La evenimentul gazduit de ICR au participat domnul Ani Matei, secretar general Comisia Nationala a Romanei pentru UNESCO, doamna Liliana Turoiu, presedintele Institutului Cultural Roman, doamna Monica Gheorghita, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, E.S. doamna Michèle Ramis, ambasador al Republicii Franceze in Romania, doamna Maria-Ekaterini Papachristopoulou-Tzitzikosta, presedintele Comisiei Nationale a Republicii Elene pentru UNESCO, Monaliza Cirstea, secretar general - Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati din cadrul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, doamna Daniela Popescu, coordonatorul de proiect al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.
Au mai fost prezenti, E. S. domnul Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Jelena Cukic, ministru consilier al Ambasadei Serbiei, Andreja Horvath, insarcinat cu afaceri ad interim al Ambasadei Sloveniei, alti membri ai corpului diplomatic, numeroase personalitati artistice si culturale.
In deschiderea evenimentului, doamna Liliana Turoiu, presedintele Institutului Cultural Roman a subliniat: „Cultura si violenta nu au nimic in comun. Nu se plac. Se resping. Si totusi, despre asta vorbim. Pentru ca violenta exista, faptele si cifrele o atesta, din pacate, si noua ne trebuie solutii la aceasta problema. Prima conditie este identificarea problemei, apoi definirea si constientizarea ei in mediile cele mai diverse. Da, mass-media este de ajutor, da – liderii de opinie vor fi mereu alaturi de cauze de acest tip, si mai ales da – cultura trebuie sa fie o punte prin care violenta sa fie inlocuita de frumos, discriminarea sa lase locul colaborarii. Ar putea sa para o simpla fantezie, dar la ICR aceasta este, in fiecare zi, o realitate palpabila”.
In alocutiunea sa, domnul Ani Matei, Secretar General al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, a punctat ca „Evenimentul se inscrie in preocuparile actuale ale UNESCO. Sintagma de „academie” doreste sa confere acestui eveniment atributele de perenitate, de continuitate si consecventa pentru promovarea luptei globale impotriva xenofobiei, extremismului si violentei fata de femei in general si fata de femeile tinere in special. Un asemenea obiectiv isi are radacini in actiuni ale UNESCO care dateaza de mai multe decenii.”
Secretarul de stat in Ministerul Afacerior Externe pentru afaceri bilaterale globale, doamna Monica Gheorghita s-a referit in timpul alocutiunii sale la tematica Academiei UNESCO din perspectiva obiectivelor pentru dezvoltare durabila adoptate la nivelul ONU si a desemnarii anului 2017, la nivel UE, ca an dedicat eliminarii violentei indreptate impotriva femeilor, subliniind importanta educatiei ca mijloc de promovare a unei culturi a pacii, tolerantei si diversitatii si ca instrument de promovare a drepturilor omului si egalitatii de gen.
E. S. doamna Michèle Ramis, ambasadoarea Republicii Franceze in Romania, a evidentiat ca este foarte bucuroasa sa participe la deschiderea Academiei UNESCO a Tinerelor Femei. „Lupta impotriva extremismului, a xenofobiei si a agresiunii e o tema esentiala a luptei pentru egalitatea femeilor, fiind prioritara in societatea de azi si o tema relativ noua. In ultimii ani, s-au facut progrese pentru drepturile civice, profesionale, sexuale ale femeilor. Din punct de vedere juridic, se poate spune ca femeile sunt egale barbatilor, dar exista un decalaj in transpunerea in practica a acestei legi. in continuare, ambasadoarea Republicii Franceze a subliniat ca tara sa lupta, alaturi de UNESCO, pentru combaterea violentei domestice si pentru implementarea drepturilor femeii, subliniind ca acestea sunt obiective primordiale. „Franta este foarte angajata in combaterea violentei. Nu trebuie sa incurajam atitudinile agresive din jurul nostru“.
Doamna Maria-Ekaterini Papachristopoulou-Tzitzikosta, presedintele Comisiei Nationale a Republicii Elene pentru UNESCO, a relevat importanta temei propuse in cadrul Academiei, subliniind colaborarea permanenta dintre Comisia Natioanala a Romaniei pentru UNESCO si Comisia Nationala a Republicii Elene pentru UNESCO, in implementarea si promovarea prin toate mijloacele a rolului tinerei femei intr-o lume bazata pe egalitate.
La randul sau, doamna Monaliza Cirstea, secretar general - Agentia Nationala pentru Egalitatea de sanse intre Femei si Barbati din cadrul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, a subliniat in discursul sau:
„Miscarile sociale din ultimii ani impun o reorientare imperios necesara catre intarirea respectului fata de drepturile omului si libertatile fundamentale si, in mod special, a garantiilor privind aplicarea si respectarea acestora, ca baza a oricarei societati democratice. Totodata apreciem ca acest proiect poate reprezenta o platform de dialog si solidaritate intre tinerele femei cu efecte benefice in ceea ce priveste imbunatatirea statutului social al femeilor din Romania“.
Doamna Daniela Popescu, coordonatorul proiectului din partea Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO si moderatorul evenimentului a prezentat cateva date statistice ingrijoratoare privind discrepantele dintre femei si barbati in societate. „In lumea contemporana, problematica discriminarii de gen, alaturi de repercusiunile acesteia resimtite in special la nivelul tinerilor, sunt considerate prioritati globale. Din acest motiv, in luna septembrie a anului 2015, Organizatia Natiunile Unite a adoptat un set de obiective pentru anul 2030 cu scopul de a pune capat diferentelor sociale, si a asigura prosperitatea si evoluarea intregii natiuni, ca parte a unei noi agende de dezvoltare durabila. Egalitatea de gen a devenit al cincilea obiectiv de dezvoltare durabila. In acest context, Academia UNESCO a Tinerelor Femei intentioneaza sa fie un manifest de durata care sa contribuie la consolidarea rolului femeii intr-o lume dreapta in care trebuie construit conceptul de egalitate de gen“.
Toti invitatii participanti la eveniment au apreciat lucrarile de design contemporan expuse de artista Carmen Emanuela Popa. Expozitia 56 Route, care va ramane deschisa pana pe 8 septembrie 2017 la sediul ICR, se constituie intr-un un manifest feminist, care denunta agresiunea sub cele mai diverse forme, intoleranta si violarea intimitatii afective.
.
|