Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Adrian Berinde: “În Călătoria sufletului spre autocunoaștere și expandare, ceea ce noi numim viață, aici pe pământ, este doar o secundă, este doar un Acum”
(Muzică)
Fiecare poveste muzicala ce poarta semnatura artistului Adrian Berinde trimite, pe de o parte, la un indelung proces psihologic, de cautare a sensului si a identitatii fiintiale, iar pe de alta parte, cel care asculta nu ramane indiferent in fata mesajului creatiei, in fata mesajului Sursei si, in recurente randuri, alege sa isi manifeste reactia, personalizat. El insusi, fiind dispus, sa calatoreasca prin neprevazutele statii ale filtrelor interioare, sa se initieze in alfabetul cunoasterii si constientizarii si, intors, de acolo, sa transmita, la randu-i, un mesaj de admiratie, de apreciere, de confirmare a rezonarii sinelui si de racordare la acea unda sensibila care l-a pus pe ganduri, fie si pentru o clipa, eliberandu-l din captivitatea in inutil.
Pentru ascultator, o astfel de intalnire aduce, cu sine, parcurgerea unei statii, in plus, pe teritoriul introspectiei redentive, in care acceptarea, revolta, spiritul justitiar, manifestul, libera exprimare, respectul, empatia, iubirea, daruirea, imbratisarea, isi au rostul lor, ceea ce genereaza o capacitate infinita de regenerare, deblocandu-se accesul la “al existentei drum”, la sens, directie, motivatie. In acest sens, resortul gandului ce a trecut prin cristale de soare, se intoarce, de fiecare data, din adancurile privirii reflexive, cu un veritabil mesaj:

_______________________________________________________________


“Fie-ti zambetul, zburare! / Fie-ti gandul, cautare! (…) Fie-ti prieten, cel din tine!”


“Calatorim la nesfarsit / Pe coama calului zglobiu. / Iubirea-i prinsa-n infinit”


“ E mai simplu, in doi, prin a vietii ecou”


“Pamantu-i foarte mic, /  Se ascunde-ntr-o iubire, / E iubirea mea din tine.”


“Chiar de-o fi greu, ne-om regasi.”


“Vom fugi din orasul, care-i cat o odaie”


“Te astept sa-ajungi aici de-o viata. / Fie-ti zborul presarat cu flori! / Inimile noastre se dezgheata / Intr-un dans ce va incepe iar in zori.”


“ (…) Povestea nu-i gata, e doar o-ntamplare, / Dorintele noastre se nasc dintr-un joc, / Spuse de nimeni… si nu-i de mirare / Ca nimeni nu stie sa vada in foc.”


“ Atat mi-e de dor de secunda ce vine, / O clipa ce trece si-o asteapta pe alta. / Mi-e atata de dor de un bine de bine, / Ma impinge din spate si spre soare ma salta.”


“ Cine esti tu, care-mi spui cum sa merg, / Cum sa umblu prin viata si cum sa petrec, / Cum sa ard, cum sa cant pe silabe de gand, / Cum sa fluier la stele, far’ sa scot un cuvant?  Cine esti tu? / (…) Esti Celalalt!”


“ Te-am iubit, far’ sa stiu / De gasi-ne-om  vreodata, / Far’ sa stiu ca un chip, ca al tau si al meu /

S-or vedea-ntr-o oglinda, / Cum te vezi dimineata / Si-or sorbi din cafea cu Insusi Dumnezeu.”


“(…) Exodul a-nceput de mult in ceruri, / Pamantul sta-n vitrina si totu-i de vanzare. “


“ Dimineata-i aici! Si mirarea / M-a trezit, fara aripi, la viata. / Din oglinda-mi zambeste catarea /

Unui inger, ce-n om se rasfata.”



“ Acum am invatat sa zbor / Si sa visez ca-s rupt din soare, / Nimic din ce-a fost nu mai doare, / Suntem doar stele calatoare.”



“Treziti-va, uitandu-va la Soare! / Iubiti-va, acum cat se mai poate! / O clipa se imprastie-n culoare / Si se preschimba in eternitate.

 (…) Suntem nemuritori dintotdeauna, / Pamantul pentru noi e o secunda / Ce tine-o viata, care e doar una, / Si din patrata, o cioplim rotunda.

Sa se iubeasca mintile-ntre ele, / Cu sufletele noastre, laolalta! / Sa ne croim cararea inspre stele, / Sa fim un Tot, ce se transforma-n Toata!“

______________________________________________________________


In aceasta dimineata, cantautorul Adrian Berinde marturisea, in cadrul paginii sale, de pe o binecunoscuta retea de socializare: “...Si o mica surpriza, din partea Republic Production, inregistrata in noiembrie si orchestrata de Norbert Kovacs, impreuna cu trupa mea de la Tg. Mures. Le Multumesc!!!”

Ulterior acestui moment, am inceput sa ascult si sa reascult, cu recunostinta, emotie si bucurie – in stare pura, terapeutica, "Un simplu nod pe ata". Mi-era dor de auditia unei voci, a unor versuri si a unei echipe daruite.  Da, mi-era dor de-un atat de bine, de un astfel de bine, concretizat in maniera artistica, sonora, impecabila, de o poveste muzicala prodigioasa,  cu un continut dens, care-i vorbeste, pe indelete, sufletului celui ce asculta cu receptivitate, fiind, totodata, dispus, in a-si ciuli urechile inimile.

12963715_10209238652906648_314505965544416343_n

Cu prilejul  vestilor  generatoare de bine, echilibru, bucurie, noi intelesuri privind mesajul receptionat de sinele fiintei noastre din arta, din muzica, care se tot succed de cateva zile, anuntand lansarea, in univers, a povestii sonore, al carei nume este: " Un simplu nod pe ata".

I-am adresat o prima rugaminte lui Adrian Berinde, de a-mi ingadui sa-i adresez cateva intrebari. Raspunsul domniei sale a sosit instant, ceea ce a intensificat emotiile frumoase, pozitive, incandescente. In lumea aceasta mica, agatata de “nimicuri inalte”, de cameleonizari, masluiri si nedreptati, mie mi s-a indeplinit, astazi, in planul literelor concrete, un vis maret, pe care-l port printre siragul gandurilor de ceva timp. Astfel de intalniri, in miezul profund al vietii si al dialogului, sunt a fi-urile si a simti-urile mele. Cu statornica simtire ca drumetia intrebarilor si a raspunsurilor este calea spre limpezirea inimii,  va invit sa ne ascultam sufletul, care contine Soarele, pe care-l purtam intr-una in noi. “Un simplu nod pe ata” este povestea sonora a constientizarii albului infinit de care dispunem, ca fiinte umane, in contrast cu “lumea asta mica”, din exterior: sociala, politica, economica, mundana. O infuzie benefica, tonica, motivanta, despre iubire, al existentei drum, zambet, acum –ul care inseamna tot, echilibru, generozitatea daruirii.

Ii transmit multumiri alese maestrului Adrian Berinde, pentru Acum-ul si pentru Totul de astazi, pentru “Un simplu nod pe ata”, ceea ce a si declansat conversatia noastra, imprimata in Ceasca de Cultura ce poarta o frumoasa data in retina memoriilor dragi, care inspira si se constituie in resort existential: 10 iulie 2018.
Si intrucat e “asa de frumoasa, ca se cere vorbita…”,  (re)(re)(re)ascultata si transmisa, mai departe, unor cat mai variate geografii umane, sa revenim la MUZICA:


Stefania Argeanu: Cum vi se dezvaluie, in aceste clipe, acum-ul unui simplu nod pe ata?

Adrian Berinde: Ceea ce noi numim existenta, este, de fapt, o succesiune de Acum-uri, care se epuizeaza din viata, secunda cu secunda. Oricare din aceste ACUM-uri definesc Acest moment: Acum... Si timpurile trecutului le raportam tot la Acum : acum 5 minute, acum 2000 de ani, toate sunt si au fost Acum. De aceea, Acum inseamna TOT.

Cine este “secretul diminetii” pentru fiinta umana?

Secretul Diminetii este  forta vitala, este secretul continuitatii vietii, este SURSA!!! SURSA A TOT!!!

In ce consta secretul diminetii berindiene, dupa intalnirea cu "Un simplu nod pe ata"?

NU EXISTA SECRETUL DIMINETII BERINDIENE (zambeste). IAR definitia, de mai sus, este valabila si pentru mine.

Cand spun "intalnirea cu un nod pe ata", ma refer la poticnire, stagnare, obstacol in calea exprimarii sinelui, in calea menirii. Forta vitala vine din lucrul continuu in ascultarea inimii sau are de-a face si cu o stapanire a  mintii?

In Calatoria sufletului spre autocunoastere si expandare, ceea ce noi numim viata, aici pe pamant, este doar o secunda, este doar un Acum, presarat cu multe noduri, din cauza acestui MATRIX  limitat, in care existam. Dar calatoria continua, indiferent ce-ar fi, indiferent de obstacole sau ezitari. Ele sunt doar o perceptie a Mintii, care nu reflecta realitatea.

„Descalta-te de dogme si de-amintiri carunte!/ Sunt doar al umbrei scancet, ’napoi sa te intoarca, / Sa nu-ti vezi stralucirea ce-o porti la tine-n frunte / si albul infinit din suflet sa ti-l stoarca.” sunt versuri percutante... Ce intra in configuratia acestui proces/ acestui demers, de „descaltare de dogme si de-amintiri carunte”?

E simplu! Cu alte cuvinte: nu-ti mai asculta MINTEA. Ea, Mintea, este cea care accepta sau genereaza dogme si, evident, tot acolo vom vedea dependenta de amintirile vechi, carunte, care nu-si mai au sens intr-un Acum, trait pe deplin... Sunt doar o poza, pe care creierul, limitat, de altfel, le scoate din sertar, intunecandu-ne perceptia a ceea ce SUNTEM CU ADEVARAT.

Un simplu nod pe ata



Secretul diminetii m-aduce treaz la viata,
Soptindu-mi la ureche: „Nu te culca la loc!
Ramai in echilibru pe firul tau de ata!
A fi-ul tau de-acum nu-i parte dintr-un joc.”

Asa-mi sopteste gandul ce mintea-l gazduieste:
„Ai Soarele in tine. De ce sa-ti fie frica?”
Doar sa inchid un ochi si marea imi vorbeste
Si ma inalta-n mine, in lumea asta mica.

„Descalta-te de dogme si de-amintiri carunte!
Sunt doar al umbrei scancet, ’napoi sa te intoarca,
Sa nu-ti vezi stralucirea ce-o porti la tine-n frunte
Si albul infinit din suflet sa ti-l stoarca.

Iubirea-ti fie casa si zambetul – lumina,
Pe-al existentei drum sa nu te poticnesti!
Sunt rauri, mari si munti ce-n fata ta se-nchina
Si lumii-ntregi, in brate, sa i te daruiesti.

Acum inseamna Tot... si toate-s pentru tine.
Traieste-l si respira-l cu tot ce va veni!
Fiinta ta e locul unde-i Atat de Bine
Si drept ramai ca stanca, pana se va sfarsi.


Apoi vei fi din nou a Sursei bucurie.
Secretul diminetii te-aduce iar la viata
Si vei urla la inimi, ce inima ta stie,
Ca moartea nu-i decat un simplu nod pe ata.”

______________________________________________________________


Interviul cu artistul Adrian Berinde este pregatit de Stefania Argeanu, pentru Ceasca de Cultura. 

Voce & versuri - Adrian Berinde
Muzica - Norbert Kovács
Chitara acustica, chitara electrica, hammond - Norbert Kovács
Chitara electrica - Alpár Bányász
Chitara electrica - Szász Csaba
Pian - Petru 'Pitt' Popa
Chitara bas - Florin Sorasan
Tobe - Ovidiu 'Cico' Cristian
Backing vocals – Teodora 'Tess' Sântean, Molnár Jocó
Mix/Master – Florin Sorasan

O productie REPUBLIC PRODUCTION Târgu-Mures

Sursa text : Stefania Argeanu
Autor : Stefania Argeanu 
Sursa foto : din arhiva personala a domnului Adrian Berinde

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate