Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 aprilie 2024
Recomandări
Casa in stil patriotic de tranzitie
(Arhitectură)

Aceasta casa, care dateaza din anii 1890, inmanuncheaza un interesant si rar exemplu de stil de tranzitie intre cosmopolitanul stil Mic Paris (care reprezinta o simbioza de arhitectura istoricista frantuzeasca de sec. 19, interpretata provincial in Fin de Siècle Romania, si vechi motive si tehnici de constructie otoman balcanice) si de curand aparutul atunci stil neoromanesc, reprezentat in acest exemplu prin cateva medalioane ornamentale definitorii.

Doua dintre aceste medalioane, decorand fatada la strada a casei (vezi mai in detaliu in fotografiile de mai jos), reprezita pe voievodul Matei Basarab (1588 – 1654) al Tarii Romanesti si voievodul Vasile Lupu (1595–1661) al Moldovei. Aceste artefacte sunt probabil inspirate din marile mozaicuri reprezentand figuri de conducatori romani care impodobesc intrarea Ateneului Roman, creat cu cativa ani inainte ca aceasta casa sa fie construita. Cei doi principi, aprigi rivali la vremea lor, au instrumentat in sec. 17 o scurta perioada de renastere nationala romaneasca, inainte ca regiunea sa fie si mai mult subjugata de Imperiul Otoman la inceputul sec. 18 prin administrarea principatelor de catre fanarioti, supusi loiali ai sultanului. Stilul neromanesc, un ordin national-romantic prin geneza si programul sau, face referinte intense la trecutul eroic medieval. Este astfel natural sa gasim exemple cu efigii de personaje ca Matei Basarab si Vasile Lupu impodobind case construite in mod mai mult sau mai putin elevat de oamenii obisnuiti ai acelor vremuri. Aceasta ne da o idee despre etosul acelei epoci, cand sentimentul patriotic, exprimat in referinte tipice ?erei romantice, era la un nivel foarte ardent in Romania sfarsitului de sec. 19, o parte intrinseca a procesului de construire de natiune mderna in aceasta regiune a Eruropei.

Efigie murala voievodului Matei Basarab, casa din anii 1890, zona icoanei, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Efigie murala voievodului Matei Basarab, casa din anii 1890, zona icoanei, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discutii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact din acest blog.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate