Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 februarie 2020
1790 • A aparut, la Iasi, periodicul de limba franceza "Courier de Moldavie", primul ziar tiparit pe teritoriul Romaniei
1882 • Se naste Ion Mihalache (d. 1963)
1896 • Se naste André Breton (d. 1966)
1929 • A avut loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Româna
Recomandări
În direct la Radio România Cultural, de Ziua Culturii Naționale: Gala Tinerilor Scriitori și un concert al trupei FiRMA pe versuri celebre
(Viață)
Gala Tinerilor Scriitori. Cartea de poezie a anului 2018 si un concert al trupei FiRMA sunt atractiile principale ale evenimentelor pe care Radio Romania Cultural le organizeaza si le transmite pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Nationale.
Incepand cu ora 16.00, se va transmite in direct Gala Tinerilor Scriitori – Cartea de poezie a anului 2018, care se va desfasura in Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucuresti. Gala este organizata de Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti si Asociatia EURO CULTURART, in coproductie cu Radio Romania Cultural. Juriul de anul acesta este compus din trei tineri critici literari (laureati ai editiilor 2012, 2014 si 2015): Bianca Cernat, Andreea Rasuceanu si Cosmin Borza.

Evenimentul este organizat pe trei sectiuni - Tanarul Poet al anului 2018, Tanarul Prozator al anului 2018 si Tanarul Critic al anului 2018. Marele castigator al Galei va fi Tanarul Scriitor al anului 2018.

Conform traditiei, un scriitor la inceput de cariera sau consacrat, va primi Premiul CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2018 pentru cel mai important volum de versuri din anul 2018. Gala Tinerilor Scriitori se va desfasura in cadrul unui eveniment multiart, moderatorul si initiatorul evenimentului fiind Dan Mircea Cipariu.

Tot pe 15 ianuarie, de la ora 18.00, Radio Romania Cultural va organiza si va transmite live de la ARCUB Gabroveni, concertul trupei FiRMA care va interpreta single-uri proprii si piese de pe cel mai recent album, POEZII ALESE, VOL. I, aparut, la finalul anului trecut, la Editura Casa Radio. Versurile din inregistrarile pastrate in Fonoteca Radio Romania au fost imbracate organic de compozitii muzicale originale create special pentru acest proiect de catre Daniel „Rocca” Stoicea si interpretate de trupa FiRMA. George Bacovia, Mihai Eminescu, Leonid Dimov, Nina Cassian, Ana Blandiana, Svetlana Carstean, Adela Greceanu, Elena Vladareanu sunt poetii selectati de membrii trupei FiRMA pentru a fi cantati si recitati pe primul volum al albumului ”Poezii Alese” si in concertul de pe 15 ianuarie. Printr-un performance de exceptie, publicul de la ARCUB Gabroveni va fi martor al metamofozei poetice a trupei FiRMA, o formatie iconica a rock-ului alternativ romanesc, care, incepand cu anii 2000, s-a reinventat si s-a remarcat prin valoroase produse care dezvaluie noi perspective din universul audio, video, dar si din lumea teatrului si a poeziei. Alaturi de muzicieni, vor urca pe scena Svetlana Carstean, Adela Greceanu si Elena Vladareanu, care isi vor recita propriile creatii.

Album ”Poezii Alese. Vol. 1” poate fi gasit in librarii sau poate fi ascultat online pe contul de Spotify al trupei FIRMA.

Trupa FiRMA este formata din Daniel „Rocca” Stoicea - voce, chitara, pian, totodata compozitorul formatiei, Sorin Erhan – bas, Adrian Coman – chitara electrica, Alexandru Gavril – chitara electrica & acustica si Constantin „Barbuta” Barbaselu – tobe.

In deschiderea concertului FiRMA, Maria si Mihai Balabas iau ca punct de pornire primul disc al poeziilor eminesciene publicat de Editura Casa Radio si creaza un poem sonor inedit. Adrian Pintea, Ion Manolescu, Clody Bertola, Elvira Glodeanu, Emil Botta, Alexandru Repan, Aura Buzescu, Alexandrina Halic si altii se fac auziti recitand unele dintre cele mai semnificative texte ale lui Mihai Eminescu, intr-o compozitie narativa si muzicala originala.

Maria Balabas este creatoarea emisiunii Dimineata crossover si a generat, pe parcursul timpului, diverse proiecte dedicate noilor forme de creatie radiofonica (Generatia sonora, Aceasta nu este arta etc.). Mihai Balabas este violonist si chitarist, canta in trupele Trei Parale, Bucium si Radu Valcu Quartet, iar ca proiect personal are trupa Soare Staniol.
La finalul concertului va avea loc o sesiune de autografe.
Accesul in sala se va face incepand cu ora 17:30 pe baza de invitatie.

Radio Romania Cultural este singurul post national de radio dedicat exclusiv culturii. Detalii gasiti pe site-ul www.radioromaniacultural.ro

poster concert ziua culturii nationale 2019 web

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate