Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 decembrie 2024
Recomandări
La Muzeul Național al Banatului din Timișoara a avut loc vernisajul expoziției internaționale „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei”
(Arte vizuale)
Intr-un cadru deosebit, vineri, 10 noiembrie 2017, de la ora 18.00 a avut loc vernisajul expozitiei internationale „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei”, prezentata in premiera nationala la Muzeul National al Banatului din Timisoara.
Concretizat intr-un eveniment cultural de inalta tinuta, vernisajul expozitiei gazduit de Muzeul National al Banatului din Timisoara, s-a bucurat de un concept de prezentare unic in Timisoara. Acesta insumeaza o serie de idei si elemente atractive, aplicate in beneficiul vizitatorilor, pornind de la realizarea unui plan de desfasurare inedit, un traseu de vizitare de tip labirint, elemente de decor personalizate, vitrine pentru expunerea obiectelor de colectie, in acord cu tematica impresionanta a expozitiei in sine.    

La vernisajul expozitiei, alaturi de invitati de marca, au participat numeroase personalitati din domeniu, cum sunt: Dr. Alexandru Szentmiklosi - seful sectiei de Arheologie din cadrul Muzeului Banatului Timisoara, dl. Adrian Negoita – Consilier Cultural al Presedintelui Consiliului Judetean Timis, dl. Ralh Krautkramer din partea Consiliului Germaniei la Timisoara, Dr. Marion Bertrand - Director adjunct al Muzeului de Pre si Proto-Istorie din Berlin, d-na Lidija Milašinovic, directorul Muzeului National din Kikinda, Dr. Adrian Ardet, Directorul Muzeului Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita Caransebes, domnul Claudiu Ilas – Director al Muzeului National al Banatului, si multi altii. La deschidere au participat si specialisti de la Institutul de Arheologie din Belgrad, arheologi de la Römisch-Germanische Kommission din Germania, colegi de la muzeele din Serbia, Resita, si Caransebes precum si personalitati ale vietii culturale timisorene.

Prezentarea expozitiei a fost deschisa de dl. Ralf Krautkrämer, consulul Republicii Federale Germania la Timisoara. Discursurile de prezentare a expozitiei, sustinute de Dr. Marion Bertrand, dl. Adrian Negoita, dl. Claudiu Ilas si Dr. Alexandru Szentmiklosi, au fost punctate de o muzica ambientala sustinuta de un cvartet de la Filarmonica „Banatul” din Timisoara.

Prezentarea expozitiei i-a purtat pe toti cei prezenti intr-o incursiune interesanta atat prin viata si cariera marelui arheolog Heinrich Schliemann cat si prin lumea fascinanta a poemelor homerice. Sub privirile invitatilor, dl. Florin Voica, presedintele Asociatiei Somelierilor din Romania, a tinut o lectie de istorie deosebita privind degustarea de vinuri, iar renumita creatoare de moda Eli Laslean, a readus in prezent frumusetea creatiilor vestimentare in Grecia preistorica.

Expozitia, cuprinsa in ”Proiectul minimal al evenimentelor culturale 2017”, reprezinta o colaborare cu Muzeul de Pre- si Protoistorie din Berlin si aduce in prim plan viata si cariera marelui arheolog Heinrich Schliemann (1822-1890). Expozitia se adreseaza publicului larg si are ca obiectiv prezentarea unei personalitati de marca a arheologiei, care prin dedicatia lui a contribuit masiv atat la fundamentarea metodelor de cercetare, cat si la prezentarea rezultatelor acestora tuturor iubitorilor de istorie. Alaturi de obiecte si manuscrise personale ale celebrului descoperitor german, expozitia internationala „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei” aduce pentru prima data in Romania vase ceramice si de argint, idoli de marmura, obiecte de bronz etc., descoperite in cateva dintre principalele monumente istorice ale civilizatiei mediteraneene.

Vizitatorii vor putea admira o mica parte din artefactele unice descoperite la Troia, Micene, Hanai Tepe, Orchomenos etc. In cadrul acestei expozitii poate fi admirata maestria orfevrarilor care au creat obiectele din asa numita „comoara a lui Priam”, aduse in replica la Timisoara, orginalele aflandu-se la Muzeul de Arta Puskin din Moscova.

Aducerea acestor bunuri muzeale de exceptie a fost posibila datorita fondurilor generoase alocate de catre Consiliul Judetean Timis si a stranselor legaturi culturale si stiintifice dintre Muzeul National al Banatului si Muzeul de Pre- si Protoistorie din Berlin. Alaturi de acest efort financiar deosebit, la aducerea si montarea acestei expozitii au contribuit atat membrii colectivului de organizare, format din Dr. Alexandru Szentmiklosi, Drd. Andrei Balarie, Cristine Harnischfeger si Drd. Andrei Georgescu, cat si colegii de la celelalte departamente ale muzeului.

Pana la sfarsitul acestui an, in cadrul expozitiei vor fi gazduite evenimente tematice despre frumusetea Greciei antice precum si workshop-uri sau ateliere adresate copiilor.

Vernisaj expo _1


Vernisaj expo_2


Vernisaj expo_3


Vernisaj expo_4


Expozitia ramane deschisa pentru vizitare pana la data de 25 februarie 2018.

Programul de vizitare este de marti pana duminica, intre orele 10- 18, la BASTIONUL THERESIA, STR. MARTIN LUTHER NR. 4. 


Expozitia Schliemann -MNB


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate