1924. Brancusi impreuna cu mai multi prieteni artisti stau la o masa in celebra Café de la Rotonde din Montparnasse. Ceasurile sunt inaintate. Se rade, se bea, se discuta Arta. Brancusi cere chelnerului un ghid al Montparnasse-ului si schiteaza din cateva linii obsesiile sale de-o viata: un cap de femeie (o ”Muza adormita”, semn ca artistul nu o uitase pe frumoasa baronesa Renée Irana Frachon care ii pozase intre 1909-1910) si coloana fara sfarsit, careia peste ani ii va da viata la Targu-Jiu.
In anii '30, ghidul va ajunge in posesia lui Ion Alexandrescu (cioplitorului lui Constantin Brancu?i din perioada 1937-1938 in cadrul proiectelor monumentale din ansamblul sculptural din Targu Jiu).
Din aceasta colectie istorica, schitele “La Colonne sans fin/La muse endormie” (Les Guides de Paris) (pret de pornire 10.000 €) ajunge in Licitatia de Toamna - Top 100 Mari Mae?tri ai Artei Romane?ti din data de 31 octombrie.
In mai 2018, o sculptura din bronz realizata de artistul roman s-a vandut cu 71 de milioane de dolari, la o licitatie organizata de Casa Christie's din New York. Astazi, romanii au si ei sansa de a-l pretui din nou pe Brancusi.
Constantin Brancusi, La Colonne sans fin, La muse endormie
Constantin Brancusi, La Colonne sans fin
Constantin Brancusi, La muse endormie .
|