Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 aprilie 2024
Recomandări
Albastru Atemporal. Culoarea Anului 2018 în România
(Arte vizuale)
• 9 dintre cei mai activi si talentati arhitecti si designeri din Romania au participat la proiectul Culoarea Anului 2018 in Romania;
• 4 culori concept la care s-a lucrat 6 luni au intrat in competitie.
• Peste 1100 romani pasionati de design si arhitectura au votat Culoarea Anului 2018 in Romania.
Policolor S.A., producator roman de lacuri si vopsele, a demarat in primavara acestui an proiectul Culoarea Anului in Romania, actiune finalizata astazi prin voturile a peste 1000 de romani. Alegerea Culorii Anului in Romania – 2018 este Albastru Atemporal.

Creativii care au participat cu proiectele de culori – concept la Culoarea Anului 2018 sunt 9 dintre cei mai activi, talentati si consecventi arhitecti si designeri ai momentului din Romania. Calitatea si vizibilitatea lor, dar si implicarea directa pe care au avut-o in actiuni din aria industriilor creative au fost criteriile de care s-a tinut cont atunci cand au fost invitati sa participe la initiativa de selectie a Culorii Anului in Romania.

Au fost patru propuneri supuse la vot – Nude, Culoarea Responsabilitatii, Albastru Occident si Albastru Atemporal; prin ele autorii au adus propria viziune despre ceea ce poate fi culoarea definitorie pentru tara noastra in 2018, tinand cont de specificul cultural, istoric si personalitatea comunitatii locale.

Echipele care le-au adus in prim-plan si au gandit conceptele ce stau in spatele lor sunt formate din Maria Burachu, designer de obiect si Martine Claessens, designer de interior, Andrei Butusina, arhitect si Eliza Yokina, arhitect, arhitectii Eduard Baicu, Ionut Mandriscanu si Irina Neacsu arhitect, designer de interior si de obiect, Hamid Nicola Katrib, arhitect si designer de interior si Noha Nicolescu, designer de bijuterie si arhitect.

Echipa creativi Culoarea Anului 2018 Romania

Echipa creativi Culoarea Anului 2018 Romania


In fiecare an, in toata lumea, producatori mondiali de vopsea, alaturi de designerii din departamentele de creatie anunta culorile anului in lume. Noi am lansat provocarea in Romania catre profesionistii din domeniu pentru a da spatiu de manifestare creativilor locali in incercarea de a seta trenduri originale, mai apropiate acestui spatiu social si cultural. Ne dorim sa transformam acest proiect pentru Romania creativa intr-unul anual, la care sa se alature si alte domenii care pun accent pe culoare, bun gust si seteaza trenduri, de la arhitecti si designeri de interior si de obiect - segment profesional care s-a implicat inca din acest an - la regizori si scenografi, producatori de mobilier, de decoratiuni si creatori de moda” declara Camelia Dragomirescu, director de marketing Policolor Romania.

Camelia Dragomirescu, director marketing Policolor

Camelia Dragomirescu


Timp de o luna, cele patru propuneri de culori au fost prezentate succesiv in mediul online publicului larg, iar alte doua saptamani au fost expuse pe platforma Designist.ro dedicata designerilor, arhitectilor si pasionatilor de home & deco si au fost supuse votului. In total, 1.109 romani si-au exprimat preferinta pentru una dintre cele patru culori, iar cele mai multe voturi, 39,22%, au fost pentru Albastru Atemporal. Celelalte voturi au fost impartite astfel: 24,52% pentru Nude, 20,46% pentru Culoarea Responsabilitatii si 15,68% pentru Albastru Occident.

“Am cautat o frecventa pe care a vibrat continuu spiritul romanesc. Am regasit-o materializata in traditie, de-a lungul timpului, in culoarea albastra, si am denumit-o “Albastru Atemporal”. In arta populara romaneasca, albastrul este considerat, cel mai adesea, simbol al spiritualitatii. Se asociaza cu adevarul, inspiratia, creativitatea, linistea, introspectia si contemplarea”, explica echipa Hamid Nicola Katrib si Noha Nicolescu ce a stat in spatele alegerii conceptului care a devenit Culoarea Anului 2018 in Romania.

Culorile-concept participante din care a fost aleasa Culoarea Anului 2018 in Romania:

Nude, echipa Martine Claessens si Maria Burachu

Inspiratia a venit din dragostea pentru culoare si pentru traditia romaneasca a mestesugului si a condus la o propunere care exprima onestitate, maiestrie si respect: Nude. Cele doua designerite sustin ca un trend nu trebuie sa se limiteze la granitele unei tari ca sa ii fie reprezentativ, ci poate fi o punte care sa uneasca atat membrii aceleiasi comunitati, cat si comunitati diferite.

Culoarea Responsabilitatii, echipa Eliza Yokina si Andrei Butusina
Spiritul civic participativ al romanilor are un discurs din ce in ce mai transant si o influenta tot mai mare asupra societatii. Echipa a pornit de la aceasta realitate, de la sperantele pentru viitor si de la curajul de a gasi unitatea, si au ajuns la un concept care le-a inglobat pe toate: Culoarea Responsabilitatii, compusa din albastru si nuante de galben-auriu.

Albastru Occident, echipa Eduard Baicu, Ionut Mandriscanu si Irina Neacsu
De la influentele si culturile care se intrepatrund in spatiul national si genereaza un amestec inedit si paradoxal, a aparut si cea de-a treia propunere a proiectului: Albastru Occident. Cei trei arhitecti au explicat ca vad Romania ca pe “o intersectie de influente si culturi care a generat un amestec paradoxal. Experimentam extremele, ne insusim contrastele, insa ne-am dorit mereu un context evoluat, asezat si matur. De aceea aspiram catre Occident”.

Albastru Atemporal, echipa Noha Nicolescu si Hamid Nikola Katrib
In arta populara romaneasca, albastrul este considerat, cel mai adesea, simbol al spiritualitatii. Se asociaza cu adevarul, inspiratia, creativitatea, linistea, introspectia si contemplarea. Lipsit de materialitate in sine, albastrul are potentialul de a transforma realul in imaginar. Am cautat o frecventa pe care a vibrat continuu, de-a lungul timpului, spiritul romanesc. Am regasit-o materializata in traditie, de-a lungul timpului, in culoarea albastra, si am denumit-o Albastru Atemporal.
Pentru ca toate cele patru propuneri pentru Culoarea Anului 2018 au venit ca rezultat al unor dezbateri si workshopuri comune, toate nuantele aduse in atentie pot fi considerate complementare in 2018.

moodboarduri finale


Policolor, producator de lacuri si vopsele cu traditie in Romania, ofera in prezent solutii si produse structurate in patru categorii: Policolor Arhitectural (solutii pentru decorarea si finisarea casei), DEKO Professional (sisteme profesionale pentru constructii, amenajari si sisteme complete de termoizolatie), Policolor Automotive (sisteme complete pentru refinisarea autovehiculelor) si Policolor Industry (produse destinate acoperirilor industriale cu arie larga de aplicabilitati).
Produsele Policolor sunt prezente in peste 3.000 de  magazine de retail traditional, in marile retele de bricolaj din Romania si in peste 1.000 de service-uri din tara. La nivel national, Policolor are zece magazine proprii.
Grupul Policolor – Orgachim opereaza doua mari unitati de productie: Policolor Romania si Orgachim Bulgaria si este liderul regional in domeniul tehnologiei vopselelor si lacurilor in zona Sud-Est Europeana.
Mai multe informatii pe: www.policolor.ro

Echipele de creatie care au propus culorile in baza carora a fost votata Culoarea Anului 2018 in Romania


Creativii care au participat cu proiectele de culori – concept la Culoarea Anului 2018 sunt 9 dintre cei mai activi, talentati si consecventi arhitecti si designeri ai momentului din Romania. Calitatea si vizibilitatea lor, dar si implicarea directa pe care acestia au avut-o in actiuni din aria industriilor creative au fost criteriile de care s-a tinut cont atunci cand au fost invitati sa participe la initiativa de selectie a Culorii Anului 2018 in Romania.

Designerii Martine Claessens si Maria Burachu - NUDE

Martine Claessens
(designer de interior) a absolvit faimoasa Royal Academy of Fine Arts din Belgia (Antwerp), a lucrat ca fashion designer in Italia, iar apoi s-a specializat in design interior. Artele Frumoase si experienta ca designer de moda s-au conturat in acest “flair for the beauty of living”, cum il numeste ea, o marca a interioarelor pe care le semneaza. Astazi este designerul La Maison si traieste si lucreaza in Romania de mai bine de 12 ani. In portofoliul ei se gasesc peste 40 de proiecte rezidentiale care se impun prin armonie, echilibru, subtilitate, confort si o tusa artistica, aparent nestudiata, care transforma fiecare detaliu intr-un exercitiu de rafinament.

“Am fost atrasa in proiect de dragostea pentru culoare si pentru traditia romaneasca. Traiesc si lucrez in Romania de 12 ani si simt ca cei mai multi dintre oamenii de aici au pierdut legatura cu trecutul lor, asa ca trebuie sa ne intoarcem la radacini, sa descoperim unde a inceput totul. In plus, culoarea este o unealta puternica in designul interior, care poate influenta perceptia asupra unei camere si poate imbunatati starea celor care o privesc”,

spune Martine Claessens.

Maria Burachu
(designer de obiect) a absolvit Universitatea de Arte din Bucuresti, sectia Fotografie. Pasiunea pentru materialele naturale, pentru frumusetea lemnului si valentele sale estetice a condus-o spre Woodish, un brand prin care, de cativa ani, creeaza obiecte slefuite din lemn, fie ele accesorii pentru citit, jurnale, casute sau coastere.

“Este o provocare personala sa aprofundez o culoare si sa ii ofer un context in care sa se poata exprima. Pe langa faptul ca proiectul are un rol inspirational si educativ, cred ca poate oferi si solutii: o gama mai buna de culori ce poate fi gasita la producatori, noi variante de culoare studiate, care devin relevante si pot genera noi trenduri”,

ne-a spus Maria Burachu.

Arhitectii Eliza Yokina si Andrei Butusina - Culoarea Responsabilitatii

Eliza Yokina
(architect) este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati arhitecti din Romania. Eliza este unul dintre cei 8 parteneri care au creat biroul de arhitectura Cumulus, in urma fuziunii SYAA, PZP, ARXTUDIO si este membru fondator al biroului SYAA si al Asociatiei De-a Arhitectura. In 2014, a castigat Anuala de Arhitectura Bucuresti, sectiunea Design de obiect, cu proiectul 11 Case, iar in 2015, sectiunea Reabilitare si Transformare cu proiectul Simbio. De asemenea, Eliza este castigatoarea a doua grand prix-uri: la Anuala de Arhitectura Bucuresti 2008, sectiunea apartament de vacanta, si la Gala Industriei de Publishing din 2012, cu proiectul Vise despre case – carte de povesti pentru parinti si copii.

“M-a motivat ideea proiectului in sine, mi s-a parut de bun augur sa putem vorbi despre culoare intr-o tara in care griul se amesteca fara o reteta cu alte culori si rezultatele sunt tot timpul surprinzatoare. Iar demersul Policolor trebuie incurajat tocmai pentru ca deschide o perspectiva neobisnuita asupra problematicii culorii”, ne-a spus Eliza.


Andrei Butusina este arhitect si cofondator impreuna cu arh. Catalin Sandu a studioului de arhitectura si design CRAFTR. Proiectele lor au ca numitor comun eficienta in spatii compacte si cum sa obtii mai mult cu mijloace relativ reduse. Se concentreaza pe design sustenabil si atemporal si pe incorporarea tehnologiei in piesele pe care le propun. Pe langa activitatea de la CRAFTR, Andrei colaboreaza si cu LifeEdited, o companie de consultanta in design din New York.

“De cele mai multe ori nu realizam cat de mult conteaza cromatica in mediul in care traim, iar daca influentam oamenii cu aceast proiect in alegerea unor culori complementare, cred ca este un demers binevenit. Apreciez ca Policolor si-a asumat sustinerea unui proiect prin care incearca sa educe si sa inspire”,

ne-a spus Andrei.


Arhitectii Phenomena Laboratory si designerul Irina Neacsu - Albastru Occident

Arhitectii Phenomena Laboratory – Eduard Baicu si Ion Mandriscanu
Arh. Eduard Baicu este fondatorul biroului de arhitectura si design Phenomena Laboratory, organizatie care isi propune sa creeze piese si amenajari care sa dea forma, culoare si functionalitate nevoilor utilizatorilor. Dedicat studiilor geometriei spatiului si scenografiei designului interior, Eduard experimenteaza continuu cu tehnici noi care modeleaza o creativitate careia nu ii e teama sa isi asume riscuri de design.
Ion Mandriscanu este responsabil cu divizia de branding a echipei Phenomena Laboratory. Timp de 5 ani a fost asistent universitar in cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” din Bucuresti, iar in prezent coordoneaza si directiile conceptuale in cadrul URBISON – Design & Technology, un proiect nou in sfera design-ului si mobilierului urban.
Irina Neacsu (architect, designer de interior, designer de obiect) pune mare accent pe latura artistica a designului, fie ca e vorba despre amenajari interioare, de piese de mobilier restaurate, decoratiuni sau chiar ilustratii pentru carti. Recent, Irina a deschis un atelier si in Brasov, unde poti participa la cursuri de pictura – toate cu o componenta botanica, una dintre pasiunile ei.

“Romania a fost dintotdeauna si inca este tara contrastelor, din cauza (sau datorita) contextului cultural, social, politic si geografic. O intersectie de influente si culturi a generat un amestec unic si paradoxal. Aici coexista optimismul si pesimismul, abundenta si austeritatea, spiritul ludic si pragmatismul, fundamentul balcanic si aspiratiile occidentale. Experimentam extremele, ne insusim contrastele, insa ne-am dorit mereu un context evoluat, asezat si matur. De aceea aspiram catre occident. De aceea suntem acum parte integranta din Uniunea Europeana, la 100 de ani de la Marea Unire din 1918”,

ne-au spus membrii echipei.

Designerul Noha Nicolescu si arhitectul si designerul Hamid Nikola Katrib - Albastru Atemporal

Noha Nicolescu
(designer de interior si de obiect) a studiat Universitatea de Arhitectura si Urbanism din Bucuresti si a lucrat o lunga perioada in design interior. Pasiunea pentru grafica, fotografie si poezie a convins-o treptat sa inceapa sa “proiecteze” la o scara mai mica si sa experimenteze cu noi forme de expresie. Asa a inceput povestea Nohai cu bijuteria – “o forma uimitoare de a ma exprima. imi place mult sa lucrez la aceasta scara, sa simt materialele si textura lor. Rezultatul acestui proces surprinzator este o cale de a comunica cu ceilalti. Nu incep cu un concept complet sau cu un desen, pornesc mai degraba de la un sentiment sau o senzatie”, ne-a povestit ea.

In Romania, la momentul actual, in designul interior predomina tonurile asociate naturii, de la verdele crud, la albastru denim, de la violet la griuri pastelate. A fost o tranzitie fireasca spre proiectul nostru “Albastru Atemporal”. Propunem combinatii cat mai naturale de verde si albastru, cu accente puternice care se potrivesc foarte bine cu texturile din lemn si, de asemenea, tonuri de contrast pentru ambiente interesante, care sa inspire ordine si un spatiu mai amplu”,

ne-a explicat Noha.


Hamid Nicola Katrib (architect si designer de interior) s-a nascut la Bacau, a absolvit “Academie Libanaise des Beaux-Arts” din Beirut si in primii ani de cariera a semnat proiecte de amenajare in Arabia Saudita, Iordania si Qatar. In 2007 s-a intors in Romania si a deschis biroul de arhitectura si design interior Crea Decoration. Astazi, a adunat in portofoliu proiecte de amenajare pentru apartamente de lux, cazinouri, pensiuni, case de vacanta, restaurante si magazine, toate cu o componenta importanta de eleganta excentrica si decoruri scenografice, influentate de pasiunea lui Hamid pentru pictura.

Am cautat o frecventa pe care a vibrat continuu, de-a lungul timpului, spiritul romanesc. Am regasit-o materializata in traditie, de-a lungul timpului, in culoarea albastra, si am denumit-o “Albastru Atemporal”. In arta populara romaneasca, albastrul este considerat, cel mai adesea, simbol al spiritualitatii. Se asociaza cu adevarul, inspiratia, creativitatea, linistea, introspectia si contemplarea. Lipsit de materialitate in sine, albastrul are potentialul de a transforma realul in imaginar, spune Hamid.


Albastru Atemporal

Albastru Atemporal


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate