PREMIUL DE EXCELENTA ii va reveni maestrului VALENTIN GHEORGHIU
Sunt mai bine de opt decenii de cand maestrul Valentin Gheorghiu s-a dedicat artei pianistice mondiale. A trecut prin timp cu distinctie si sobrietate, oferind publicului cu eleganta originala momente memorabile pe scenele de concert. George Enescu, in scrisoarea adresata Ministerului Culturii din vremea aceea, l-a remarcat pe copilul Valentin Gheorghiu: ”un talent ce trebuie supravegheat indeaproape”. ”Valentin Gheorghiu a devenit dirijorul unui singur instrument, pianul, care sub degetele sale suna din toate instrumentele unei orchestre”, remarca despre el Cella Delavrancea.
Pianistul, pedagogul si compozitorul Valentin Gheorghiu este astazi un simbol al muzicii romanesti, personalitate care comprima nobletea artei sonore de aproape un secol.
Valentin Gheorghiu - foto Alexandru Dolea
PREMIUL 30 DE ANI DE LIBERTATE este acordat doamnei ANA BLANDIANA
‘’Vom muri si vom fi liberi’’ s-a strigat, acum 30 de ani, la Revolutie. In cele trei decenii care au trecut, romanii au demonstrat, de multe ori, ca nu sunt in stare sa pretuiasca si nici sa gestioneze libertatea castigata prin lupta. Scriitoarea Ana Blandiana a stiut, de la bun inceput, atat valoarea, cat si pretul libertatii. Ea a devenit repede una dintre cele mai importante figuri ale miscarii civice din tara noastra. S-a numarat printre initiatorii Aliantei Civice si a creat, impreuna cu Romulus Rusan, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighetu Marmatiei. Astfel, cea mai de temut inchisoare din anii 50 a devenit primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului. Si, asa cum in aceste trei decenii de libertate Memorialul de la Sighet s-a impus ca cel mai important proiect realizat la noi impotriva uitarii propriei noastre istorii, tot asa Ana Blandiana a devenit un reper incontestabil al luptei noastre pentru adevar si libertate.
Ana Blandiana - foto Alexandru Dolea
PREMIUL SEZONUL CULTURAL ROMaNIA-FRANTA se acorda doamnei ALINA PAVALACHE
Alina Pavalache, pianista solista si acompaniatoare de origine romana, naturalizata in Franta, este unul dintre cei mai activi promotori ai muzicii romanesti in spatiul francez.
Alina Pavalache este director artistic si coordonator al Concursului International "Georges Enesco", ajuns la editia a V-a, parte din "intalnirile muzicale Georges Enesco" de la Paris. Din 2014, organizeaza la Tescani, in parteneriat cu Muzeul "George Enescu’’, cursuri de masterclass sustinute de mari personalitati precum: Viorica Cortez, Leontina Vaduva, Jean Philipe Lafont, cursuri cu specificitate pentru repertoriul romanesc si francez, realizand integrala lucrarilor pentru voce si pian de George Enescu. A infiintat, la Bucuresti, la Colegiul National "George Enescu", prima academie a scolii Normale de Muzica "Alfred Cortot" din Paris, scoala unde au cantat George Enescu, Dinu Lipatii si alti mari muzicieni romani. Prin acest proiect unic, scoala "Alfred Cortot" acorda burse de studiu pentru tineri pianisti si violonisti, in perioada 2018-2019 si 2019-2020, ca o prelungire fireasca a ideii de colaborare permanenta intre Romania si Franta in plan muzical.
Alina Pavalache
PREMIUL ROMANIA EUROPEANA revine doamnei LIA PERJOVSCHI
Lia Perjovschi detine o incredibila capacitate de a articula discursuri artistice care sparg granitele conventionalului. Artista lucreaza cu arta fluid, stiind, cu inteligenta si atentie, sa integreze o multitudine de alte discursuri ale lumii contemporane. Lia Perjovschi isi transforma privitorii in martorii unei arte vii, o arta care nu se afla nici in competitie cu alte domenii, nici undeva sus intr-o ierarhie imaginara. Din anii '80 si pana in prezent, arta sa este cunoastere, arhiva, este o arta organica. Pentru Lia Perjovschi, arta contemporana este un teritoriu fara ziduri, asa cum cunoasterea nu are margini. Cu tenacitate, Lia Perjovschi duce mai departe spiritul european al avangardelor, analizeaza si cerceteaza continuu, mentinandu-si vii scepticismul, curiozitatea, spiritul critic si cel de revolta.
Lia Perjovschi in studioul RRC
A XIX-a editie a Galei Premiilor Radio Romania Cultural este un eveniment marca Radio Romania, produs de Radio Romania Cultural, in parteneriat cu Teatrul Odeon. Spectacolul va fi transmis in direct onair si online de Radio Romania Cultural.
Nominalizarile la cele opt categorii de premii vor fi anuntate pe 4 martie 2019.
Invitatiile pentru Gala Premiilor Radio Romania Cultural pot fi solicitate la tel: 0213031515
.
|