla idee, o Directie a institutiei aflata in subordinea Ministerului Culturii - Corul National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”. Cantus Mundi pune pe harta talentul, educatia si dezvoltarea culturala a tinerilor din Romania. in 7 ani, 4100 de dirijori si 250 000 de coristi din cele 41 de judete ale Romaniei vor face parte din Programul National Cantus Mundi. Obiectivul Programului este ca in 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, sa existe coruri in fiecare scoala din Romania.
Corul National de Camera “Madrigal – Marin Constantin”, cel mai apreciat ansamblu coral profesionist autohton, este o emblema a vietii muzicale romanesti si universale. Din momentul infiintarii sale, in 1963, de catre dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a sustinut peste 4100 de concerte aplaudate de melomani de pe intreg mapamondul, impunandu-se astfel ca un adevarat „brand de tara”. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu indreptat catre Renasterea europeana, muzica bizantina si creatia contemporana romaneasca si universala.
.
|