Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Deținuții evadează în lectură. O campanie susținută de Radio România Cultural
(Viață)
Radio Romania Cultural sustine proiectul Audioteca Seherezadei, initiat de Asociatia Culturala Vis-a-vis in cateva penitenciare din Romania, cu scopul de a duce cultura in locuri in care nimeni nu se gandeste la ea.
Incepand cu data de 17 iulie, in 10 penitenciare din Romania, in fiecare zi, detinutii vor asculta la statia radio cu circuit inchis fragmente din opere literare romanesti si universale, in lectura si interpretarea actritei si initiatoarei proiectului, Adriana Moca.
Astfel, peste 5.000 de persoane private de libertate din penitenciarele Aiud, Botosani, Bucuresti-Jilava, Bucuresti Rahova, Iasi, Codlea, Slobozia, Timisoara, Tulcea si Vaslui vor asculta fragmente din opere literare precum „Jurnalul fericirii”, „Cuvant impreuna despre rostirea romaneasca”, „De profundis”, „Stima de sine”, „Nautilus”, „Arta de a iubi”, „La tiganci”, „Romeo si Julieta”, acestea fiind doar cateva dintre cele 30 de titluri din care se vor difuza fragmente, in spatele gratiilor, in perioada iulie-decembrie 2017. 

Proiectul cultural Audioteca Seherezadei a pornit ca o campanie de promovare a culturii scrise, cu scopul de a oferi acces la cultura si persoanelor care provin din medii defavorizate, a spus initiatoarea acestui proiect, actrita Adriana Moca: Incercam sa aducem in spatii inchise valori morale si culturale inalte care ar putea sa contribuie la diminuarea tendintelor de infractionalitate ale persoanelor private de libertate. in acest sens, seherezada este un simbol al imblanzirii prin fictiune. Legenda spune ca povestile ei l-au vindecat de manie pe regele sahriar, oprind executiile fecioarelor condamnate la pieire. Am initiat acest proiect cu scopul de a incuraja lectura in general si sper ca va contribui la dobandirea unui capital minim de cultura si competente de exprimare, pe care condamnatul le poate folosi pentru a-si depasi conditia de cunoastere, cu beneficii ulterior, in libertate. 

Radio Romania Cultural nu este la prima implicare in proiecte social-culturale, care au ca scop educarea prin cultura, spune managerul postului, Radu Croitoru: Radio Romania Cultural este incantat sa sutina acest proiect prin intermediul caruia oamenii privati de libertate pot evada imaginar in fascinanta lume a cartilor, asa cum o facem adesea cu totii, inclusiv cei care nu ne aflam in situatia lor. Implicarea postului nostru in acest proiect continua, de fapt, seria programelor si demersurilor noastre de a promova cultura in mediile defavorizate, acolo unde cartile sau muzica pot pansa ranile societatii romanesti. Radu Croitoru, manager Radio Romania Cultural.

Acest tip de lectura, propus de Audioteca Seherezadei, faciliteaza accesul persoanelor private de libertate la un continut informational de calitate si ofera posibilitatea acestora, dar mai ales a persoanelor analfabete, de a avea un contact facil cu texte sau continuturi instructive, a spus comisar sef de penitenciare Ioana Morar, Director Directia Reintegrare Sociala. Pe langa noutatea si ineditul activitatii, lectura pasiva are beneficii asupra psihicului oamenilor, constituie prilej de introspectie, este sursa de discutii si prilej de socializare si, nu in ultimul rand, o invitatie la lectura. Este de datoria institutiei penitenciare sa colaboreze cu comunitatea si sa incurajeze initiativele care contribuie la educarea persoanelor aflate in detentie. Imbunatatirea calitatii acestor demersuri poate fi doar rezultatul unui efort cumulativ, in care latura institutionala sa isi gaseasca oglindirea in empatia societatii, a mai subliniat Ioana Morar, Director Directia Reintegrare Sociala. 

Proiectul cultural Audioteca Seherezadei va continua in aceasta toamna in mai multe scoli si licee din tara cu scopul de a promova cultura scrisa si de a converti la lectura noi publicuri. Proiectul isi propune sa provoace publicul tanar reticent fata de lectura, sa deprinda gustul cititului.
Proiectul Audioteca Seherezadei este initiat de Asociatia Culturala Vis-a-Vis si cofinantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).  
Mai multe detalii gasiti pe www.audiotecaseherezadei.ro 

Vizual Audioteca Seherezadei


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate