Triplă aniversare la Gala Madrigal – Cantus Mundi la Ateneul Român | |
(Muzică) |
Duminica, 3 martie, Ateneul Roman a gazduit Gala aniversara Madrigal – Cantus Mundi, spectacol care a marcat 94 de ani de la nasterea maestrului Marin Constantin, 56 de ani de activitate neintrerupta a Corului Madrigal si 5 ani de cand Programul National Cantus Mundi a fost institutionalizat. Evenimentul a inclus prima editie a „Premiilor Marin Constantin”, concertul Corului National de Camera „Madrigal - Marin Constantin”, precum si prezenta pe scena Ateneului Roman a corurilor din Programul National Cantus Mundi. |
Decernarea distinctiei omagiale, creata in memoria maestrului fondator al renumitului ansamblu coral, onoreaza valoroasa sa mostenire, precum si viziunea sa de mentorat si sustinere a cantului coral in randul tinerei generatii.
Laureatii „Premiilor Marin Constantin”, editia 2019, au fost: Proedus – Centrul de Proiecte Educationale si Sportive al Primariei Municipiului Bucuresti, prin domnul Victor Constantin Vladut – Coordonator proiecte, Opera Comica pentru Copii, prin doamna Felicia Filip - Director General, Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, prin doamna Diana Mos – Rector, Prof. dr. univ, Digi24, prin doamna Antoaneta Dohatariu - producator general al departamentului de productie si Apa Nova – Veolia, prin domnul Mihai Savin – Manager general adjunct.
„Premiul Marin Constantin recunoaste implicarea in sustinerea activitatii corale la nivelul intregii tari. Multiplcarea efectului Cantus Mundi are nevoie de coagularea eforturilor foarte multor factori influenti ai societatii, fie ca acestia apartin mediului privat, fie ca sunt institutii publice. Rezultatele pe care programul le are, la nivelul anului 2018, sunt datorate, in mare masura, premiantilor Galei, motiv pentru care le multumesc si ii invit sa ramana aproape de cel mai mare program de itegrare sociala prin cant coral din Europa”,
a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului National de Camera „Madrigal - Marin Constantin”.
„Premiile Marin Constantin” au fost insotite de trofee unicat, opere de arta create de catre artistul plastic Mihai Bancila.
Printre cei 700 de spectatori prezenti in sala Ateneului Roman la tripla aniversare Madrigal – Cantus Mundi s-au aflat ambasadori si reprezentanti ai misiunilor diplomatice din Romania, senatori, deputati, europarlamentari, reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai administratiei publice centrale, directori de institutii, reprezentanti ai mediului economic si ai societatii civile dar si fosti madrigalisti, parteneri si colaboratori, precum si un mare numar de melomani fideli mesajului cultural si social al celor doua programe.
„In primul rand: Felicitari! A fost un eveniment absolut fantastic: muzica frumoasa, un moment special creat prin prezenta copiilor alaturi de Corul Madrigal. A fost atat de emotionant sa vad copiii in sala, cantand. A fost pur si simplu minunat!”
a declarat Ambasadoarea Regatului Norvegiei in Romania, Excelenta sa, Doamna Lise Nicoline Kleven Grevstad.
„Trebuie sa recunosc ca a fost un moment foarte emotionant. Nu doar calitatile vocale extraordinare ale Corului Madrigal m-au impresionat dar si efortul depus de copii si tineri, mai ales cel al copiilor cu dizabilitati de auz. A fost intr-adevar un moment tulburator. Astfel, concluzia mea este foarte simpla: muzica uneste in sensul cel mai complex al cuvantului. Este un semnal extrem de puternic care este impartasit azi aici, la Ateneul Roman”,
ne-a declarat Ambasadorul Republicii Federale Germania in Romania, Excelenta sa, Domnul Cord Meier-Klodt.
300 de copii din corurile Programului National Cantus Mundi au completat emotia serii cu un concert extraordinar, impreuna cu mentorii lor din Corul Madrigal. Imnul „Cantus Mundi”, compus de fondatorul Programului – reputatul dirijor de talie internationala Ion Marin - cu care s-a incheiat seara, a inspirat audienta sa cante alaturi de copii si sa-i ovationeze minute in sir.
In cadrul Galei a avut loc si lansarea oficiala a noilor costume de scena ale Corului Madrigal, realizate de scenografa Elena Gheorghe si inspirate din trei repere ale culturii si istoriei Romaniei - perioada interbelica, cea a regalitatii si tema folclorica. Simplitatea si, totodata, eleganta celor trei serii de costume, prezentate de artistii madrigalisti in cadrul concertului, au completat sonoritatea unica a Madrigalului si au vrajit publicul.
La finalul evenimentului, doamna Liliana Turoiu, Presedintele Institutului Cultural Roman, ne-a declarat: „A fost un eveniment extraordinar. Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” si copiii din Programul National Cantus Mundi sunt cei mai buni ambasadori ai Romaniei. Daca 2018 a fost anul Centenarului, cu siguranta 2019 este anul Romaniei in Europa. Sunt convinsa ca cele doua institutii culturale vor fi doua proiecte emblematice ale Romaniei in Europa.”
Gala aniversara Madrigal – Cantus Mundi a fost transmisa live pe canalele social media ale celor doua institutii, contabilizand, astfel aproape 10.000 de vizualizari.
Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” este o emblema a vietii muzicale romanesti si universale. Din momentul infiintarii sale, in 1963, de catre dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a sustinut peste 4.500 de concerte aplaudate de melomani de pe intreg mapamondul, impunandu-se astfel ca un adevarat „brand de tara”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu indreptat catre Renasterea europeana, muzica bizantina si creatia contemporana romaneasca si universala. In noiembrie 2016, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertatii, Sperantei si Pacii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Natiunilor Unite din Geneva, in cadrul Summitului Global de Religie, Pace si Securitate.
Programul National Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare sociala prin muzica din Romania, initiat de reputatul dirijor Ion Marin si derulat cu sprijinul membrilor Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”. Dupa 8 ani de activitate, Programul National Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.100 de coruri. 40.000 de copii, alaturi de dirijorii lor, participa la promovarea cantului coral pe intreg cuprinsul tarii, depasind barierele legate de etnie, conditie sociala si capacitati fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atat de necesare pentru revitalizarea societatii noastre.
.
| |
|
|