Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 noiembrie 2019
1819 • Se naste George Eliot, scriitoare britanica (d. 1880)
1869 • Se naset André Gide, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel în 1947 (d. 1951)
1869 • S-au deschis cursurile Facultatii de Medicina din Bucuresti
1877 • Se naste Endre Ady, considerat cel mai mare poet maghiar al secolului al XX-lea (d. 1919)
1913 • A fost inaugurata cladirea Teatrului "Mr. Gh. Pastia" din Focsani
1931 • Se deschide pentru public Muzeul de Istorie a Bucurestiului, în Casa Moruzi din Calea Victoriei 117
Recomandări
La Beyrouth, forțele francofone se unesc în fața provocării calității în învățământul superior și cercetare
(Viață)
Colocviul anual al Agentiei Universitare a Francofoniei (AUF) a avut loc la Beyrouth (Liban), in perioada 7-8 noiembrie 2017, pe tema calitatii in invatamantul superior si cercetare, avand ca obiectiv sa asigure convergenta fortelor francofone in acest domeniu. Obiectiv atins: agentiile care se ocupa de calitate au adoptat Declaratia de la Beyrouth privind intarirea retelei FRAQ-SUP a agentiilor francofone de asigurare a calitatii, intr-un spirit de solidaritate activa.
AUF s-a angajat sa contribuie la dezvoltarea acestei retele si sa sprijine universitatile pentru punerea in practica a demersului calitatii, recunoscuta drept caracteristica majora a Noului Spatiu Universitar Francofon.

Pe parcursul celor doua zile, actorii francofoni ai evaluarii, ai acreditarii si ai asigurarii calitatii, respectiv universitatile, agentiile si ministrii veniti de pe toate continentele lumii si reprezentand diversitatea spatiului francofon, au expus concluziile trase din experientele acumulate in francofonia universitara. Au amintit ca demersul calitatii are sens doar daca permite invatamantului superior sa amelioreze calitatea serviciului oferit, in special studentilor si, implicit, sa contribuie intr-o mai buna masura la dezvoltarea locala si globala a societatii. Au subliniat si faptul ca este mai important drumul parcurs spre calitate decat conformarea la norme. Astfel, au amintit si importanta contextualizarii demersului. Identificand convergentele posibile, au conturat noi piste de cooperare si au lansat o noua dinamica care sa imbine solidaritatea activa si realismul, valorizand diversitatea care reprezinta forta francofoniei.

O imbinare a fortelor francofone

Adoptand Declaratia de la Beyrouth, agentiile francofone reprezentate isi exprima dorinta de a intari reteaua francofona a agentiilor de asigurare a calitatii, de evaluare si acreditare Fraq-Sup, adresandu-se agentiilor din tarile membre ale Francofoniei, pentru a contribui la dezvoltarea actiunilor comune.

Acestea din urma favorizeaza dezvoltarea culturii asigurarii calitatii, schimbul de experienta si de bune practici, de mijloace, metode si informatii si contribuie la crearea si dezvoltarea de instrumente de asigurare a calitatii externe in tarile francofone.

AUF se angajeaza pentru o veritabila dinamica a calitatii

Avand in vedere rolul sau de organism aflat in serviciul membrilor sai, AUF va sprijini agentiile sa structureze si sa dezvolte reteaua francofona Fraq-Sup.

La cererea membrilor sai, Agentia se angajeaza sa intareasca rolul institutiilor in aceste procese, sprijinindu-le, sensibilizandu-i pe decidentii politici cu privire la necesitatea proceselor de asigurare a calitatii si punand in practica un nou instrument de sprijin pentru guvernanta, prin Noul Spatiu Universitar Francofon.

Prin aceste initiative, institutiile participante pun astfel calitatea in centrul demersului lor si urmaresc construirea, in cadrul spatiului global al invatamantului superior, a unei alternative francofone care sa raspunda nevoilor, sa fie eficienta pe termen lung si sa fie vizibila pe plan international.

«Organizand acest colocviu la Beyrouth, Agentia universitara a Francofoniei a avut initiativa de a reuni actorii francofoni de referinta in domeniul asigurarii calitatii, cu scopul de a asigura o convergenta care va oferi spatiului universitar francofon instrumente puternice, care sa ii permita sa raspunda provocarii legate de asigurarea calitatii formarii, cercetarii si guvernantei si sa ofere, in acest domeniu, o alternativa francofona vizibila si recunoscuta pe plan international.» precizeaza Jean-Paul de Gaudemar, rectorul AUF.

Agentia universitara a Francofoniei este o asociatie mondiala de universitati francofone creata in 1961.  Reuneste  aproape 850 de institutii membre de pe cinci continente din peste 100 de tari. Este, totodata, si operatorul specializat al Francofoniei pentru invatamantul superior si cercetare. AUF are ca misiune sa promoveze francofonia universitara dinamica implicata in dezvoltarea economica si sociala a societatilor. Pentru a realiza actiunile sale, AUF dezvolta parteneriate cu diferite organizatii (UNESCO, UE, ONG, intreprinderi din sectorul privat...).

Pentru mai multe informatii: www.auf.org

Francofonia universitara in fata provocarii calitatii: catre o convergentaa fortelor

Declaratie comuna


Noi, reprezentantii agentiilor nationale francofone de evaluare, de acreditare si de asigurare a calitatii in invatamantul superior si cercetare, reuniti la Beyrouth, in Liban, la initiativa Agentiei universitare a Francofoniei, cu ocazia colocviului anual «Francofonia universitara in fata provocarii calitatii: catre o convergenta a fortelor»:

Salutam organizarea acestui colocviu, care a permis o mai buna cunoastere reciproca a diferitilor operatori francofoni ai asigurarii calitatii, de evaluare si acreditare in invatamantul superior si cercetare si care a pus bazele unor viitoare colaborari intre acestia.

• Multumim autoritatilor libaneze pentru ca au permis organizarea acestui colocviu in conditii excelente.

• Ne bucuram de prezenta reprezentantilor institutiilor francofoniei universitare si a altor actori interesati de tematica.

• Recunoastem necesitatea francofoniei universitare de a dispune de mijloacele necesare promovarii calitatii invatamantului, a cercetarii si a guvernantei institutiilor membre, dar si de o expertiza si  de o capacitate internationala de interventie a actorilor francofoni ai asigurarii calitatii, ai evaluarii si ai acreditarii.

• Amintim necesitatea complementaritatii demersurilor asigurarii calitatii interne (AQI) si externe (AQE), precum si importanta bunei lor articulari, astfel incat sa contribuie la ameliorarea continua a programelor, a pilotarii si a managementului institutiilor de invatamant superior si de cercetare.

• Evidentiem faptul ca asigurarea calitatii externe (AQE) permite o mai buna distinctie, analiza si dezvoltare a legaturilor dintre strategiile institutiilor de invatamant superior si problematicile importante la nivel national, regional si international.

• Valorizam diversitatea unitatii dintre asigurarea calitatii interne si externe in cadrul francofoniei universitare, ca o valoare adaugata adusa expertizei colective.

• Dorim sa intarim reteaua francofona de asigurare a calitatii, de evaluare si de acreditare Fraq-Sup, oferindu-i o deschidere spre agentiile tarilor membre ale francofoniei, pentru a contribui la dezvoltarea actiunilor comune precum:

* Dezvoltarea unei culturi a asigurarii calitatii, a evaluarii si a acreditarii in invatamantul superior;
* Favorizarea unei armonizari a proceselor de evaluare si de acreditare a agentiilor de asigurare a calitatii din tarile membre ale francofoniei, pentru a facilita cooperarea in beneficiul institutiilor de invatamant superior si al studentilor lor;
* Favorizarea schimbului de experti si de bune practici intre agentii;
* Facilitarea schimbului de informatii, in special prin crearea unei platforme francofone si a unei baze de date a expertilor de evaluare institutionala si a programelor;
* Sprijinirea, intr-un spirit de solidaritate si de schimb, crearii si intaririi dispozitivelor de asigurare a calitatii, de evaluare si de acreditare in tarile francofone;
* Oferirea, prin intermediul acestei cooperari, a raspunsului la intrebarile legate de asigurarea calitatii, de evaluare si de acreditare provenite din partea institutiilor sau a tarilor francofone;
* Organizarea de colocvii, reuniuni, ateliere de lucru pe tematici legate de asigurarea calitatii, de evaluare si de acreditare;
* Posibilitatea organizarii formarilor tinand cont de optiunile, procesele si instrumentele de asigurare a calitatii interne si externe;
* Incurajarea tuturor initiativelor care permit intarirea retelei Fraq-Sup, ameliorarea vizibilitatii si a capacitatii sale de interventie la nivel international.

• Ne bucuram de prezenta si de sustinerea oferita de catre Agentia universitara a Francofoniei acestui demers de mobilizare a fortelor francofone de asigurare a calitatii, de evaluare si de acreditare in invatamantul superior si cercetare;

• Invitam si alti parteneri abilitati in domeniul asigurarii calitatii, al evaluarii si al acreditarii sa se alature retelei, in vederea realizarii acestor actiuni.

Semnat la Beyrouth, 8 noiembrie 2017

Agentiile nationale reprezentate:

Autoritatea nationala a asigurarii calitatii si a acreditarii in educatie (NAQAEE) – Egipt
Comisia titlurilor de inginer (CTI) - Franta
Inaltul consiliu de evaluare a cercetarii si a invatamantului superior (HCERES) - Franta
Agentia nationala de evaluare si asigurare a calitatii invatamantului superior si a cercetarii stiintifice (ANEAQ) – Maroc
Agentia romana de asigurare a calitatii in invatamantul superior (ARACIS) – Romania
Autoritatea nationala de asigurare a calitatii in invatamantul superior (ANAQ SUP) – Senegal
Agentia elvetiana de acreditare si de asigurare a calitatii (AAQ) - Elvetia
Instanta nationala a evaluarii, a asigurarii calitatii si a acreditarii (IEAQA) - Tunisia

logo_AUF_RVB


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate