Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
333 ani cu Johann Sebastian Bach
(Muzică)
Nu e o cifra rotunda, dar e o cifra iesita din comun. Unii ar spune chiar magica – pe 31 martie 2018 s-au implinit 333 ani de la nasterea lui Johann Sebastian Bach, cel care ramane cel mai mare sau, in orice caz, unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor.


Bach 333

Cifra 3 avea o importanta foarte mare pentru Bach, reprezentand Treimea – Tatal, Fiul si Sfantul Duh: simbolistica numarului 333 este, de aceea, cu atat mai puternica. Probabil ca ar fi trecut neobservata, daca doua binecunoscute case de discuri nu s-ar fi gandit sa marcheze aceasta aniversare cu cea mai mare colectie de discuri dedicata unui singur compozitor: 222 de discuri si un DVD, pe care se regaseste nu doar creatia lui Bach, ci si re-interpretari, compozitori care l-au influentat in diferitele etape ale vietii, etc. 16.926 de minute de muzica, dintre care 600 inregistrate special pentru acest proiect, incluzand unele inregistrari in premiera mondiala – un proiect la care au lucrat timp de 2 ani de specialisti de la Deutsche Grammophon si Decca Classics, si care reuneste inregistrari provenind si de la alte 30 case de discuri: este cel mai mare proiect de acest tip, chiar mai mare decat cel dedicat lui Mozart, in urma cu 2 ani.

Pe amazon.com, aceasta colectie se poate achizitiona la pretul de 550 dolari – iar cei care au facut acest lucru mentioneaza ca merita investitia si ca tot ce ai dori sa afli si sa asculti vreodata din Bach se regaseste in aceasta colectie.

Proiectul Bach 333 exploateaza o evidenta: aceea ca muzica lui Bach, la aproape 300 ani de la disparitia compozitorului, inca fascineaza publicul, chiar si pe acest public contemporan care poate alege atat de usor sa nu asculte Bach. Sigur, exista si fascinatia interpretilor si a compozitorilor contemporani pentru muzica lui Bach: oricare mare violonist, de exemplu, canta aproape zilnic Bach, si sunt atatia compozitori contemporani care au ales sa scrie inspirati de muzica lui Bach (pe unii dintre ei ii gasiti chiar in colectia Bach 333, pe discul New colours of Bach).

hilary hahn bach

Bach cu violonista Hilary Hahn

Iata si cazul violonistei americane Hilary Hahn, care pe 5 octombrie a lansat la casa Decca un disc integral Bach (nicio legatura cu proiectul Bach 333). Pe acest disc: Partita nr. 1 si Sonatele nr. 1 si 2 pentru vioara solo de Johann Sebastian Bach.
In 1997, Hilary Hahn publica primul ei disc din cariera (avea doar 17 ani!), facand o alegere surprinzatoare: trei lucrari pentru vioara solo de Bach, adica Partitele nr. 2 si 3 si Sonata nr. 3. Declara atunci ca e foarte sigura ca primul ei disc trebuia sa fie cu muzica de Bach, compozitorul care o acompania zilnic inca din copilarie. Hilary Hahn spune ca prima lucrare muzicala de care-si aminteste este o inventiune la doua voci de Bach, pe care tatal ei o canta la pian, cand ea era inca foarte mica.


Au trecut 20 ani de la acel debut discografic fulminant al lui Hilary Hahn, cu muzica lui Bach, despre care cronicarii au scris atunci laudativ, la unison. A fost intrebata des cand avea sa revina ca sa-si completeze discografia cu ultimele trei lucrari pentru vioara solo de Bach, insa mereu a amanat. 20 ani mai tarziu, iata ca duce la bun sfarsit aceasta integrala; 20 ani in care a devenit una dintre cele mai apreciate violoniste contemporane la nivel mondial, in care a castigat trei premii Grammy, in care s-a casatorit si a nascut doi copii. Abia acum, a ales constient sa revina la Bach pentru vioara solo.
Evident, Hilary Hahn canta acum Bach altfel decat o facea in urma cu 20 ani; si probabil cea mai importanta schimbare ne intampina chiar de pe coperta discului: daca pe discul de debut aveam o Hilary Hahn serioasa si concentrata, in poza de pe discul aparut in 5 octombrie 2018, Hilary Hahn zambeste.

Cred ca lucrarile pentru vioara solo de Bach sunt printre cele mai dificile, ideatic si tehnic, din creatia lui Bach – chiar incercarea de a transforma un instrument prin excelenta monodic intr-unul polifonic, este cu adevarat indrazneata. Hilary Hahn deschide pentru ascultator o lume care poate parea ermetica, colorand-o, dandu-i viata, facand-o perfect inteligibila pentru oricine iubeste (macar un pic) muzica  culta si cauta in ea evadarea din tumultul vietii cotidiene. Este o mare realizare a unei mari violoniste a timpurilor noastre, o auditie numai potrivita pentru zilele de dinaintea Craciunului.
Discul a fost difuzat de Radio Romania Muzical si poate fi reascultat aici. http://www.romania-muzical.ro/info/discul-anului-2018/disc.htm?a=2032001&c=4631&g=2

vikingur_olafsson_cr_harrison_parrott

Bach cu pianistul Vikingur Olafsson

Ai putea spune ca Bach e... Bach: insa doar auditia in succesiune a discurilor cu muzica lui Bach, semnate de Hilary Hahn si Vikingur Olafsson, ne demonstreaza ca Bach e mai mult decat... Bach, e o lume cu fatete nenumarate. Indicatiile pentru interpret din partitura lui Bach sunt minimale, daca nu inexistente; cateodata, autorul nu a notat nici pentru ce instrumente si-a gandit lucrarea. Ceea ce permite ca interpretii, de 300 ani incoace, sa-l interpreteze in propria maniera, fara a se considera ca ies din stilistica muzicii bachiene.

De la caldura si culoarea din interpretarea lui Hilary Hahn, iata acum opusul: pianistul islandez Vikingur Olafsson, care s-a lansat pe orbita stelelor internationale dupa un album cu muzica mininalistului contemporan Philipp Glass, propune pe un disc lansat in 7 septembrie 2018, la casa Deutsche Grammophon, o versiune care ne evoca un Bach al nordului, nu inghetat, ci incarcat de stralucirea albului si a zapezii. Un Bach cu fiecare sunet gandit la milimetru, cu ireale nuante de piano, intr-un spectacol al feericului: poate fi un album surprinzator din partea unui artist cunoscut mai curand pentru o latura neconventionala, insa chiar Olafsson remarca: “daca Glass este minimal, Bach este maximal! Toata muzica scrisa vreodata se regaseste in muzica lui Bach!


Generos ca timp (aproape 80 de minute de muzica), discul reuneste preludii si fugi din Clavecinul bine temperat, inventiuni la doua voci, preludii de coral – adica opusuri cunoscute – dar si lucrari mai rar cantate, precum flamboaianta Fantezie si fuga BWV 904. Punctul de climax il reprezinta Concertul in re minor dupa Marcello, cu aproape ireala sa parte lenta.
O reusita indubitabila pentru pianistul islandez de 34 ani, Vikingur Olafsson, un disc pe care-l puteti asculta aici.
http://www.romania-muzical.ro/info/discul-anului-2018/disc.htm?a=2035041&c=4631&g=2
In Romania, discul lui Hilary Hahn poate fi achizitionat ca LP. https://www.getmusic.ro/produse/Vinyl/p22744-Hilary-Hahn-Hilary-Hahn-plays-Bach-Violin-Sonatas-Nos-1-2-Partita-No-1.html.

Discul lui Olafsson poate fi comandat direct pe site-ul casei Deutsche Grammophon https://www.deutschegrammophon.com/en/cat/4835022.
                                                                  
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate