Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 iunie 2019
Recomandări
Estonianul Marcel Johannes Kits câștigă Concursul Enescu 2018 la Secțiunea Violoncel
(Muzică)
Estonianul Marcel Johannes Kits a castigat Concursul Enescu 2018, Sectiunea Violoncel, dupa o Finala in care a interpretat Concertul pentru violoncel si orchestra in mi bemol major Op.107 de Dmitri Sostakovici.
Finala de Violoncel a Concursul Enescu a avut loc marti, 11 septembrie, la Ateneul Roman. Pe locul al doilea s-a situat Yibai Chen (China), iar pe locul al treilea si al patrulea s-au situate Stanislas Kim (Franta), respectiv Shizuka Mitsui (Japonia). 

Marcel Johannes Kits din Estonia, in varsta de 23 de ani a castigat marti seara Premiul I al Sectiunii Violoncel a Concursului International George Enescu 2018, la sfarsitul unei Finale in care a interpretat Concertul pentru violoncel si orchestra in mi bemol major Op.107 de Dmitri Sostakovici, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Paul Watkins.

Marcel Johannes Kits_11_sept_Violoncel_Finala_foto Alex Damian-DSC_0671
Marcel Johannes Kits Violoncel Finala foto Alex Damian

Pe locul al doilea s-a situat Yibai Chen(China), iar pe locul al treilea si al patrulea s-au situat Stanislas Kim (Franta), respectiv Shizuka Mitsui (Japonia). 

“A fost o seara a violoncelului, pana si dirijorul este violoncelist. Toti cei patru concurenti ne-au incantat, fiecare in felul sau special, de-a lungul Concursului Enescu. A fost o placere sa ii ascultam”,
a spus pe scena Ateneului Roman marti seara reputatul violoncelist David Geringas, Presedintele Juriului Sectiunii Violoncel, care a anuntat rezultatele Finalei.

Premiul I al Concursului International George Enescu 2018 este in valoare de 15.000 de euro, premiul al doilea de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro. De asemenea, castigatorul Concursului Enescu 2018 are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, alaturi de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Trofeul Concursului Enescu 2018, oferit celor patru tineri muzicieni, este realizat din portelan alb si poarta semnatura artistei Daniela Fainis.  

Premiul pentru cel mai bun acompaniator al Sonatei in fa minor pentru violoncel si pian de George Enescu, in valoare de  4.000 de euro, i-a revenit pianistului Yu Nitahara.

Presedintele Juriului, violoncelistul David Geringas a acordat de asemenea un premiu special constand intr-o bursa de studii Blackmore International Music Academy in Berlin and Vienna, in timp ce dirijorul Paul Watkins i-a oferit castigatorului Marcel Johannes Kits posibilitatea de a concerta pe o scena internationala alaturi de el, anul viitor.

Datorita nivelului artistic ridicat al concurentilor inscrisi la Concursul Enescu 2018, juriul de specialitate a decis in premiera in istoria competitiei sa desemneze in Finala patru tineri muzicieni, in loc de trei.

Juriul de specialitate al Sectiunii violoncel este format din David Geringas, (Presedintele Juriului), Raphael Wallfisch, Leonid Gorokhov, Alexandra Gutu, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Myung-Wha Chung, Philippe Muller si Marin Cazacu.

Estonianul Marcel Johannes Kits, nascut pe 2 mai 1995, interpreteaza la un violoncel construit de Francesco Ruggeri in Cremona, 1674 si cu un arcus construit de Victor Fetique, ambele imprumutate de catre Deutsche Stiftung. A urmat numeroase cursuri de maiestrie, cu artisti precum Maria Kliegel, László Fenyö, Wen-Sinn Yang, Jan-Erik Gustafsson, Marko Ylönen, David Geringas, Steven Isserlis. Din acest an, studiaza sub indrumarea profesorului Jens Peter Maintz, in cadrul Universitatii de Arte din Berlin. Marcel Johannes Kits a concertat ca solist cu numeroase orchestre precum Orchestra Nationala Simfonica a Estoniei, Orchestra de Camera din Talinn, Orchestra din Pärnu, Orchestra Nationala Simfonica a Letoniei, Württembergische Philharmonie din Reutlingen, Orchestra Filarmonicii din Jena, Orchestra Simfonica din Ierusalim, Orchestra Simfonica din Saint Petersburg. Este laureat al Concursurilor Internationale „Dombrovsky” si „Johannes Brahms”.

Yibai Chen (China) s-a nascut pe 30 septembrie 2001. In prezent, studiaza sub indrumarea profesorului Danjulo Ishizaka la Universitatea de Arte din Berlin. A participat la mai multe cursuri de maiestrie sustinute de Marti Rousi, Liwei Qin, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Wolfgang Emanuel Schmidt si Jens Peter Maintz. A concertat la Universitatea Cambridge in iulie 2012 si a interpretat „Ariile tiganesti” de Sarasate cu Orchestra de Camera din Pforzheim si a obtinut deja un premiu international la editia a XI-a a Concursului International pentru Violoncel „Lutoslawski” in Varsovia, 2018.

Shizuka Mitsui _sept_Violoncel_Finala_foto Alex Damian-DSC_0646
Shizuka Mitsui Violoncel Finala foto Alex Damian

Absolvent al Conservatorului din Courbevoie, Stanislas Kim (Franta), nascut pe 24 august 1993,a participat la cursuri de maiestrie sustinute de David Geringas, Frans Helmerson, Natalia Gutman, Arto Noras, Jérôme Pernoo, Wolfgang Emanuel Schmidt si Jens Peter Maintz. Este invitat sa cante in festivaluri precum: Würzburger Bachtage, „Grieg” din Bergen, Festivalurile din Schleswig-Holstein si Mecklenburg-Vorpommern. Canta la un violoncel provenit din scoala Vuillaume, imprumutat de Deutsche Stiftung Musikleben. A obtinut premii internationale importante, printre care cele ale Concursului de Muzica de Camera de la Lyon, a VIII-a editie a Concursului International din Suedia, alaturi de pianista Marie Rosa Günter si Concursurile „Brahms” si „Hindemith”.

Stanislas Kim _11_sept_Violoncel_Finala_foto Alex Damian-DSC_0553
Stanislas Kim Violoncel Finala foto Alex Damian

Shizuka Mitsui (Japonia) s-a nascut pe 14 martie 1992. incepand cu anul 2014, studiaza cu profesorul Giovanni Gnocchi in cadrul Universitatii Mozarteum din Salzburg, iar din 2016, se afla sub indrumarea lui Clemens Hagen. Este semifinalist al Concursului International Regina Elisabeta din Bruxelles 2017. A obtinut premii la Concursul de Violoncel „Izumino-Mori”, Japan Classic, „Enrico Mainardi” (Premiul I) si Concursul de Muzica de la Tokyo (Premiul al II-lea). A participat la cursuri de maiestrie cu Jens Peter Maintz, Natalia Gutman, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Masato Iwai, Danjulo Ishizaka, Wolfgang Boettcher si Gautier Capuçon.

Yibai Chen _11_sept_Violoncel_Finala_foto Alex Damian-DSC_0568
Yibai Chen Violoncel Finala foto Alex Damian

Intre 1 si 23 septembrie, 270 de tineri artisti din 39 de tari pe tot globul vin la Bucuresti sa intre in competitie pentru a castiga un trofeu  in cadrul editiei 2018 a Concursului Enescu.

Cu varste cuprinse intre 16 ani – cel mai tanar concurent inscris in Concurs – si 33 de ani – varsta maxima admisa, tinerii muzicieni sustin recitaluri cu unele dintre cele mai cunoscute lucrari ale secolului XX, dar si ale compozitorului George Enescu. Concurentii evolueaza in fata juriului de specialitate, format din mari muzicieni consacrati si in fata publicului in cele trei etape de concurs si in cadrul Galelor Finale cu Orchestra, pentru cele trei sectiuni: Violoncel, Vioara si Pian. La sectiunea Compozitie, lucrarile vor fi jurizate in formatul original, acestea fiind trimise de fiecare candidat in parte si avand numele secretizat pana la incheierea procesului de jurizare.    
La 60 de ani de la prima editie, inplin an de sarbatoare a Centenaruluisi a 137 de ani de lanastereacompozitoruluiGeorge Enescu, ConcursulInternational George Enescupropunepublicului o experientaunica, si extindere perspectivele cultural si educationale intr-un inceput de dezbatere despre felul in care muzica clasica poate transforma si construi o societate.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate