Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Carmen Elena Manea: “Cafeaua se desăvârșește cu ajutorul omului care o prepară“
(Viață)
Impreuna cu Ceasca de Cultura, am vizitat, de curand, Scoala Moldoveneasca de Cafea din Iasi, loc fabulos, de unde am reusit sa aflu informatii veridice, de specialitate, de la PR-ul Carmen Elena Manea. Va propun sa-i cititi raspunsurile, care transmit pasiune, energie, buna-dispozitie si entuziasmul fiintei care iubeste cafeaua, care isi iubeste profesia si pe cei carora li se adreseaza.
Cu alte cuvinte, ne aflam, atat eu, cat si invitata mea la dialog, pe aceeasi frecventa, pe un traseu geografic comun, printre aburii parfumati ai cafelei. Mai precis, am ajuns pe Strada Scaricica. Daca deja vi s-a facut dor de gustul bogat, autentic, ademenitor al boabelor de cafea, locul dvs. este aici!

____________________________________________________________________


“Inainte sa ajungem sa o preparam, trebuie sa intelegem cafeaua, sa-i stim provenienta si caracteristicile. Scoala Moldoveneasca de Cafea isi doreste sa fie locul in care pasionatii si baristii sa ajunga sa cunoasca secretele cafelei, locul in care probam miturile din jurul ei si, cel mai important, locul in care invatam sa o preparam corespunzator.“
____________________________________________________________________

Infobiografic profesional Carmen Elena Manea

* Nascuta pe 8 decembrie 1986, in Iasi.
* Studii: Colegiul Tehnic de Electronica si Telecomunicatii “Tehnoton” Iasi, Universitatea “Al.I. Cuza” Iasi, Facultatea de Filosofie si Stiinte Social Politice, specializarea Stiinte Politice; studii masterale in cadrul Universitatii “Al.I. Cuza” Iasi - Marketing politic si comunicare 
Este pasionata de comunicare si social media. Din luna februarie a anului 2017, este PR al Scolii Moldovenesti de Cafea.
A urmat cursul de barista, sub indrumarea lui Laurentiu Stefan, din august 2016. Totodata, precizeaza ca a asistat la aproape toate cursurile dinaintea infiintarii scolii si de dupa infiintarea scolii, in alti termeni “am tras cu urechea” si “am furat meserie”, dupa cum ea insasi afirma. 

Gyuri-535


Stefania Argeanu: Sintagma ”cafeaua desavarsita”, pentru dvs, inseamna…?

Carmen Elena Manea: Cafea desavarsita inseamna o cafea care raspunde tuturor asteptarilor unui pasionat. Preparata corect, cu aspect si miros placute si gust complex. O cafea desavarsita este aceea care nu are nevoie de nimic in afara de o ceasca pentru a fi consumata. E atat de simplu.

Ce mesaj transmite cafeaua fiintei umane?

De cele mai multe ori, asociem cafeaua cu ceva placut noua: o pauza, cu o intalnire cu prietenii, revederea unui om drag. In cele mai multe cazuri, cafeaua ne reaminteste de momente placute din vietile noastre, motiv pentru care cred ca ea poarta si transmite doar mesaje pozitive.
Pentru unii, cafeaua este “ceasul desteptator”, pentru altii este bunul prieten care sta mereu aproape. 
Oricum am privi aceasta bautura, ea este un motor care pune in miscare corpurile si mintile, pentru cei mai multi dintre noi.

Cine este barista? Ce viziuni, ce mecanisme, dorinte, imagini il definesc?

Barista este omul cafelei. Termenul, in sine, provine din Italia si il reprezinta pe cel care prepara pe timp de zi, cafea si alte specialitati derivate. Un barista ar trebui sa fie definit de pasiunea lui pentru cafea, un produs viu, intr-o continua descoperire si, mai mult decat atat, ar trebui sa fie manat de dorinta de a oferi, iubitorilor de cafea, bauturi care sa ii surprinda, in cele mai placute moduri.

Care este rostul existentei sale?

Barista este cel care cunoaste detaliile din spatele cafelei servite (provenienta, modalitatea de procesare, profil de prajire) si, bineinteles, cel care poate face o recomandare celui care paseste pentru prima oara in cafenea. Un barista va putea prepara cafeaua in diferite moduri si va excela intotdeauna, oferind bauturi dintre cele mai savuroase.
Asa cum ne incredem in somelier cand ne vorbeste despre istoria din spatele unui vin bun si ne face o recomandare desavarsita, un vin care complimenteaza perfect un anume preparat culinar, asa avem nevoie de un barista, care sa ne vorbeasca despre secretele unei cafelei deosebite. Cafeaua nu se rezuma la gustul amar, ea este complexa in arome si gusturi. Iar preparata corect, ne va dezvalui arome fructate, leguminoase, condimentate si gusturi dintre cele mai nebanuite. Rolul unui barista este de a ne ajuta sa ne educam simturile si preferintele in materie de cafea.

Ce contine ghidul bunelor practici al unui barista?

Un barista va sti intotdeauna cum sa-si intampine clientii si cum sa ii asculte, doua dintre cele mai importante trei lucruri, pe care trebuie sa le faca, in fond, al treilea fiind : sa prepare o cafea delicioasa. Un barista va avea un aspect ingrijit, va lucra intotdeauna curat si responsabil si, bineinteles, va comunica cu usurinta cu cei cu care interactioneaza. Va putea multumi orice client, oferindu-i intocmai ceea ce cauta, cu conditia sa asculte cu atentie. Intotdeauna va cauta sa se perfectioneze si sa ofere, clientilor sai, bauturi bune si corect realizate. Mereu se va documenta pentru a fi la curent cu ce se intampla in lumea cafelei, dar mai ales, cel mai aproape de el, in propria cafenea: el isi va cunoaste meniul, clientii si colegii, si va lucra astfel incat sa fie in armonie cu toate acestea.

Gyuri-497


Ce poveste contine Scoala Moldoveneasca de Cafea a Iasului? 

Pentru a gati mancaruri delicioase, ai nevoie de un bucatar bun, care sa poata alege ingrediente de calitate, sa stie cum sa le combine, si cel mai important, sa le poate prepara corect, astfel incat rezultatul final sa fie excelent, din toate punctele de vedere. Aceleasi necesitati exista si in cazul cafelei si a celor care ajung sa o prepare, mai ales datorita faptului ca acest produs nu este local, el fiind importat, crescand si dezvoltandu-se la mii de kilometri distanta de Romania. Inainte sa ajungem sa o preparam, trebuie sa intelegem cafeaua, sa-i stim provenienta si caracteristicile. Scoala Moldoveneasca de Cafea isi doreste sa fie locul in care pasionatii si baristii sa ajunga sa cunoasca secretele cafelei, locul in care probam miturile din jurul ei si, cel mai important, locul in care invatam sa o preparam corespunzator.  
Acest proiect a prins viata dupa ce, vreme de aproape 1 an (mai precis, 10 luni), echipa scolii a desfasurat cursuri in Iasi, in diferite locatii partenere. Acum avem un sediu in Iasi, unde desfasuram periodic cursuri pentru angajati din cafenele, pentru manageri si proprietari de locatii, pentru viitori antreprenori in acest domeniu, dar si pentru pasionati, oameni care prepara cafea pentru consumul propriu si al familiei. De asemenea, la scoala organizam si sesiuni de degustare, in cadrul carora facem cunostinta cu sortimente diferite de cafea si cu modalitati inedite de preparare. In viitorul apropiat, vom deschide propria prajitorie de cafea, pentru a oferi cursantilor si vizitatorilor nostri o experienta completa: de la bobul verde pana la cafeaua preparata, in ceasca.

____________________________________________________________________


“ Launtric, pe mine personal, cafeaua m-a ajutat sa imi inteleg mai bine corpul si mintea. O cafea buna ma va energiza, pe cand o cafea de o calitate inferioara, ma va agita, atat fizic, cat si mental. In acest sens, cafeaua m-a ajutat sa ma ascult mai bine si sa ma inteleg. E un proces foarte interesant, pe care, daca ai rabdarea sa il analizezi si sa il intelegi, ajungi sa il iubesti. “ 
____________________________________________________________________

Care sunt sortimentele de cafea pe care admiratorii licorii negre au sansa sa le achizitioneze din magazinul dvs.? 
Ce arome au boabele de la Scoala Moldoveneasca de Cafea?

Noi avem in scoala doar cafea arabica, sortimente pe care le testam, le preparam si la cursuri, si la degustari. Ne bucuram de cafele provenind din Africa, America Centrala si America de Sud. Acestea au arome ciocolatii, de fructe ori de legume, de nuci sau condimente. Cea mai buna modalitate de a proba aceste arome este sa gustam, pe rand, din fiecare. 

Iasul a gazduit competitia Mesterii Cafelei, organizata de dvs. 
Care au fost sursele si, implicit, resursele acestei idei competitionale?
 
Gandul de a organiza aceasta competitie a aparut in urma cu mai multa vreme, dar relativ recent ne-am decis sa-l punem in practica. Am pornit de la ideea ca ne dorim, iarasi, astfel de competitii in Iasi, in continuare intamplandu-se cele pentru barmani, dar nu si cele pentru baristi. Stiind ca amatori de competitii exista, am pornit la drum, si cu ajutorul sponsorilor si partenerilor nostri, care ne-au ajutat financiar, dar si cu echipamente, am reusit sa conturam aceasta prima editie.

Care sunt motivatiile si obiectivele care dau startul unui asemenea proiect, in avanpremiera, in Iasi?

Este benefic pentru oamenii care impart aceleasi pasiuni sa se intalneasca intr-un spatiu comun. Exista nenumarate competitii care se desfasoara in Bucuresti, sau in afara tarii, insa, de multe ori, nu sunt accesibile pentru baristii locali, din varii motive. Tocmai de aceea, am decis sa organizam noi un concurs. Am reusit sa reunim 12 tineri, din Iasi, Vaslui, Bacau, Suceava si Timisoara, in ciuda faptului ca am anuntat, oficial, concursul, cu o luna de zile inainte de a se desfasura.

Ce a contribuit la alegerea celei mai mestesugite cafele? Pe ce au pus pret, indeosebi, cei cinci jurati? 

In urma jurizarii, membrii juriului au ales cea mai buna prestatie. Au ales concurentul care a avut cea mai constanta evolutie, care a fost sigur pe sine, pe bauturile preparate, pe retetele alese si pe echipamentele folosite. Cei trei, care au iesit castigatori, si-au folosit emotiile in favoarea lor si au reusit sa transmita atat juriului, cat si audientei, ca sunt pasionati de cafeaua pe care o prepara. 

Povestiti-ne despre jurati si despre cum i-ati cunoscut, cum au ajuns sa se alature proiectului. 

Cei cinci membri ai juriului sunt atat oameni ai cafelei, cat si profesionisti din alte domenii. Doi dintre ei sunt prajitori de cafea si au acceptat invitatia de a se alatura juriului, venind direct din Budapesta, de la World of Coffee. Cei doi provin din Pitesti si reprezinta Ecuator Cafe, o prajitorie de cafea, care de mai bine de 5 ani ofera cafea de specialitate, proaspat prajita, multor locatii din Romania.Un alt membru al juriului este chef bucatar in Iasi. Dupa ce a administrat restaurante a decis sa isi deschida un atelier de gatit. Si el a acceptat, fara sa clipeasca, invitatia de a face parte din juriu. Ne-am orientat inspre un bucatar, fiindca am considerat ca, avand papilele gustative atat de bine antrenate, poate oferi un punct de vedere foarte valabil in cadrul concursului.Al  patrulea membru al juriului este barista si trainer in Iasi, un foarte bun profesionist. L-am invitat tocmai pentru faptul ca este un om tehnic, obiectiv. A acceptat imediat invitatia noastra. Al cincilea membru al juriului activeaza in domeniul cafelei de mai bine de 10 ani. Reprezinta o importanta firma care comercializeaza echipamente de preparare a cafelei si un importator de cafea. Bazandu-ne pe experienta sa, ne-am decis sa il cooptam si ne-am bucurat in momentul in care si el a raspuns pozitiv invitatiei noastre.
In privinta numelor juratilor, ei sunt: 
Radu Mitran si Alexandru Mitran, tata si fiu, amandoi prajitori de cafea, reprezentanti ai Ecuator Cafe, din Pitesti;
Bogdan Puiu, chef la Soft&Grace, din Iasi; 
Alin Spinu, barista si trainer barista, din Iasi; 
Claudiu Damian, reprezentant Romarnia Cafe, din Iasi.

Cum i-ati ales dvs., cei de la Scoala Moldoveneasca de Cafea, pe juratii Mesterii Cafelei? 

I-am ales, tinand cont de experienta pe care o au in domeniul cafelei. De asemenea, foarte important de mentionat este faptul ca, acesti cinci oameni nu au mai jurizat concursuri pana in prezent, insa au inteles fisele de scor si esenta competitiei, reusind astfel sa aleaga cei mai potriviti trei concurenti. 
____________________________________________________________________

“…Sa reusesti sa ghidezi o simpla crema de lapte prin ceasca de cafea, astfel incat sa reiasa un model bine definit, aspectuos, este, intr-adevar, o arta!“

“Un barista care doreste sa realizeze latte-art impecabil, trebuie, mai intai de toate, sa extraga un espresso in parametri si apoi sa prepare o crema de lapte texturata corespunzator, pentru a putea, mai apoi, sa deseneze cu ajutorul ei.“
____________________________________________________________________

Cum a fost atmosfera in zilele de 17 si 18 iunie, pe strazile parfumate de tei, care conduc spre Scoala Moldoveneasca de Cafea?
 
Ne-am bucurat de gazduirea festivalului Street Delivery din Iasi (aflat anul acesta la cea de-a 5a editie) in gradina Casei Pogor. Aici, intr-un spatiu special amenajat de noi, cu bancuri de lucru si masa pentru degustare, am parcurs, vreme de doua zile, probele concursului. Toti cei 12 concurenti au avut mari emotii, tocmai pentru ca si-au dorit sa dea tot ce-au avut ei mai bun. 

Va propun sa-i cunoastem pe cei care au participat la concursul Mesterii Cafelei. Cine sunt, cati sunt, din ce orase provin si cu ce ganduri, emotii vin? Din informatiile pe care le aveti deja despre ei, ce este esential de retinut despre profilurile lor si despre dorinta de a obtine titlul de “Mesterul Cafelei”?

Cei 12 concurenti au fost urmatorii (in ordinea intrarii lor in concurs): Dumitru (zis si Dudu) Tanasa, barista la cafeneaua The paper Cup din Iasi, Cristian Chiritoiu, barista la Fika, in Iasi; Radu Ionela, barista la Teo’s Cafe, locatia de pe Stefan cel Mare, din Iasi; Marian Molocea, barista la Altura Cafe, din Iasi;  Andrei Sirbu, barista la Fika, in Iasi; Radu Erhan, barista la Viper Club, in Iasi; Alin Melescanu, barista la City Cup, din Bacau; Vlad Ifrim, barista la Teo’s Cafe, locatia din Iulius Mall; Raul Talpos, barista la Chez Moi, in Timisoara; Vasea Bedregianu, barista la OMNIA, in Husi (Vaslui); Cosmin Stratu, barista la Artizan, in Suceava, si Andrei Emilian, barista la rulota cu cafea Cari be Cafe?, in Iasi.
Cu totii au participat pentru a-si demonstra pasiunea pentru cafea. Unii, poate, au intrat in competitie pentru premiile consistente pe carea le-am oferit, dar cei mai multi au vrut sa dobandeasca experienta unui concurs, si bineinteles, sa cunoasca alti colegi de breasla.

IMG_3791


In cat timp se obtine succesul, profitul, in viziune manageriala, atunci cand afacerea presupune universul fascinant, bogat, captivant al boabelor de cafea? 
Care este profilul concurentei, in universul dvs. profesional?

Succesul ti-l construiesti. Am intrat in acest domeniu prin intermediul unui alt proiect, mai precis al unei prajitorii din Iasi. Am cunoscut universul cafelei de specialitate, am gustat o bucatica din el, si am decis sa aprofundam. Apoi, am avut sansa de a cunoaste oameni de-a dreptul fascinanti, care ne-au inspirat si ghidat pasii, pana in punctul in care am ajuns acum. La prima vedere, aceasta idee de afacere nu este cea mai profitabila, fiindca un curs are, in spate, cheltuieli mari si mult timp investit. Dar este un prilej de continua dezvoltare, fiindca inveti, la randu-ti, ceva nou, cu fiecare cursant pe care il intalnesti. Asa cum noi oferim din cunostintele noastre, si ei ne ofera, la schimb, informatii pretioase, si - asta, cred ca primeaza. In ceea ce priveste concurenta, adica alte scoli exclusiv de cafea, ele exista, insa conturate in alte orase ale Romaniei, in Bucuresti si Targu Mures, spre exemplu. 

Ce corelatie, ce dialog exista intre success si esec?

Daca nu inregistrezi un esec, nu poti defini succesul. Si invers. Unul fara altul nu pot exista.

In ce masura devine esecul - succes?

Esecul se transforma in succes atunci cand ii dai voie pasiunii sa-ti calauzeasca pasii, caci atunci devii autentic. Iar autenticitatea atrage dupa sine succesul.

Exista, cu siguranta, valente artistice in pictura din cafea, pe care specialistii au denumit-o ''latte art''…

Pe langa faptul ca, asa cum spunea un prieten de-al scolii, “latte-art-ul este garantia calitatii”, sa reusesti sa ghidezi o simpla crema de lapte prin ceasca de cafea, astfel incat sa reiasa un model bine definit, aspectuos, este, intr-adevar, o arta. Probabil ca stiti ca exista si competitii special dedicate baristilor specializati in latte-art.
____________________________________________________________________

“ O cafea ambalata deja, care sta pe rafturile unui magazin, are un parcurs fantastic de lung pana in ceasca noastra, pana la consumatorul final. Cafeaua (cea comercializata de multe brand-uri), trece prin multe etape, de pe plantatie pana la ambalare, multe dintre ele fiind violente, iar altele indelungate. Violente pentru ca, de cele mai multe ori, se recurge la recoltare mecanica,  ceea ce inseamna lovirea arborilor pentru a elibera ciresele de cafea, care sunt colectate aproape fara sortare, crude ori coapte, toate la un loc.  Un alt proces violent este acela al prajirii : atunci cand trebuie prajite cantitati foarte mari de cafea, intr-un timp scurt, se recurge la folosirea unor temperaturi foarte mari, si, apoi, la racirea fortata, rapida, cu azot, pentru a putea macina cafeaua aproape imediat si pentru a trece la ambalare. Din acest punct, cafeaua inca mai are drum lung de strabatut, prin diferite depozite, ale companiei mama, ori ale intermediarilor si a lanturilor de magazine, iar abia la finalul acestui traseu, pachetul de cafea cu care ne-am obisnuit, apare pe raft. Acolo va astepta cateva zile, sau cateva saptamani sau luni chiar, pana sa fie achizitionat si consumat. In tot timpul acesta, cafeaua, de buna sau mai putin buna calitate, macinata deja, si-a pierdut din aromele initiale.“ 
____________________________________________________________________

Ce calitati necesita slefuire pentru ca o persoana sa stapaneasca tehnica si sa ofere frumosul intr-o ceasca?

Pentru a fi un bun latte-art-ist, este necesar sa stapanesti foarte bine prepararea de espresso si crema de lapte. Cele doua merg mana in mana. Iti poti coordona foarte bine mainile, insa daca nu prepari corect cele doua ingrediente, nu vei avea rezultatul pe care il cauti. Un barista care doreste sa realizeze latte-art impecabil, trebuie, mai intai de toate, sa extraga un espresso in parametri si apoi sa prepare o crema de lapte texturata corespunzator, pentru a putea, mai apoi, sa deseneze cu ajutorul ei.

Unde ati calatorit/ unde ati calatori de dragul pasiunii pentru cafea?

Planificam o calatorie cu care sa incepem “Drumul cafelei”. Stim ca vom ajunge pe meleaguri africane, dar pana ce planul nu se contureaza mai bine, nu va pot dezvalui foarte multe detalii ? .

Pe ce drumuri v-a purtat cafeaua, in sens geografic si, totodata, in sens launtric, personal, initiatic?

Geografic, am calatorit spre targuri si competitii organizate de oameni ai cafelei, pentru oamenii cafelei. Launtric, pe mine personal, cafeaua m-a ajutat sa imi inteleg mai bine corpul si mintea. O cafea buna ma va energiza, pe cand o cafea de o calitate inferioara, ma va agita, atat fizic, cat si mental. In acest sens, cafeaua m-a ajutat sa ma ascult mai bine si sa ma inteleg. E un proces foarte interesant, pe care, daca ai rabdarea sa il analizezi si sa il intelegi, ajungi sa il iubesti.

Ce ati aflat, ce ati  invatat despre propria persoana, gratie boabelor de cafea?

Am aflat ceva ce poate surprinde la prima vedere, anume ca gustul dulce nu este preferatul meu. Am aflat ca nu am nevoie de cafea pentru a ma pune in miscare, ci de o minte sanatoasa si un corp odihnit, si dupa o pauza lunga de la cafea, de aproximativ 5 ani, am ajuns sa-mi inteleg si sa-mi ascult, mai cu atentie, corpul.

Sa revenim la cafeaua desavarsita de la incipitul dialogului nostru. In ce masura preparea unei cesti cu cafea gustoasa, aromata, imbietoare prin culoare, consistenta cremei, texturii ei, depinde de aparatura folosita? 

Cafeaua se desavarseste cu ajutorul omului care o prepara. Putem avea acces la aparatura de ultima generatie si la cafea extraordinara, dar sa nu stim sa o preparam si rezultatul sa nu fie cel dorit. Atentia pe care o acordam cafelei este cea care face diferenta. O cafea foarte buna se poate prepara si cu ajutorul clasicului ibric pe care, cu totii, il avem acasa. Atata vreme cat o preparam corect, modalitatea folosita nu mai ocupa primul loc.

Gyuri-397


Deseori, atunci cand desfacem un pachet de cafea, recent cumparat dintr-un supermarket, constatam cu uimire si dezamagire un miros persistent de cauciuc, continutul fiind lipsit de intensitatea si bogatia aromei adevarate a cafelei. Prezentati-ne si convingeti-ne, va rog, care sunt avantajele boabelor proaspete de cafea (rasnite recent sau chiar in ziua prepararii cafelei) versus cafeaua impachetata din rafturile magazinelor alimentare. 

Revin la comparatia cu mancarea, pe care am tot facut-o. Cum este cazul mancarii gatite, mereu cautam ceva proaspat, realizat din ingrediente de calitate, despre care sa cunoastem provenienta, ceva cald si gustos, abia finalizat de maestrul bucatar. Suntem dezamagiti atunci cand ajungem intr-un loc si constatam ca mancarea care ni se ofera este reincalzita, ori, ca in cele mai nedorite situatii, alterata. Cum ar fi oare sa alegem de buna voie, alimente gatite, afisate intr-un raft, despre care stim cu siguranta ca ne asteapta acolo de cateva saptamani sau de cateva luni? Ar fi ciudat, asa-i?
Evident ca noi vom cauta prospetimea si in cafea, asa cum este firesc, de altfel. Insa, nu avem suficiente informatii despre cafea, si, de cele mai multe ori, acceptam, fara sa clipim, ceea ce o reclama frumoasa ne va spune, fara sa ne documentam suplimentar. Apoi, noi chiar credem ca tot ceea ce exista in rafturile magazinelor reprezinta marfuri de calitate, chiar credem ca toti vendorii si toti furnizorii sunt bine intentionati, si pun la dispozitie doar produse proaspete. Chiar sa fie acesta scenariul, in cazul cafelei si a altor produse importate de la mii de kilometri distanta, lucrurile se schimba. De asemenea, noi trebuie sa avem in vedere ca exista un proces tehnologic foarte vast in spatele acestui produs ambalat, pe care il luam de pe raft si il asezam in cosul de cumparaturi.
O cafea ambalata deja, care sta pe rafturile unui magazin, are un parcurs fantastic de lung pana in ceasca noastra, pana la consumatorul final. Cafeaua (cea comercializata de multe brand-uri), trece prin multe etape, de pe plantatie pana la ambalare, multe dintre ele fiind violente, iar altele indelungate. Violente pentru ca, de cele mai multe ori, se recurge la recoltare mecanica,  ceea ce inseamna lovirea arborilor pentru a elibera ciresele de cafea, care sunt colectate aproape fara sortare, crude ori coapte, toate la un loc.  Un alt proces violent este acela al prajirii : atunci cand trebuie prajite cantitati foarte mari de cafea, intr-un timp scurt, se recurge la folosirea unor temperaturi foarte mari, si, apoi, la racirea fortata, rapida, cu azot, pentru a putea macina cafeaua aproape imediat si pentru a trece la ambalare. Din acest punct, cafeaua inca mai are drum lung de strabatut, prin diferite depozite, ale companiei mama, ori ale intermediarilor si a lanturilor de magazine, iar abia la finalul acestui traseu, pachetul de cafea cu care ne-am obisnuit, apare pe raft. Acolo va astepta cateva zile, sau cateva saptamani sau luni chiar, pana sa fie achizitionat si consumat. In tot timpul acesta, cafeaua, de buna sau mai putin buna calitate, macinata deja, si-a pierdut din aromele initiale. 
Recomandam intotdeauna cafeaua boabe, pastrata pe cat posibil in ambalajul original ori in borcan care se inchide ermetic. Daca nu avem posibilitatea sa o macinam acasa, vom solicita magazinului de unde achizitionam boabele, sa o rasneasca pentru noi, iar acasa ne vom asigura ca o depozitam intr-un recipient care se inchide etans, la umbra, ferit de umiditate. Asa cum este cazul multor alimente, si cafeaua se altereaza, treptat, daca intra in contact cu oxigenul din aer, e simpla explicatia.
Mai mult decat atat, recomandam consumul de cafea de specialitate. Aceasta cafea ne ofera detalii despre provenienta, modalitatea de procesare, despre tipul de prajire. Practic, putem afla tot ce ne intereseaza doar citind eticheta. Mai stim despre cafeaua de specialitate ca parcurge un drum mai scurt de pe plantatie pana la consumatorul final, tocmai pentru ca nu mai exista un numar atat de mare de intermediari prin mainile carora sa treaca.
Se aplica aceleasi reguli de depozitare. Si se savureaza cu aceeasi placere.

Care sunt activitatile care va inspira, reusind sa va bucure ochii, inima, mintea? 

Cand vine vorba despre cafea, gasesc fascinanta prajirea cafelei. Sa stai si s-o asculti, minute in sir.
Intalnirile cu oamenii cafelei sunt interesante si importante, uneori petrecand ore in sir discutand despre ceea ce ne uneste, despre cafea.
Daca este vorba despre alte activitati, imi place (ne place) sa calatorim, cu bicicletele cel mai mult. Plecam la explorat, in expeditie.

Gyuri-258


Gyuri-112


Interviul este realizat de Stefania Argeanu

Autor: Stefania Argeanu
Sursa text: Stefania Argeanu
Sursa foto: Scoala Moldoveneasca de Cafea din Iasi

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate